Vítězství jako pohřeb

11. 10. 2021

čas čtení 3 minuty
Bylo to hodně emotivní. A jestli nemáte na emoce náladu, putujte dál, dneska si vyhrazuju právo blbé komentáře mazat. V La Fabrice (sídlo volebního štábu koalice Pirátské strany a STAN, pozn. redakce), kde byl volební štáb pražských a středočeských Pirátů a Starostů, se záhy vykrystalizovalo rozdělení, kdy v předních místnostech slavil STAN vítězství a rekordní zisk mandátů, zatímco v zadních místnostech, kam novináři neměli přístup, byli zklamaní a frustrovaní Piráti. Zatímco vepředu se na podiu prezentovali novinářům úspěchy, vzadu to vřelo nespokojeností. Nejsmutnější bylo, že vedení pirátů se na vlastní lidi v tu chvíli vykašlalo. Vedení se někam zašilo, občas při zdi chodby někdo probloudil, ale to bylo tak všechno. Čekali jsme pár slov, osobní poděkování, chvilku souznění či reflexe. Pár slov povzbuzení z pódia. Všichni jsme zírali na plátno a do mobilů a do poslední chvíle jsme nevěřili, že jsme získali pouhé čtyři poslance. Důvodů je celá řada, na naší straně samozřejmě, o nich mluvit teď nechci, píše Patrick Zandl.

Ilustrace pochází z demagogického billboardu hnutí Ano, které útočilo na Pirátskou stranu ve snaze mobilizovat voliče na podporu Andreje Babiše.

Novinářům absurdita došla asi ve chvíli, když jsme s Markem vlezli do mediasálu. Nejsme známé tváře, nikdo tam nevěděl, kdo jsme, ale bylo dost zřejmé z našich výrazů, že se nepovažujeme za vítěze momentu. Chvíli jsme sledovali běžící stream, děkovačky nových starostenských poslanců, pak jsme se dali do řeči s novinářem a já jsem zůstal, když Marek odešel. Novinář se mě zeptal, jak prožívám tuhle chvíli vítězství. Sjel jsem ho, že nevím, o čem mluví, že tohle je moment fatálního masakru pirátů. Do našeho hlasitého hovoru se začali přidávat další a teprve někdy v tu chvíli si začínali všichni uvědomovat, že opravdu končíme se čtyřmi poslanci. A že zatímco na podiu se hovoří o vítězství naší koalice, pro Piráty je to masakr, kterým sice umožnili odstranit Babiše z vlády, ale také si naprosto ublížili. V tu chvíli už jsme si všichni uvědomovali, že kdybychom nešli do žádné předvolební koalice a vylepili dvacet billboardů, měli bychom s pětiprocentním volebním jádrem spíše desítku a více poslanců, než s desítkami milionů koaličních investic a čtveřicí vyprášených...
Nakonec jsem odešel, protože volební vítězství se prožívalo spíše jako pohřeb.
Musím poděkovat Starostům, že se opravdu zachovali fér. Řada z nich zastavila mě či kolegy ze strany, vyjadřovali svou lítost, překvapení. Připomínali, že budou ctít smlouvu. Cítili svou povinnost nám vysvětlovat, že to od nich nebyl podraz či podlost, že nikoho nevyzývali ke kroužkování - a já jim to věřím. Kromě drobných nedorozumění (Vít Rakušan hodně nakrknul středočechy výzvou k podpoře své kolegyně z kandidátky) se opravdu žádný systémový incident ze strany STAN nestal.
Voliči tak rozhodli z důvodů, u kterých se ještě někdy zastavím. Tohle byl ten lidsky světlý moment. Všichni ti lidé ze STANu, se kterými jsem v kraji spolupracoval, se ukázali být nesmírně slušní a fér. To bych řekl je ta velmi dobrá zpráva, kterou si máte odnést. Morálně obstáli a to je pro budoucnost Česka důležité.
Teď musí obstát piráti ve svém znovuzrození.

1
Vytisknout
6780

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2021