Navalnyj byl odsouzen na téměř tři roky do vězení

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Zdroj: Wikipedia Commons

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl odsouzen  na dva roky a osm měsíců ve vězeňské kolonii. Navalnyj, který obvinil Vladimíra Putina a jeho spojence z rozkradení a vytunelování milionů, byl odsouzen do vězení za porušení zásad ochranného dohledu nařízeného mu v roce 2014, kdy byl odsouzen za údajnou "zpronevěru". Soudkyně odečetla od tří a půl letého rozsudku 10 měsíců, které Navalnyj strávil v domácím vězení.

 

Tak se Navalnyj stává nejprominentnějším politickým vězněm v Rusku. Jde zřejmě o nejdůležitější rozsudek proti Putinově odpůrci od roku 2005, kdy Putin uvěznil oligarchu Michaila Chodorkovského.

V plamenném projevu v  moskevské soudní síni obvinil Navalnyj Putina z toho, že nařídil jeho vraždu, a zdůraznil, že jedinou Putinovou metodou je "zabíjení lidí".

Vyšetřovatelé připravují proti Navalnému další trestní stíhání, v jehož důsledku by mohl být vězněn až deset let.

Navalnyj apeloval na své stoupence, aby se vlády nebáli. "Celou zemi uvěznit nemohou," řekl. O víkendu bylo zadrženo více než 5000 protiputinovských demonstrantů.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí označila přítomnost západních diplomatů na Navalného procesu za "zasahování do vnitřních záležitostí". Západní diplomaty po odchodu ze soudní síně pronásledovala Putinova televize s otázkami, zda stále ještě Navalného podporují.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5322

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021