Případ pana Lofa - prosíme, pomozte!

26. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

V minulosti pomohli čtenáři Britských listů finančně diabetikovi Jiřímu Lofovi, jemuž nepomohly české instituce, viz články níže.

Dnes se na ně pan Jiří Lof obrací znovu:


Dobrý den pane Čulíku,

Je to více než rok, kdy jsme byli ve spojení kvůli pomoci s bydlením a pomocí pro našeho Jakuba Klapku, který měl rakovinu. Bydlení se tehdy díky kamarádce vyřešilo a od té doby bydlíme bez dluhu na nájmu.

Jakub nás bohužel, opustil navždy, Bůh se rozhodl ze ho povolá k sobě, po dvou letech boje mu rakovina metastázovala do mozku, tak ukončili veškerou léčbu a dali nám ho domů na dožití. 17.12.2019 zemřel mamince v náručí, říkala že se usmíval, tak šel snad opravdu na lepší místo.

Já jsem hned 20.12. nastoupil do vinohradské nemocnice, bohužel už se nedalo nic dělat a 24.12. na Štědrý den mi amputovali levou nohu v půlce stehna. K tomu se mi udělalo několik hnisavých abscesů a jsem na několika místech rozřezaný. Vytrhali mi vsechny zuby jako možnou příčinu infekce.

Skupina mladých, kamarádů Jakuba se  rozhodla pomáhat, pomohli s pohřbem, nyni im chtějí pomoci s nákupem elektroskútru a postele s hrazdou a polohováním.

Pomůžete prosím se sdílením?

Jsem na FB normálně jako Jiří Lof.

Číslo účtu, kam můžete přispívat:
4183375013/0800

variabilni symbol: 220371


Prosba o pomoc

10. 6. 2015

Aktualizace středa 21.03: Majitelé pražské ubytovny dovolili panu Lofovi v ubytovně zůstat poté, co prokázal emaily, že mu čtenáři Britských listů pomohli. Děkujeme jim všem, zejména panu Tomáši Fialovi, který přispěl na činži pana Lofa ...

Případ pana Lofa - neradostné pokračování

21. 6. 2015

O práci jsem přišel, protože to po zdravotní stránce nedávám. Moje doktorka se na mě zlobí, podle té mám být v nemocnici nebo doma v klidu a léčit se. Nejde to, nemám ani pořádně na jídlo a to nemluvím třeba jen o tom, kolik mě stojí obvaz...

Uvítal bych nabídku práce - personalisté mě nezaměstnají, protože mě vidí jako problémového

22. 6. 2015

Spíše než pomoc finanční protože žebrat je opravdu ponižující bych uvítal právě nabídku práce kterou zvládnu, píše Jiří Lof. Problém je v tom že na takovou práci už musím být slušně oblečen a já mám jediné džíny, co jsem si za 200 koup...

Je nepochopitelné, jak je možné, že český stát vás existečně zlikviduje a připraví o přístřeší, když onemocníte

27. 7. 2015 / Jan Čulík

Případ Petra Hartmana, jemuž, jak vděčně píše, čtenáři Britských listů finančně pomohli už v minulosti, není jediným případem, kdy se člověk na hranici svých existenčních možností dostal do katastrofy.

Proč jsou mnozí Češi ve své pohodovosti tak nelidští?

28. 7. 2015 / Jan Čulík

Ideologické hašteření jim jde, ale ohledně opravdu důležitých věcí zůstávají v nečinnosti.

Čtenáři i ministryně paní Marksová-Tominová pomohli panu Jiřímu Lofovi - případ však stále není vyřešen

19. 8. 2015

Jiří Lof: Pomohli jednotliví občané, nikoliv instituce | 8. 11 ...

8 Nov 2018 - pane Čulíku, moc děkuji za poskytnutou pomoc, píše Jiří Lof, emailová adresa jiri.lof@gmail.com.
5 Nov 2018 - Jiří Lof Pane Lof, jak jsem Vám psala, dnes již budu trvat na předání bytu.

5 Nov 2018 - Jiri Lof. 720401741. Aktualizace: Dobry den,. Tuto zpravu posilam vsem mimo pani Samkove.

Rozhovor Britských listů 257. Česká republika je fungující, stabilní společnost

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below)

Britský deník Guardian má jen v Británii 23 milionů čtenářů měsíčně a je považován za nejdůvěryhodnější médium v zemi. Robert Tait, pražský reportér Guardianu, je jedinečným komunikačním kanálem mezi Českou republikou a světem. Právě prostřednictvím jeho článků se dostávají na globální světovou scénu klíčové informace o České republice. Robert Tait je renomovaným světovým novinářem se zkušenostmi z Washingtonu, z Jeruzaléma, z Teheránu, z Istanbulu a nyní i z Prahy. O jeho novinářské kariéře s ním v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. ledna 2020.

In this regular weekly Britské listy Interview, Jan Čulík speaks to Robert Tait, the Prague-based reporter of the Guardian/Observer newspaper, about his extensive journalistic experience from Washington, Teheran, Istanbul and Prague. The interview was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th January 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Vladimír Pucholt dnes a tři důležité české dokumentární filmy

26. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Zuzana Piussi, Vladimír Pucholt dnes a Vít Janeček

Znáte Formanův film Černý Petr a slavnou scénu "Ahóoj" s Vladimírem Pucholtem?




Pucholt dostal cenu za "celoživotní práci":



Píše dokumentarista Vít Janeček:

V Berouně jsme na cenách Trilobit potkali úžasného Vladimíra Pucholta, jak říká Karel Vachek - "Bez něj by Forman neměl žadný film" (dostal cenu za celoživotní dílo).

My jsme dostali cenu Ferdinanda Vaňka s obrazem pravého Vaňka za Obléhání města a Zuzin Ukradený stát. Náš třetí společný film s absudrní dramatikou na téma vzdělávání Univerzity a svoboda porota sice vynechala, nicméně všechny tři filmy budou od pondělí on-line na

www.dafilms.com (některé už jsou teď) - linky sem postupně doplním - už teď je Univerzity a svoboda
https://dafilms.cz/film/10811-univerzity-a-svoboda

Ukradený stát a Obléhání města budou tady:

https://dafilms.cz/director/195-zuzana-piussi


K tomu: Rozhovor se Zuzanou Piussi o důležitém filmu Univerzity a svoboda:

Sýrie: Další děti zraněny leteckými údery

25. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Ahmad a Mustafa, dva bratranci vyhnaní se svými rodinami ze svých domovů, byli zraněni v sobotu večer, poté, co Asadův režim zaútočil na město Al Atarib západně od Aleppa.


Video týdne: Holandský premiér si dává kolo do parkoviště, jako všichni ostatní občané

25. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Holandský premiér si cestou do práce ráno dává kolo na parkoviště, jako všichni ostatní občané. Kurdský pracovník parkoviště je ohromen: "On se mi musí prokázat průkazkou jako každý normální člověk! Takhle se řídí země! Tady chci žít!"


Boris Cvek k tomu poznamenává:   To video opravdu stojí za zhlédnutí. Možná i trochu vzkaz pro příznivce ozrbojování obyvatel - což mi připomíná poznámku Jana Sokola o tom, jak lidé z různých koutů světa, když se dostávali do Evropy 18.-19. století, žasli nad tím, že lidi chodí ve městě neozbrojeni. Holt to je právě díky tomu, že stát je silný a zajistí vládu práva a bezpečí.  A možná taky vzkaz pro všechny ty lidi u nás, kteří si myslí, že na Západě se ndá žít, protože se tam pořád vraždí a lidi se nemohou ani svobodně projít po ulici, aby je někdo neohrožoval na životě.


Jakpak asi jezdí do práce Putin? Cítí se mezi lidmi stejně bezpečně?

"Vyhlášení války". Konflikt v Polsku ohledně nezávislosti soudnictví eskaluje

25. 1. 2020

čas čtení 4 minuty



Poslanci schválili zákon, který Nejvyšší soud označil za protizákonný

Špatná zpráva: Evropská unie není schopna razantně zakročit v postkomunistických zemích proti likvidaci demokracie a právního pořádku. Bude to znamenat konec EU?

Konfrontace mezi polskou vládou a vysokými soudci v Polsku dramaticky eskalovala. V Bruselu to vyvolalo úzkostnou reakci poté, co polský Nejvyšší soud a parlament vydaly protikladná rozhodnutí ohledně legálnosti "reforem" soudnictví.

Vládní strana Právo a spravedlnost se snaží  získat přímou kontrolu nad polským soudnictvím. Protikladná rozhodnutí Nejvyššího soudu a parlamentu uvrhla právní pořádek v Polsku do chaosu. Soudcům totiž nyní hrozí trestní stíhání, pokud budou jednat podle rozhodnutí vlastního Nejvyššího soudu.

„Už mně koně sedlají-í“? (Z nápěvu nejen k nakousnuté „diskusi“!)

25. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

Snad tu píseň znáte. Zmínku o koních jsem navíc měl v nedávném svém příspěvku do BListů („Tak, či onak, ne-li všelijak v české mluvnici?). Vždy musíme počítat s tím, že tvůrce „zprávy“ je závislý na tom, jak jeho zprávu možní adresáti dešifrují. Ale možný adresát (a zároveň „dekodér“!) se skoro vždy cítí být sám „na koni“; do té míry, že ze své perspektivy vidění jakéhokoliv textu může odsoudit nejen autora. Slízne to někdy navíc taky šéfredaktor. A dostane pak nejednou svou dávku kritiky současně též samo periodikum. Ne vždy oprávněně. (Čtěte dál raději ob řádek?)

V Budějovicích nad stavem vzdělávání v ČR

25. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Včera v Českých Budějovicích nad No Future a stavem vzdělávání v ČR. Spousta zajímavých lidí si v kavárně Široko lámala hlavu nad tím, proč je česká společnost většinově tak nehnutelná ve své zatvrzelé spokojenosti se stavem vzdělávání. Není skutečně moc pravděpodobné, že by se na Letné sešly statisíce lidí kvůli tomu, že si pod vedením předchozích i současné politické reprezentace doslova betonujeme budoucnost (viz ten canc zvaný Národní investiční plán). Pokud na něco věřím, pak dobře promyšlená změna shora, pričemž podmínkou nutnou, nikoliv dostačující, je významná změna politického podnebí. Ano, i to je samo o sobě na hraně pravděpodobnosti, alespoň z krátkodobého hlediska, jenže furt ještě za jistých okolností představitelné. Nicméně! Sešli se lidé, jako Monika Vacková, Pavel Klíma nebo Peter Chvojka a třeba se i v Jihočeském kraji začne dít něco víc. Moc děkuji Angelika Sbouli, Kateřina Hůlková a Salimu Muradovi, stejně jako Klára Plešingrová ze spolku Otevřeno za účast v diskusi a pomoc s organizací. A tímto upozorňuju, že 15. 4. proběhne i v Českých Budějovicích Noc vzdělávání, kde bude panelovka obsazená některými shora jmenovanými a mně se dostalo té cti diskusi moderovat. Save the date!

Jak voliči hlasují ve svůj prospěch: Tradiční chudé severoanglické volební okrsky přijdou o stamiliony

25. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Takzvaná "rudá zeď", série tradičně chudých, labouristických volebních okrsků v severní Anglii, které ve volbách v prosinci 2019 hromadně hlasovaly pro Borise Johnsona a jeho ultrakonzervativce, má nyní přijít o stamiliony liber státních peněz, které budou přesunuty ve prospěch bohatých volebních okrsků na jihu Anglie. Podle navrhované reformy financování komunálních úřadů mají tyto chudé, původně labouristické volební okrsky přijít o 320 milionů liber, kdežto bohaté jihoanglické okrsky získají 300 milionů liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Dvaašedesátiletý lékař zemřel na koronavirus

25. 1. 2020

čas čtení 1 minuta







Video: Čína staví ve Wuhanu nemocnici pro 1000 pacientů postižených koronavirem. Bude prý hotova do 10 dnů


Dvaašedesátiletý lékař Liang Wudong zemřel ve Wuhanu na koronavirus poté, co léčil pacienty. Druhý lékař Jiang Jijun tam zemřel na infarkt v důsledku vyčerpání prací pro pacienty.

Čínské úřady potvrdily v sobotu, že na virus už zemřelo 41 lidí a globálně bylo nakaženo 1300 osob.

56 milionů lidí v 18 provinciích je nyní postiženo zákazem cestovat.

Čína nařídila celostátní opatření k identifikaci a okamžité izolaci podezřívaných případů nákazy koronavirem ve vlacích, v letadlech a v autobusech.

Šanghaj uzavřel do 30. ledna všechna kina

Austrálie potvrdila první případ nákazy koronavirem - muže, který se vrátil z Číny a navštívil Wuhan.

Malajsko v sobotu potvrdilo třetí případ.

Japonsko potvrdilo třetí případ.

Británie se snaží identifikovat 2000 cestujících, kteří do země nedávno přicestovali z Wuhanu. V Británii studují statisíce čínských student§.

Případy nákazy koronavirem potvrdilo 12 zemí mimo Čínu. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Ruská letadla se vrátila a zaútočila na sanitku

23. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Rusové a Asad v minulých dnech vyvraždili v Sýrii stovky civilistů, včetně dětí, informovaly ve čtvrtek večer Channel 4 News



Sanitka Bílých helm byla podpálena. Bílé helmy zachraňovaly zraněné lidi po leteckém úderu proti jejich domovům v městě Ariha v Idlíbu, když se ruská letadla vrátila pro druhotný nálet a úmyslně zaútočila na totéž místo znovu,  a zranila tak několik dalších lidí.



Uprchli z domovů před smrtí, jenže je dostala ruská letadla v jejich chabých stanech. Bílé helmy shromáždily mrtvoly pěti lidí, včetně tří dětí a ženy poté, co ruská letadla zaútočila na jejich malý tábor nedaleko Saraqibu.


Jak Babiš manipuluje

24. 1. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Asi mě za to zmrskáte, ale vlastně obdivuju Andreje Babiše za to, jak se dokáže z každého vlastního problému vykroutit nebo jej dokonce obrátit ve svůj prospěch.

Vzpomínám si na dobu, kdy vstupoval do politiky: "já nejsem žádný politik", ANO bylo druhé v předčasných volbách, mělo mu připadnout křeslo ministra financí. V hojně sledované debatě se diskutovalo, kým jej ANO obsadí a Andrej Babiš tehdy s tváří ruského partyzána jdoucího na jistou smrt aby zachránil svou jednotku prohlásil "já by som sa teda obetoval".

Svědkové potvrdí, že jsem tehdy řekl - tak s tímhle strejdou budeme mít ještě hodně mrzení.

Když lidi hlasují pro sebezničení, mají na to mít právo? A co ti ostatní, jimž ten verdikt voliči přiřknou?

24. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Ve včerejším, vydání Britských listů píše pan Jindřich Šilhán o tom, proč by měli politici ignorovat Gretu Thunbergovou 

Jan Čulík mu k tomu napsal:

Dotkl jste se opravdu vážné otázky, s níž zápolím denně.

Podívejte se, politikové jsou placeni za to, aby měli o všech problémech co nejpřesnější informace. Pokud existuje opravdu vážný problém a neinformovaná veřejnost chce něco, co ji vážně poškodí, neměli by politikové nesledovat jen jejich populistické emoce  a jasně jim vysvětlit, o co jde?

Příkladem je brexit. Celá severní Anglie hlasovala pro brexit. Přitom od osmdesátých let tam byl zlikvidován tradiční průmysl jako hornictví a ocelářství a všechny ty regiony byly posledních třicet let závislé na restrukturalizačních dotacích stamilionů euro od Evropské unie. Tak vznikl moderní britský automobilový průmysl, jako třeba automobilka Nissan, zaměstnávající asi 10 000 lidí. Ovšem ty fungují jen v důsledku absolutní, bezcelní provázanosti s automobilkami v ostatních zemích EU.

Skvělá zpráva: Česko leží v Austrálii

24. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V indexu vnímání korupce ČR právě přeskočily Bhútán, Katar či Uruguay, jejichž státní aparát je nyní vůči podplácení odolnější než náš ZDE. "Politici tu sní o tom, jak doháníme světovou špičku, ale bez funkčního státu, efektivní správy a nezávislé justice to je jen blouznění. V tomto směru se za poslední dva tři roky po legislativní a institucionální stránce neudělalo vůbec nic," říká šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

George Soros se rozhodl věnovat miliardu dolarů univerzitám ve snaze zastavit propad světa do autoritářství a diktatury

24. 1. 2020

čas čtení 2 minuty


Zaútočil v Davosu na Trumpa jako na "absolutního narcistu"


Filantrop a bývalý finančník George Soros oznámil v Davosu, že věnuje miliardu dolarů nové globální síti univerzit, jejichž cílem bude podporovat liberální myšlenky a jeho vizi otevřené společnosti.

Označil to za "nejdůležitější a nejtrvalejší projekt mého života" a zdůraznil, že je důležité financovat instituce, které budou bránit propadu zemí do sílícího autoritářství v USA, v Rusku a v Číně. Také znovu zaútočil na Donalda Trumpa a označil ho za "absolutního narcistu".

Některé slasti naší vlasti

24. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


Po onom dávném a tehdy nemálo slaveném „únorovém vítězství pracujícího lidu ČSR“ (z roku 1948; a 72. výročí se blíží!) zůstalo zhruba navenek formálně uchováno neblahé uspořádání, které bylo předpřipraveno ještě v exilu pro poválečnou šachovnici politických stran, tj. pouhé čtyři politické strany v českých zemích a dvě na Slovensku; a nebylo přiměřeně bráno v patrnost, že hned od pokvětnových poválečných časů (z roku 1945) takto už předem plná třetina politických subjektů vyznávala navenek komunismus. A pokud se bralo v úvahu, že tu taky byla ČSSD a Čs. strana nár. soc., celé dvě třetiny politických subjektů poválečného Československa hlásaly socialismus. Po onom „Únoru 48“ ovšem nejméně na čtyři desítky let převažoval prakticky na 100 % komunistický program (jakoby dědictví Marxe a Engelse, a pak následně Lenina a Stalina). Že může existovat v ČR stále KS (ČM), je dáno jinými okolnostmi než do roku 1989 komunisticky sledovaným tradičním a dlouhodobě respektovaným programem. Demokracií automaticky není jen svoboda shromažďování!

Africký reportér BBC odchází - nezvládá tamější hrůzy

24. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Fergal Keane, renomovaný dlouholetý reportér rozhlasu a televize BBC pro Afriku, který tam mj. před  lety zažil i rwandskou genocidu příslušníků kmene Tutsi, oznámil, že odchází ze své funkce, protože už několik let trpí posttraumatickým syndromem PSTD v důsledku všech hrůz, které zažil na africkém kontinentě. Musel se podrobit lékařské péči. ZDE  

Nedávno jsme v Rozhovorech Britských listů při příležitosti jejího pětadvacátého výročí vysílali Keanovo pozoruhodné svědectví o genocidě ve Rwandě, jak ho natočil Jan Čulík na mediální konferenci v irském městě Castlemartin:


Rozhovor Britských listů 256. Proč se Strana zelených dostala do nebytí a nevědomí?

17. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Příští týden se v Ústí nad Labem koná celostátní sjezd Strany zelených. O tom, proč navzdory drastickým problémům s globálním oteplováním zmizela Strana zelených z povědomí české veřejnosti a co se proti tomu snad dá dělat, hovoří Jan Čulík s členem Strany zelených Danielem Řezníčkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. ledna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Rusko "postaví největší letadlovou loď světa"

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Letos proběhnou přípravy k výstavbě nové ruské letadlové lodě, největší na světě. V současnosti ruské vojenské námořnictvo pracuje na takticko-technickém zadání projektu. Schválené zadání pak bude předáno státním loděnicím. Již dříve ministerstvo obrany zveřejnilo informaci, že smlouva může být podepsána koncem roku 2025 a k roku 2030 by vojenské námořnictvo mělo získat jednu z nejsilnějších lodí světa, informuje Irina Droninová.

Vyhrá na Slovensku voľby Kotleba?

24. 1. 2020 / Igor Daniš

čas čtení 16 minut


Na Slovensku sa uskutočnia 29. februára 2020 parlamentné voľby. Podľa viacerých posledných prieskumov volebných preferencií politických strán stále vedie vládny Smer-SD, ktorý ale neustále klesá, a v súčasnosti dosahuje 17-18% podpory. Nasledovaný je neustále stúpajúcou stranou Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá momentálne dosahuje podporu približne 13%. Medzi stranami tzv. demokratickej opozície sa preferencie prelievajú, podľa aktuálnych udalostí, ale celkovo sa nemenia. Kiskova strana Za ľudí,  koalícia PS/Spolu (Progresívne Slovensko je bývalá strana prezidentky Čaputovej) dosahujú okolo 10%, Matovičova strana OĽaNO mierne stúpa a má okolo 8/, podobne strana Sme rodina známeho podnikateľa Borisa Kollára, KDH okolo 6%, vládna SNS sa drží tesne nad 5%, podobne neoliberálna SAS. Vládna liberálna maďarská (zahrňuje aj iné menšiny) strana Most-Híd je tesne pod hladinou 5%, konkurenčná maďarská strana SMK má okolo 4%, nová strana bývalého ministra zdravotníctva a vnútra a riaditeľa Slovenskej pošty (všetko za Smer-SD) mierne rastie, momentálne okolo 3,5% a strana Vlasť kontroverzného sudcu, bývalého Mečiarovho ministra spravodlivosti a bývalého prezidentského kandidáta Štefana Harabina má okolo 2,5%.

Když máme jazyk, který přechyluje, že?

24. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 

„Přechylování“ nemusí být automaticky výraz, se kterým bychom se často setkávali. Ale přiznejme si, že teď se nesrovnatelně častěji – jaksi podvědomě a bezděky – dostáváme do kontaktu s praktickou aplikací této gramatické kategorie, aniž si to možná dost uvědomujeme.

Jde tu – jednoduše řečeno – o specificky odlišné koncovky k uplatnění především ženského rodu. Takže třeba proti „on zpíval“ máme potom „ona zpívala“. (I když čeština má třeba navíc ještě rod „střední“.)

Divoké australské lesní požáry rekordně zvýší obsah CO2 v atmosféře

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Ničivé australské lesní požáry povedou letos ke skokovému zvýšení koncentrace CO2 v atmosféře, předpovídají vědci. Svět se tím přiblíží k hranici 1,5 stupňů Celsia globálního oteplování.

Požáry nejenže uvolnily do ovzduší obrovské množství CO2 a sazí, ale jejich nezvyklý rozsah znamená, že růst nového porostu bude pomalejší než v předchozích letech. To znamená, že vegetace  bude méně vázat CO2.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Americký ministr obchodu doporučil Thunbergové, aby šla studovat ekonomiku

24. 1. 2020

čas čtení 4 minuty



Washington Post v té věci konzultoval čelného ekonoma. Ten souhlasil s argumenty Thunbergové.


Trumpův ministr obchodu Steven Mnuchin v Davosu předstíral, že neví, kdo je Greta Thunbergová. Pak řekl: "Až vystuduje na vysoké škole ekonomiku, pak se může vrátit a vysvětlit nám situaci."

Deník Washington Post kontaktoval renomovaného ekonoma Gernota Wagnera, odborníka na klima s doktorátem z politické ekonomie z Harvardu.

Podle Wagnera nepotřebuje Thunbergová víc než jen první ročník studia ekonomie, aby vysvětlila, proč je důležité začít razantně jednat proti globálnímu oteplování.


Koronavirus: Čtyři podezřelí testováni ve Skotsku, desítky milionů lidí izolovány v Číně

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Testy všech čtrnácti osob v Británii podezřívaných z nákazy koronavirem byly negativní. ZDE

Nejméně tři čínská města se zhruba 20 miliony obyvateli jsou v karanténě v rámci pokusu zastavit šíření smrtícího koronaviru pocházejícího z provincie Wu-chan. Stovky milionů lidí po celé zemi se připravují na cesty v rámci oslav čínského Nového roku.

Změna klimatu: Bouře Gloria pustoší Španělsko

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Počet obětí mimořádně silné bouře Gloria ve Španělsku stoupl na 11, když extrémní meteorologické podmínky způsobily vážnou škodu v deltě řeky Ebro v Katalánsku a na pobřežních budovách ve Valencii.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Impeachment: Trump může dosáhnout svého a poškodit Bidena

24. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Šance, že řízení o impeachmentu prezidenta Trumpa povede k jeho odvolání jsou mikroskopické, jak může vidět každý pozorovatel Republikány kontrolovaného Senátu. Avšak dopady kauzy mohou zkomplikovat život hlavnímu vyzývateli z řad Demokratické strany, Joe Bidenovi - což je přesně to, o co se sám Trump v celé ukrajinské kauze snažil, upozorňuje Andrew Romano.

Země V4 "spojuje řada témat", zjistil průzkum

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Maďarsko je ze všech zemí nejpravicovější, následuje Česká republika, zatímco Polsko má nejvíce levicových voličů.

Visegrádskou skupinu spojuje řada témat, když dvě třetiny voličů tvrdí, že všechny země sdílejí řadu charakteristik, prohlásil maďarský politický analytik s odvoláním na důkladný průzkum zaměřený na občany V4. Provedly jej výzkumný institut Nézőpont stranící maďarské vládní Fidesz a Mezinárodní visegrádský fond.

Svobodný vysílač pod koho praporem?!

24. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Dezinformacím v tom „našem informačním století“ není opravdu konec (ani zvonec). Tzv. „Svobodný vysílač“ je samozřejmě jen jedním z četných jemu podobných. Není to jen „česká specialita“. A tím, že již nějaký ten čas (v lidech nemalého počtu poměrně ekonomicky „zazobaných“ států) upadá potřeba být občanem; ani v politických ohledech nemají lidé v takových státech ani valnou touhu spolehlivěji se orientovat v politické situaci.

Proč si myslím, že EET je krok správným směrem

24. 1. 2020 / Ema Rousová

čas čtení 4 minuty



Před dvěma lety jsem šla na návštěvu do nemocnice. Potkala jsem tam svou známou, vlekla pytle s odpadem, pracovala tam jako uklízečka. Divila jsem se, že má v 70 letech zapotřebí dělat dvanáctihodinové směny, a dostalo se mi vysvětlení. Moje známá předtím pracovala jako účetní v restauraci – za minimální mzdu, zbytek peněz dostávala „na ruku“. Důchod se jí vypočítal z minimální mzdy.

Možná si řeknete, že takovou práci neměla brát. V současné době je dost pracovních míst pro všechny. Ale ještě před pár lety tomu tak nebylo, zvlášť ženy po padesátce měly problém najít zaměstnání a moje známá byla ráda, že vůbec nějakou práci má.

Koronavirus: V Číně se šíří panika. Tři města jsou uzavřena

23. 1. 2020

čas čtení 3 minuty


Aktualizace: Testy všech čtrnácti osob v Británii podezřívaných z nákazy koronavirem byly negativní. ZDE


Aktualizace: Čtyři lidé ve Skotsku jsou podrobováni lékařským zkouškám pro podezření z nákazy koronavirem poté, co tam přicestovali z města Wuhan v ČÍně. Profesor Jürgen Haas z katedry infekčního lékařství na univerzitě v Edinburku uvedl, že bude existovat množství takových případů v dalších nbritských městech. Uvedl, že tři ty případy jsou v Edinburku a jeden v Glasgow. Profesor Haas dodal: "Situace bude velmi podobná v mnoha jiných britských městech, kde je velký počet čínských studentů.

Zkoumané osoby mají potíže s dechem, ale virová nákaza u nich ještě nebyla potvrzena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




Obyvatelé měst Wuhan, Ezhou a Huanggang nakoupili zásoby a izolují se doma

V městě Wuhan v centrální Číně se rozšířila panika - město, které má 11 milionů obyvatel, je uzavřeno ve snaze izolovat smrtící virus, který tam vznikl.

Ve čtvrtek zakázaly čínské úřady veškerou dopravu ven z města, totéž opatření přijala sousední města Ezhou a Huanggang.

Ve Wuhanu jsou prázdné police supermarketů, protože obyvatelé nakoupili zásoby a izolovali se doma. Benzínové stanice si nemohou poradit s obrovskou poptávkou po benzínu, posilovanou nepodloženými zprávami, že pohonné hmoty došly. Lékárnám došly zásoby masek na obličej.



29764

Na čem vlastně stojí globální kapitalismus?

23. 1. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Nestává se příliš často, aby sdělovací prostředky středního proudu zpochybňovaly podstatu systému, díky němuž se stále těší pověsti sedmé velmoci. Zprávy vrhající špatné světlo na status quo, jehož jsme všichni součástí, bývají veřejnosti předkládány pouze jako informační fragmenty, které brzy upadnou do zapomnění. Aktuální studie Oxfam varuje před selháváním ekonomického systému, jehož symptomem je existence extrémního bohatství. Česká televize této pádné obžalobě korporátního kapitalismu věnovala pouze půlminutovou reportáž, aniž by nalomila víru ve svatou krávu nezřízeného hromadění zisků na úkor většiny. Jak dlouho ještě budou tuzemská média chodit kolem horké kaše?

30573

Vrhám stín

23. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ten okamžik. Přicházím k maringotce svého dětství v nachu podvečera přecházejícího v šerošeď noci. Od narození doslova srostlá se mnou, páteří i duší, dýchám s ní na cestách životem, proměňuju ji, občas se vezu, občas táhnu. Poprvé. Poprvé to vnímám. Je tam závoj a za ním... Byl tam nepochybně vždy, ale bez povšimnutí, bez ochoty či vůle vidět. Najednou ke mně vlaje v cárech a říká si o dotek, o krok do neznáma. Chce se podělit o tajemství.

Řecko upírá lékařskou péči vážně nemocným dětem z řad uprchlíků na Lesbu

23. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Zahra trpí autismem a dalšími psychickými poruchami

Tisková zpráva Lékařů bez hranic

Řecká vláda zrušila přístup k lékařské péči pro uprchlíky a lidi bez dokladů, kteří přišli do Řecka, v červenci 2019. Bez lékařské péče tak zůstalo více než 55 tisíc lidí.

Řecká vláda v táboře Moria na ostrově Lesbos cíleně neposkytuje adekvátní zdravotní péči nejméně 140 dětem, které trpí chronickými, komplexními a život ohrožujícími nemocemi. Lékaři bez hranic ji proto vyzývají, aby se tomuto závažnému problému věnovala a nemocné děti evakuovala na řeckou pevninu, nebo do jiných zemí Evropské unie, kde se jim dostane náležité pomoci.

Jak Roger Scruton brojil proti přijímání žen ke studiu na Cambridžské univerzitě

23. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Článek "O mrtvých jen dobré, ale... Potrhlý a nebezpečný Roger Scruton", který varoval před nekriticky uctivým vzýváním v českém tisku nedávno zemřelého potrhlíka Rogera Scrutona, jenž skrýval své bláznivé, rasistické a otevřeně mizogynní názory pod aparátem brilantní pseudofilozofické argumentace, vyvolal řadu souhlasných reakcí anglosaských akademiků ve Velké Británii, kteří Scrutona znali.

Kolegové upozorňují na článek, otištěný v deníku Times (pozoruhodné, co všechno se tiskne!) v březnu 1983, v němž Roger Scruton vášnivě protestuje proti tomu, že cambridgská kolej Peterhouse se rozhodla vpustit ke studiu nejen muže, ale nyní i ženy.


Reference: Scruton, Roger. "Stay with the men, Peterhouse." Times, 22. března 1983, str. 12:

. Překlad:

29710

Idiocie na druhou: Dokažte, že Země není plochá!

23. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta


V komentářích týkajících se dezinformačních aktivit Učitelských novin se objevuje námitka, že nikdo nevyvrací tvrzení, která xenofob a populistický antiislamista Hampl v rozhovoru publikovaném uvedeným plátkem předkládá. K tomu skutečně velmi krátce: Ten člověk tvrdí bludy, které sám ničím nedokládá. Tvrzení, že během jedné generace ve Švédsku převáží muslimové nebo že dojde k islamizaci českého školství, a řada řada dalších, na nichž staví svou konstrukci, jsou ničím nedoložené výkřiky člověka, který se mermomocí snaží zneužít imigrační hysterie a hraje si přitom na sociologa.

Jinými slovy, důkazní břemeno je na tom, kdo toto tvrdí, ne na lidech, kteří ho obviňují z pokleslého lhaní. Vyžadovat vyvracení "argumentů" tohoto pomatence je ekvivalentní k požadavkům na vyvrácení tvrzení, že Země je plochá. Přesně toto je taktika dezinformačních zoufalců, kteří potřebují relativizovat skutečnost a donutit ostatní, aby je brali vážně.

30122

Cesta do hlubin české sociální demokracie

23. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Pan Křeček, sociální demokrat a vážný kandidát na ombudsmana, se nechal v rozhovoru pro DVTV slyšet, že Romové mají svá práva hájit sami, zatímco on se chce zabývat právy většiny. Většina má tedy menší schopnost hájit svá práva než Romové, že potřebuje pana Křečka? A kdo je vlastně ta většina? Jsou to jen bílí, může to být třeba i bílý homosexuál nebo nevidomý? 

30570

Cui bono

Budou v roce 2020 i sněmovní volby?

23. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Po Praze běží taková zajímavá politická spekulace: Může se stát, že na podzim roku 2020 neproběhnou pouze řádné krajské volby, ale že zároveň proběhnou i volby sněmovní. A nebo dokonce že proběhnou i volby prezidentské. Nepříliš věrohodné? Určitý motiv, jenž by mohl pomoci Andreji Babišovi, v tom je možné hledat...

Proč by politici měli ignorovat Gretu

23. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Nemohu si pomoci, ale už mě nebaví aktivistický nátlak na politiky. Politik byl zvolen s příslibem plnění určitých programových priorit. Obvykle v nich figuruje dostupnost zdravotnictví, dopravní infrastruktura, vzdělání, lokální ekologie, imigrace, důchody, ... Typicky nevyhráli politici s programem (hypotetické) záchrany planety. Jakým právem na ně Greta ječí, že ji zničili dětství? A proč by ji vůbec měli naslouchat? ptá se Jindřich Šilhán.

30571

Víko od rakve

23. 1. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Nový rok je dobrým okamžikem, aby člověk přemýšlel o cestě mezi minulostí a budoucností, zejména když je ve věku, kdy se mu lehce může stát, že se ráno probudí a ve výhledu do okolí mu bude bránit víko od rakve...Kdysi mne ven - do přírody – přivedl Woodcraft a kamarádství s těmi trampíky, kteří si klidně ve vedru obují tenisky, v lijáku vytáhnou otřískaný deštník a dají řeč se sympatickými šusťáky (turisty), pokud je proč. Nic jim tedy nebrání naplno, řekněme setonovským pohledem vnímat krásy přírody, ale nemají v hlavě kanady srovnané povinně do řady a přes to nejede vlak. Samozřejmě nic proti kanadám – do marastu špičkové boty. A alkohol? Možná na oslavě. Když začnete od teenagerských dob svět skenovat těmahle očima, celkem logicky se brzy stanete vyvrhelem většinové společnosti. A je fuk, čím se živíte. Pokud máte kliku a pracujete třeba v oblasti životního prostředí nebo máte doma ranč, jste pro okolí menší ufo než by tomu bylo jinde, ale pořád jste mimozemšťan. Pokud si tenhle pohled na svět udržíte i v hluboké dospělosti, smiřte se s tím, že budete (podle míry svojí agresivity) buď za neškodného blázna, nebo za nebezpečného propagandistu.

Miliardář a mecenáš Milan Fiľo přesouvá své aktivity do ČR

23. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Do České republiky přesouvá své aktivity další ze slovenských oligarchů - miliardář a mecenáš Milan Fiľo, oceněný mj. prezidentem Milošem Zemanem.

V Praze mj. usiluje o zakoupení Hybernie od českého státu.

V pátek 24. ledna od 15:30 na Náměstí republiky pomáháme pořádat shromáždění lidí, kteří doplácejí na jeho nenaplněné sliby - přijedou svědčit.

Právě jsme zjistili, že hned vedle bude probíhat i oligarchou pořádáná protidemonstrace v muzikálovém stylu, po ružomberských hospodách nakládají štamgasty, kterým budou platit "výlet do Prahy na muzikál".

Dejte prosím vědět lidem, koho by to zajímalo nebo rovnou přijďte, bude to pěkné!

Víc info je ve fb pozvánce, píše filmový dokumentarista Vít Janeček.

UNHCR: Změna klimatu může být důvodem k udělení azylu

22. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Výbor OSN pro lidská práva (UNHCR) poprvé rozhodl, že lidé prchající před následky změny klimatu mohou mít právo z uvedeného důvodu žádat o azyl. Panel vydal toto oznámení v úterý, i když odmítl individuální žádost o zrušení deportace z Nového Zélandu pro muže ostrova Kiribati - odůvodněnou tvrzením, že jeho domov se potápí.

Jak sociální demokraté reformovali, až zreformovali

22. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Návrh důchodové reformy z dílny ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se setkal s vážnou kritikou Národní rozpočtové rady - protože je "rozfázován" tak, že by nejprve zvýšil výdaje, zatímco otázku, kde na ně vzít, nechává někdy na později. Z uvedeného důvodu by "reformovaný" důchodový systém mohl být dokonce ještě neudržitelnější než dosavadní a vážné problémy by s ním mohly nastat již za několik málo let. Netýkaly by se však už jen důchodů samotných, ale parametrů státního rozpočtu jako celku ZDE.

Ruská letadla zmasakrovala devět lidí

22. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Při děsivém masakru, který spáchala ruská letadla, se v úterý dopoledne stal terčem jejích leteckých úderů dům jedné rodiny v západním Aleppu.

Po dni všeobecné tragédie a vyčerpávající práce při záchranných operacích ukončil náš tým své operace v Kafar Noranu v Aleppu. Byly vyhrabány mrtvoly deseti lidí, včetně čtyř dětí, poté, co byly pohřbeny v troskách svého domu po ruských leteckých náletech.


V severovýchodní Sýrii ruská letadla usmrtila celkem osmnáct lidí, včetně celé jedné rodiny. Velká Asadova ofenzíva proti vzbouřencům vyhnala desetitisíce lidí z jejich domovů, kteří směřují k turecké hranici, informuje deník Guardian.

Osmičlenná rodina včetně šesti dětí byla usmrcena ve venkovské vesnici Kfar Taal západně od vládou kontrolovaného Aleppa. Další čtyři civilisté byli usmrceni v Maardabsehu ma jihovýychodě provincie Idlíb.

Nejméně dalších osm civilistů bylo usmrceno dalšími leteckými údery ruských a Asadových letadel proti opozičním oblastem na venkově. Desítky měst byly zničeny a v nich množství nemocnic a škol, konstatují humanitární organizcae OSN.

350 000 civilistů nyní prchá ze severozápadní Sýrie. Dalšího půl milionu Syřanů uprchlo už předtím do uprchlických táborů nedaleko turecké hranice.

V silně obydleném centru Idlíbu jsou v pasti asi tři miliony civilistů.

Moskva a Damašek popírají obvinění, že bombardují civilní cíle, a tvrdí, že bojují proti džihádistickým extremistům.

Syrská státní televize uvedla, že při raketovém útoku "teroristů" zahynuly dvě ženy a dítě.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Přepadne-li nás vloupáním nezvaný host, jak mu dát „výhost“?

22. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Ne, není to jen nezávazná hra se slovy. I když můžeme být v nemalém riziku, nesmíme např. toho „hosta“ těžce zranit. Pokud máme nějakou osobní zbraň, smíme ho zranit jen lehce; třeba šikovně střelou do nohy. Jenže když nejsme vycvičeni ve střelbě nebo jsme-li rozespalí a navíc se nám třeba zrovna třepe ruka… může to pro obě strany dopadnout nečekaně hůř. Problémem nemusí být jen mez „přiměřené osobní ochrany“. Vždyť zvláště když k tomu vloupání dojde v noci, i kdybychom jako možná oběť útoku měli mobil pod poduškou, jako napadený člověk raději vydá nějakou hotovost nebo klenoty (má-li jaké), než aby sám kvůli tomu napadení přišel o svůj život. Tohle předem vymezuje zákon. (Nejen o tom bude řeč!)

Johnsonův poradce Cummings: BBC je "smrtelným nepřítelem" Konzervativní strany

22. 1. 2020

čas čtení 3 minuty


Thinktank Dominica Cummingse, hlavního poradce Borise Johnsona, požadoval v roce 2004 "likvidaci BBC v její nynější formě" a doporučil, aby pravice usilovala o ochromení důvěryhodnosti BBC. Charakterizoval BBC jako "smrtelného nepřítele" Konzervativní strany.

Cummings, nynější nejmocnější Johnsonův poradce, byl ředitelem nadace New Frontiers Foundation, která v roce 2004 požadovala zahájení kampaně pro boj proti BBC a vytvoření ekvivalentu americké televize Fox News, která by nebyla omezována předpisy požadující vysílatelovu nestrannost.

Návrat bipolarity

22. 1. 2020

čas čtení 9 minut

Víra v automatický triumf liberálního světového řádu ponechala Západ nepřipravený pro dlouhý a tíživý civilizační boj. A také ho aktivně poškodila, napsal Andrew A. Michta.

Ruská vládní banka vložila 500 milionů dolarů do Deutsche Bank v době, kdy ta poskytovala půjčky Trumpovi

22. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

V době, kdy Donald Trump obdržel půjčky ve výši 360 milionů dolarů od pobočky Deutsche Bank "Deutsche Bank Trust Company",  DBTCA, ruskou vládou kontrolovaná Gazprombank poskytla DBTCA 511 milionů dolarů.

Vyvolává to podezření, že se ruská vláda podílela a podílí na poskytování financí Donaldu Trumpovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jeff Bezos: OSN požaduje vyšetřování saúdského hackerského útoku

22. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



Mimořádní zpravodajové OSN jsou vážně znepokojeni možností, že by se saúdský korunní princ podílel na hackerském útoku proti šéfovi firmy Amazon


Odborníci z OSN požadují, aby Spojené státy a další země okamžitě začaly vyšetřovat důkazy, z nichž vyplývá, že miliardář a vlastník deníku Washington Post se stal terčem hackerského útoku prostřednictvím virusu, který mu byl zaslán jako součást zprávy na WhatsAppu z účtu saúdského korunního prince Mohammeda bin Salmana.

Do mobilu Jeffa Bezose hackersky pronikl saúdský korunní princ

22. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Jeff Bezos a Mohammed bin Salman

 
V roce 2018 se stal osobní mobilní telefon amerického miliardáře Jeffa Bezose obětí hackerského útoku poté, co dostal zprávu na WhatsAppu, odeslanou z osobního účtu korunního prince ze Saúdské Arábie. Součástí té zprávy byl zavirovaný videosoubor a okamžitě poté si Saúdská Arábie stáhla z Bezosova mobilu velké množství dat. Bezos měl údajně  se saúdským korunním princem přátelský vztah.

 

Hospodaření OSBL za prosinec 2019

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 77 561.50 Kč, výdaje byly 91 481.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
54349