Channel Four News: Co lidé zažívají v Aleppu

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Obytné oblasti města Aleppo ve čtvrtích, ovládaných vzbouřenci, bombardují ruská letadla a letadla Assadova režimu

Minulé pondělí, kdy se bombardování Aleppa zintenzivnilo, tři bratři si šli hrát ven na ulici. Skončili v nemocnici Al Kuds, kde dobrovolníce filmovala lékaře při práci. Zaznamenala mimořádné a intimní svědectví toho, co čím prošly tisíce rodin v Aleppu za posledních pět let. Dnes vám pustíme výjimečné záběry toho, co se odehrálo v ordinaci pro naléhavé případy. Možná budete plakat. A varování. Je to opravdu velmi znepokojující. Od samého začátku.

Jejich den začal jako každý jiný v Aleppu. Snažili se chovat normálně. Bratři, Mohammed, Mahmoud a Amar si hráli v domě kamarádů. Pak spadla bomba. Shodilo ji buď syrské, nebo ruské letadlo. A život všech tří chlapců se změnil. Navždy.

Mahmoud a Amar čekají. V šoku. V zoufalství postávají u svého bratra. Zatímco se lékaři snaží ho zachránit.

Naproti se s hrůzou dívá zraněná holčička, zatímco lékaři ošetřují její rány. Nejsou k dispozici žádné prostředky proti bolesti.

Chlapec: "Stáli jsme u okna. Říkal jsem bratrovi, ať přijde dovnitř, když zasáhla střela."

Jiný chlapec: "Bylo to v domě Amara Tahera."

Moderátor: Mahmoud přijde o bratra. Lékaři se ho snaží utěšovat, ale chlapec je neutěšitelný.

Poslední příležitost vidět obličej svého malého bratříčka. Jak těžké je to se rozloučit.

A pak přichází Mohammedova matka.

Matka: "Ach, moje lásko! Je to Mohammed! Ne, ne! Já ho ponesu! Je to můj syn! Je to moje láska!"

Moderátor: Naprosto zdrcená, nechce nikomu dát mrtvolu svého Mohammeda. Nedokáže připustit, že její chlapec je mrtev. Nese ho jako nemluvně ho pohřbít. Další dítě v Aleppu.

Channel Four News:

O neuvěřitelné cestě jednoho sedmiletého chlapce

8. 6. 2016

čas čtení 6 minut

Reportérka: Někteří lidé nechtějí, aby sem přicházeli uprchlíci. Co ty na to?

Ahmed: "Oni nás tady nechtějí? Já nevím, proč nás nemají rádi. Jaký zločin jsme spáchali, že nechtějí, abychom sem přicházeli?

Sedmiletý Ahmed: "Šli jsme přes černé kamenné a kluzké hory. Padal sníh. Neměli jsme žádné jídlo. Pluli jsme na člunu z umělé hmoty. Myslel jsem, že umřeme."

Reportérka: Ahmidova cesta skončila zde v Británii. Aspoň doufá. Se svým dospělým bratrem nyní žije v hostelu v Birminghamu. Je to tvrdé, říkají, ale aspoň jsou v bezpečí. Uprchli z Afghánistánu, kde bylo za první čtvrtletí letošního roku usmrceno nebo zraněno více než 2000 civilistů. Počet usmrcených dětí se zvýšil o třetinu. Pravidelně dochází k únosům lidí. Chodit do školy může být pro sedmiletého chlapce nebezpečné.

Ahmed:"Přijelo auto. Byl v něm muž, který nás chtěl unést. Začali jsme křičet a utíkat. V Afghánistánu se bojuje a není to hezké místo a chtěl jsem přijít sem.

HRW: Útoky na hodnoty ľudských práv

8. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tento článek šéfa organizace Human Rights Watch Kennethe Rothe už vyšel v polském deníku Gazeta Wyborcza, v El Pais ve Španělsku, v De Morgen v Belgii, v listě Advarul v Rumunsku, v celé řadě dalších evropských deníků. Nyní i na Slovensku:

V Česku ovšem ne, koho by to zajímalo, že?

Rozhovor Britských listů 60:

Tváří v tvář katastrofě musíme jednat, ale nemáme projekt

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Josefem Šlerkou, odborníkem na nová média z Karlovy univerzity, o dnešní politické situaci. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pro stoupence Brexitu je to, že nemají žádnou strategii, právě atraktivní

8. 6. 2016

čas čtení 5 minut

Případ Michaela Govea je zajímavější. Toho přitahuje chaos jako projímadlo - morální enema pro ucpané byrokracie. Jeden z jeho bývalých spolupracovníků o něm jednou napsal: "Ohledně Michaela si musíte uvědomit, že on je v podstatě maoista. Věří, že ve světě dochází k pokroku prostřednictvím procesu tvůrčí destrukce." Podle Govea je Evropská unie morbidní příznak. Je to patogen, omezující suverenitu a podnikavost. Žádné vedlejší efekty nemohou být dost nebezpečné, pokud je odměnou likvidace Bruselu. Ztráty pracovních míst, panika na trzích, hospodářská recese, politická krize, všechno to je možné. Ale šoková terapie potřebuje šoky. Pokud to bolí, tak to funguje.

Ideologové volného trhu, stejně jako revoluční marxisté, nečekají na to, až existující řád zemře přirozenou cestou. Skáčou po citlivých bodech systému, aby se rozbil. V tomto smyslu míval Gove ve své pracovně Leninův portrét.

Nigel Farage hovoří nadšeně o tom, že odchod Británie z EU vyvolá dominový efekt, který povede k rozpadu EU. Stoupenci Brexitu jsou inspirováni mileniálním nadšením: Británie je podle nich spasitelským národem, který osvobodí sebe i Evropu od federalizující pošetilosti.

Nic není jisté ohledně toho, co se bude dít, jestliže Británie bude hlasovat pro odchod z EU. Kromě toho, že to bude zajímavé. To není doporučení. Vzhledem ke krvavé historii Evropy bychom měli doufat v nudnou éru, píše zajímavě komentátor Raphael Behr.

Hlas pro setrvání Británie v Evropě by vyvolal jen vesnické drama. Kulturní válka, která začala jako interní hádka v britské Konzervativní straně a rozvinula se v ošklivý pouliční konflikt by se vrátila zpět domů. Z Westminsteru by se ozývaly výkřiky o zradě a zvuk rozbitého konzervativního nádobí. Ostatní země by se věnovala svému.

Zapomenutý příběh desetitisíců evropských uprchlíků, které přijaly muslimské země

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce polských uprchlíků, přijatých do muslimského Íránu:

Desetitisíce uprchlíků utekly před válkou. Nebezpečně přepluly východní Středozemní moře. Zoufale se snažily dostat do bezpečí na druhé straně.

Ne, nejde o dnešní uprchlíky ze Sýrie, píše Washington Post. Desetitisíce Evropanů, většinou z východní Evropy a z Balkánu, uprchly za druhé světové války na Blízký východ a dostaly tam útočiště v táborech roztroušených po celém regionu, včetně Íránu a Sýrie.

Byli to především evropští židé, další nežádoucí menšiny a civilisté, o nichž nacisté předpokládali, že podporují partyzánské bojovníky. Nacistické úřady proti nim podnikaly vojenské útoky a organizovaly jejich deportace.

Nejpoužitelnější cesta útěku byla směrem na jich a na východ. Mnoho etnických Chorvatů žijících podél dalmátského pobřeží uprchlo na ostrov Vis v Jaderském moři, řečtí obyvatelé souostroví Dodecanese v Egejském moři uprchli pod britskou ochranu na Kypr.

Britský uprchlický projekt pro Evropany, zahájeny v roce 1942, pomohl dostat se na Blízkých východ asi 40 000 polských, řeckých a jugoslávských uprchlíků. Byli rozmístěni v táborech v Egyptě, v jižní Palestině a v Sýrii. Ve čtyřicátých letech bylo Aleppo centrem evropských uprchlíků, imigrantů a špionů.

Podobný projekt zorganizoval Írán, který v letech 1939-1941 přijal asi 114 000 - 300 000 Poláků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

HRW: O pokrytectví EU

8. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Asi 80 procent lidí, přijíždějících do EU přes moře, pochází ze zemí produkujících uprchlíky, avšak nový Rámec EU se zaměřuje na ekonomickou migraci

Rusko znova připravuje velkou eskalaci války v Sýrii

8. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí sdělil novinářům, že Rusko poskytne "nejaktivnější" podporu syrské armádě, aby udržela strategické město Aleppo a okolní území a znemožnila jejich pád do rukou "teroristů".

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Írán odmítl inspekci svých jaderných zařízení

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Íránská vláda zamítla vstup delegaci amerických kongresmanů do země. Zákonodárci měli ověřit dodržování dohody o jaderném programu uzavřené loni v létě. Teherán odpověděl na žádost ostrými slovy v dopise, kde tvrdí, že podle dohody nemá žádný Američan právo monitorovat dodržování dohody.

Severní Korea obnovila výrobu plutonia do jaderných hlavic

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Severní Korea obnovila výrobu plutonia, materiálu sloužícího k výrobě jaderných zbraní, oznámil vysoce postavený představitel amerického ministerstva zahraničí. Ukazuje to, že Pchjongjang plánuje pokračování jaderného programu navzdory mezinárodním sankcím.

Rusko rozmisťuje jednotky na západě země

8. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Rusko staví vojenskou základnu nedaleko hranice s Ukrajinou. Jde o poslední článek v řetězu nových základen kolem toho, co Kreml označuje za frontovou linii sílící konfrontace s NATO.

O zrození tzv. peer review hodnocení vědeckých prací

7. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Ve veřejnosti je poměrně velké povědomí, i když často dost zjednodušené a zavádějící, o různých vědeckých objevech a teoriích. Už mnohem méně se ale ví o tom, jak věda vlastně funguje a že její objevy a teorie jsou produktem složitého, rozporného a společensky podmíněného procesu hledání konsensu.

V dnešní době musí vědec, který chce publikovat např. v oblasti přírodních věd, přistoupit na to, že jeho práce bude v daném vědeckém časopise podrobena tzv. peer review, tedy redakce ji pošle na posouzení nezávislým odborníkům v oboru a na základě jejich vyjádření se pak zachová: odmítne její publikování, nebo vyžaduje nějaké úpravy, nebo ji publikuje tak, jak je. Samozřejmě ve světě dnešní vědy, kde se na základě publikací rozhoduje o vědeckém bytí a nebytí každého vědce, je peer review široce a kriticky diskutovaný proces.

Šéf anglikánské církve:

Farage je rasista a Trump není křesťan

7. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Anglikánský arcibiskup canterburský Justin Welby obvinil šéfa euroskeptické strany UKIP Nigela Farage z rasismu a souhlasil s názorem papeže Františka, že Donald Trump zjevně není křesťan.

Justin Welby řekl v britské Dolní sněmovně, že "absolutně odsuzuje" Farageovy výroky z víkendu, podle nichž jsou sexuální útoky migrantů v britském referendu o členství Británie v EU "jadernou bombou".

Arcibiskup zdůraznil, že Farage se dopustil "neodpustitelného podbízení se obavám a předsudkům lidí, které poskytují legitimizaci rasismu". Šéf strany UKIP podle něho "posiluje strach lidí za účelem politického zisku a to je absolutně nepřijatelné."

"Budeme hlasovat pro odchod z EU, protože horší to už stejně být nemůže"

7. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tradičně sociálnědemokratický jižní Wales se po spirále vážného hospodářského úpadku dal skoro úplně celý na podporu euroskeptické pravicové strany UKIP a odchodu Británie z EU. Zřejmě právě tato část Británie může způsobit vítězství stoupenců odchodu z EU, píše Aditya Chakrabortty.

Frustrovaní místní občané obviňují ze všeho imigranty, kterých je ovšem v jižním Walesu jen minimum. Ale to nevadí, stejně za všechno můžou. "Osobní zkušenost s nimi nemám, ale slyšel jsem, že zneužívají sociální dávky."

Jak zlepší situaci místních lidí odchod z EU? Na tu otázku pokrčí rameny: "Horší to už být nemůže."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

4. 6. 2016

čas čtení 4 minuty



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z minulého týdne jsou ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Evropský soud pro lidská práva: Uvěznit ženu, která se pokusila dostat se neregulérně na britské území, bylo nesprávné

7. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Francie nejednala správně, když uvěznila ženu z Ghany, které se s falešným pasem pokusila dostat tunelem pod kanálem La Manche do Británie.

Soud poukázal na to, že směrnice EU o deportaci neregulérních migrantů zabraňuje členským zemím EU tyto migranty věznit, pokud se je nepokusily deportovat to země původu.

Selina Affum se v autobuse do Británie vykázala falešným belgickým pasem a byla zatčena za "protizákonný vstup na území Francie". Affum žalovala francouzské úřady za její uvěznění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stanovisko RRTV k údajné manipulaci ve zpravodajství televize Prima

7. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V minulém týdnu server Hlídací pes zveřejnil nahrávku, která má dokládat, že zaměstnanci zpravodajství televize Prima byli svým vedením instruováni, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ohrožení a fakticky tak ignorovali zásady objektivity a vyváženosti.

RRTV konstatuje, že k porušení příslušných ustanovení zákona o vysílání ovšem nemůže dojít samotným vydáním jakéhokoli interního pokynu. Zda reálně došlo či dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti ve vysílání programu Prima, je možné zjistit výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu.

Postřehy z putování po Svaté zemi - 2. část

6. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut



Cesta z Betléma do nedalekého Hebronu, již jsem bez problémů absolvoval v mikrobusu, je rovněž lemována několika nelegálními osadami. Ještě dříve, než vylíčím své postřehy a zážitky z Hebronu, jenž je řadou zasvěcených pozorovatelů považován za jakýsi mikrokosmos izraelské okupace, podívejme se nejprve na politické „rozparcelování“ Západního břehu.

Západní břeh Jordánu byl na základě Přechodné dohody Olso II v roce 1995 rozdělen na tři základní oblasti: Oblast A, B a C. Oblast A, která je plně pod kontrolou Palestinské samosprávy (PA), zaujímá zhruba 18 procent území Západní břehu a nacházejí se zde větší města, jako jsou Ramalláh, Náblus, Betlém, Jericho a podstatná část Hebronu. Oblast B, jejíž civilní správu zajišťuje Palestinská samospráva a bezpečnostní záležitosti spravuje PA společně s izraelskými okupačními orgány, tvoří 22 procent Západního břehu. Oblast C, která je zcela pod izraelskou kontrolou, pokrývá asi 63 procent Západního břehu, a na rozdíl od předchozích dvou oblastí se zde budují a rozšiřují nelegální osady, jichž je v současnosti asi 125, dále pak nelegální výspy a vojenské základny a zóny.

Angličané důvěřují daleko více Borisi Johnsonovi než premiéru Davidu Cameronovi

7. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Pondělní průzkumy veřejného mínění potvrdily, že Angličané důvěřují ohledně Brexitu daleko více lžím Borise Johnsona než výrokům premiéra Davida Camerona. Jak píše komentátor Guardianu Andrew Sparrow, toto není zrovna jednoduché pochopit, má-li to člověk říci zdvořile. Z nového průzkumu organizace YouGov vyplývá, že 22 procent Angličanů považuje kampaň za odchod z EU za víceméně poctivou a 42 za víceméně nepoctivou, takže celkové skóre poctivosti je -20. Avšak 19 procent  Angličanů považuje kampaň za setrvání v EU za víceméně poctivou a 46 procent za víceméně nepoctivou, takže celkové skóre poctivosti je -27.

A to je navzdory tomu, že bitevní autobus kampaně za Brexit má na sobě obří nápis ohledně nákladů členství EU, který odsoudili všichni odborníci jako lživý. "Politikové někdy tvrdí, že občan má vždycky pravdu, ale v tomto případě je to obtížné připustit," píše Sparrow a dodává:

Cameronův problém je, že velká část jeho důvěryhodnosti zmizela v důsledku hněvivého, lidového antielitářství, které destabilizuje nejen Británii, ale i celý západní svět.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Švédsko v konstrukci českých médií:

"Socialistické multikulturní peklo"

7. 6. 2016

čas čtení 10 minut



V dlouhém, Švédy silně sdíleném článku publikovaném v hlavním švédském deníku Dagens Nyheter dokazuje Hynek Pallas, že se pro česká média v posledních letech Švédsko stalo varovným příkladem "socialistického multikulturního pekla". Lživý obraz, který česká média o Švédsku vytvářejí, je ovšem pro Švédy neuvěřitelně varovný.

Hned po pádu komunismu, začátkem devadesátých let, se v ČR rozšířila představa, že Švédsko je nesvobodná země. Vládne tam "prohibice". Důkazem byly hordy severské mládeže, které v Praze pily levný alkohol až do bezvědomí.

Jinou falešnou představou bylo, že ve Švédsku vládne "socialismus". Jednoho odpoledne v roce 1995 jsem měl opravdu těžkou práci vysvětlit editoru jednoho českého týdeníku, že jeho představa o "socialismu" ve Švédsku jaksi neodpovídá tomu, že švédská vláda právě ukončila čtyři roky privatizace státních podniků.

ČR ovšem vnímala všechno, co bylo nalevo od politického středu, jako zdroj historického zla. Způsobil to člověk jménem Klaus. Osoba, která nenávidí Evropskou unii a obdivovala Thatcherovou, tehdy dominovala politické scéně v Česku. Než opustil v roce 2013 prezidentský úřad, vydal Klaus amnestii pro všechny oligarchy, kteří během let jeho privatizace rozkrádali miliardy.

Milionářští stoupenci Brexitu se systematicky zaměřují na nespokojené občany v dolních vrstvách společnosti

7. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Cynické zneužívání frustrovaných a chudých britských občanů aktivisty za odchod Británie z EU šokoval stoupence EU. Na vině je třídní rozdělení Británie, míní Poly Toynbee. Je to obdobná situace, jako situace s neexistujícími uprchlíky a s rasismem v České republice.

Co nás přivedlo do této situace, kdy nám hrozí sebezničení? ptá se komentátorka Poly Toynbee. Ta známá britská nemoc - třídní rozdělení země.

Rebelie proti "elitám" nabyla bizarních forem, vzhledem k tomu, že v jejím čele stojí dvojice pravicových populistických oportunistů, absolventů drahých škol v Etonu a v Dulwichi, kteří záměrně v zemi vyvolávají xenofobii. Ale problém třídního rozdělení Británie nyní tímto explodoval a má zcela jasné příčiny.

Tři britské celebrity odsoudily rasismus Nigela Farageho

7. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Lady Warsi, vysoká činitelka Konzervativní strany a známé aktivistky za lidská práva Doreen Lawrence, matka rasisty zavražděného černošského teenagera Stephena Lawrence a Shami Chakrabarti, donedávna ředitelka lidskoprávní organizace Liberty, požadují omluvu od Nigela Farageho, šéfa euroskeptické strany UKIP za jeho rasistické výroky.

Všechny tři britské celebrity poukázaly na to, že Farage o víkendu "překročil hranice civilizovaného diskursu".

Farage se o víkendu vyjádřil, že jde o "vážnou kulturní otázku", protože "imigranti by mohli ohrozit ženy v Británii. "Jadernou bombou v tomto případě by byl Kolín nad Rýnem," řekl Farage.

"Šíření strachu tímto způsobem je starý známý rasistický nástroj na vyvolávání konfliktů proti nejnovější skupině imigrantů, přicházejících do Británie," píší tři celebrity": Všechny tři ženy, ač stojí ve věci odchodu Británie z EU na různých pozicích, odsoudily Farageho za "šíření lží a strachu" ohledně toho, že údajně do EU vstoupí Turecko a desetimiliony Turků zaplaví Británii. "Je to levná politická taktika, jejímž cílem je způsobit maximální množství škod a proměnit strach ve volební hlasy za jakoukoliv cenu."

Kampaň Stronger in Europe vydala sestřih nejkontroverznějších a nejrasističtějších výroků Nigela Farage:

PŘEDSTAVUJEME VÁM NIGELA FARAGE...

MLUVČÍHO KAMPANĚ ZA ODCHOD BRITÁNIE Z EU

Evropa uvažuje, zda má začít spolupracovat s utlačitelskými režimy v Africe na potlačení migrace

7. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská unie bude v úterý rozhodovat, zda bude spolupracovat s utlačitelskými režimy v Africe a pomáhat jim v bránění útěku lidem před útlakem v těchto zemích.

Ve snaze zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy, Evropská unie zvažuje partnerství se Súdánem, jehož prezident je obžalován z válečných zločinů, a s Eritrejí, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti.

Obě země, Súdán i Eritrea, jsou podstatným zdrojem uprchlíků snažících se dostat do Evropy.

Ve zmateném Holandsku výrazně sílí ultrapravice

6. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Holandsko je dnes ztraumatizovaná, rozhněvaná a hluboce zmatená země, píše Joris Luyendijk. Podpora pro imigraci a pro EU je na absolutním minimumu. Synagogy a židovské školy potřebují policejní ochranu před domácími džihádisty a svoboda projevu je ohrožena. Čelní političtí komentátoři a komikové vyvolávají nenávist vůči muslimům stejně jak antisemité zuří proti "židům".

Nejpopulárnější je dnes v Holandsku Geert Wilders a jeho PVV, tedy Strana svobody. Wilders byl v roce 2015 zvolen "politikem roku". Je jediným členem Strany svobody a vládne jí tak nedemokraticky jako arabští diktátoři, jimiž pohrdá. Chce, aby Holandsko zrušilo euro a odešlo z EU. Jako Donald Trump požaduje zákaz přistěhovalectví z islámských zemí.

Mírná většina holandských občanů dál hlasuje pro proevropské politické strany, které s hrůzou odmítají diskriminaci vůči muslimům. Mluvčí holandského parlamentu Khadija Arib, je marockého původu. Populární primátor Rotterdamu Ahmed Aboutaleb je otevřeně a hrdě muslimem. V roce 2007 hlasováním holandští čtenáři vybrali knihu "Dům mešity" od v Íránu narozeného autora Kadera Abdolaha jako "nejlepší holandskou knihu všech dob".

O ukradené československé revoluci z roku 1989

17. 11. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

James Krapfl, Revolution with a Human Face. Politics, Culture and Community in Czechoslovakia, 1989-1992. Ithaca a Londýn. Cornell University Press, 2013. xxi, 260 str.

(Tato recenze zde původně vyšla dne 10. dubna 2014. Knihu nyní vydalo česky nakladatelství Rybka Publishers ZDE)

Hlavním problémem většiny studií o demokratické revoluci z roku 1989, upozorňuje historik James Krapfl, je to, že se jí historikové zabývají téměř výlučně z hlediska mocenských elit. To, co si mysleli a jak jednali během revoluce 1989 obyčejní lidé, zatím většinou nikoho nezajímalo. James Krapfl však prostudoval obrovské množství informací, prohlášení, letáků a dalšího materiálu z prvních týdnů revoluce od roku 1989 a objevil celou řadu pozoruhodných, zapomenutých a zřejmě i potlačovaných informací.

Británie se řítí do katastrofy

6. 6. 2016

čas čtení 3 minuty



Šéfové kampaně pro odchod Británie z EU Boris Johnson a Michael Gove. Těmto už od pohledu šílencům anglická veřejnost důvěřuje víc než Obamovi, šéfům všech britských politických stran, většině britských ekonomů, britským finančním institucím, Anglické bance, většině britských odborových předáků, britským lékařům, britským univerzitám, OECD, MMF a drtivé většině světových politiků, kteří všichni varují, že odchod Británie z EU bude katastrofou nejen pro Británii, ale pro celou Evropu

- V pondělí ráno poklesla hodnota britské libry vůči 16 hlavním měnám poté, co byla zveřejněna celá řada průzkumů veřejného mínění, z nichž vyplývá, že v Británii počet stoupenců odchodu země z EU převážil počet občanů, kteří chtějí v EU zůstat.

- Libra klesá i v Asii, kde rostou obavy z Brexitu.

- Pádu libry napomohl prý i deník Daily Telegraph, který zveřejnil průzkum 19 000 předplatitelů tohoto listu. 69 procent z nich si přeje odchod Británie z EU a nahrazení Davida Camerona v premiérské funkci potrhlíkem Borisem Johnsonem.

- Redakční komentář deníku Financial Times apeluje na šéfy všech britských firem, aby svým zaměstnancům vysvětlili, jak nebezpečný je Brexit.

- Bývalý britský premiér John Major ostře kritizoval šéfy kampaně pro Brexit Borise Johnsona a Michaela Gova. Obvinil je, že ostudným způsobem britské veřejnosti lžou.

- Podle pondělního průzkumu společnosti YouGov pro komerční televizi ITV podporuje odchod Británie z EU nyní 45 procent obyvatelsta a 41 procent chce v EU zůstat.

- David Cameron se v pondělí spojuje s labouristickou poslankyní Harriet Harmanovou, šéfem liberálních demokratů Timem Farronem a šéfkou Strany zelených Natalie Benettovou. Společně poukazují na to, že kampaň stoupenců Brexitu je podvod. Upozorňují, že stoupenci Brexitu během posledních týdnů zaujali 23 různých postojů ohledně toho, co by mělo být alternativou k členství Británie ve společném evropském trhu. Během té akce David Cameron v pondělí varoval, že britská ekonomika se zpomaluje v důsledku nejistoty ohledně Brexitu. Brexit by podle něho "umístil bombu pod britskou ekonomiku" Šéf britských liberálních demokratů Tim Faron varoval, že stoupenci Brexitu lžou: "Jak zrazeni se budou lidé cítit, jestliže budou hlasovat pro Brexit na základě argumentů jejich kampaně a posléze zjistí, že tyto důvody byly naprosté, vymyšlené nesmysly. Labouristická poslankyně Harriet Harmanová zdůraznila, že EU je garantem zaměstnaneckých práv. Natalie Bennettová, šéfka Strany zelených varovala, že odchod Británie z EU by znamenal konec ochrany životního prostředí. ZDE

- Předáci 10 hlavních britských odborových svazů varovali, že konzervativci zruší sociální práva, garantovaná Evropskou unií, pokud Británie odejde z EU. Apelovali na 6 milionů svých členů, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU.

- Pod tlakem se octly v pondělí dopoledne i akcie britských stavebních firem. Očekává se hospodářský propad. Někteří ekonomové se obávají, že po odchodu Británie z EU bude Anglická banka nucena zvýšit úrokové míry, aby zabránila propadu libry na mezinárodních finančních trzích. To povede k zvýšení splátek za hypotéky a k ochromení trhu s nemovitostmi.

- Volatilita britské libry dostáhla maxima za posledních sedm let.

- Objednávky u britských firem poklesly za poslední tři roky na nejmenší míru uprostřed obav, že odchod Británie z EU bude ranou pro britskou ekonomiku.

- Soukromé kapitálové firmy a realitní kanceláře zastávají názor, že Británie by měla setrvat v EU.

- Mezinárodní měnový fond varoval, že Brexit zasáhne ceny realit v Británii. Stoupenci Brexitu to popírají.

Zdroje v angličtině ZDE ZDE ZDE

Švýcarsko odmítlo univerzální základní příjem

6. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V referendu odmítlo zřejmě až 78 procent švýcarských voličů univerzální základní příjem ve výši až 60 000 Kč měsíčně. Proti byly všechny politické strany.

Stoupenci univerzálního základního příjmu argumentovali, že polovina práce, která se vykonává ve Švýcarsku, je neplacená, patří k ní práce v domácnosti a péče o nemocné a invalidy.

Kritikové plán odmítli jako "příliš nákladný" a také proto, že jeho stoupenci nevysvětlili, jak má být financován. Podle jeho stoupenců to mělo být úkolem parlamentu zajistit to.

Hlavním důvodem, proč byl návrh odmítnut, byla obava, že by univerzální základní příjem přilákal do Švýcarska miliony lidí z jiných zemí.

Stoupenci univerzálního základního příjmu se však cítí neporaženi. Argumentují, že to také trvalo velmi dlouho, než společnost přijala takové pojmy, jako je univerzální starobní důchodové zabezpečení, všeobecné zdravotnictví či podporu v nezaměstnanosti. Vyjádřili přesvědčení, že do deseti let bude univerzální základní příjem zaveden.

V Evropě se o něm debatuje hlavně proto, že se předpokládá, že zanedlouho připraví robotizace většinu lidí o zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Desetitisíce Poláků znovu demonstrovaly proti vládě PiS a na podporu EU

5. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

V sobotu ve Varšavě znovu demonstrovaly desetitisíce Poláků proti ultrakonzervativní vládě strany Právo a spravedlnost. Demonstraci zorganizoval KOD, Výbor na obranu demokracie, a účastnili se jí i dva bývalí polští prezidenti. KOD odhadl počet účastníků na 50 000 polská policie na 10 000.

Británie: Labouristická strana zkoumá možnost zavedení univerzálního základního příjmu

6. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell se účastní v pondělí v Dolní sněmovně zveřejnění analýzy tohoto návrhu, kterou připravila levicová aktivistická organizace Compass.

McDonnell uvedl, že univerzální základní příjem pro všechny by mohl připravit naši zemi na revoluci v zaměstnanosti v důsledku blížících se zásadních technologických změn. Je to pojem, který bude Labouristická strana v následujících několika letech podrobně zkoumat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Zahraniční televize" si vyžádaly inscenaci pomoci uprchlíků při úklidu po povodních

5. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Blíže nejmenované "zahraniční televizní týmy", které přijely na místo povodní v Německu pozdě, si údajně podle rakouského bulvárního listu Kronen Zeitung vyžádaly ve švábském městě Gmünd, aby se znovu inscenoval úklid po povodních především za účasti uprchlíků.

Uprchlíci ve Gmündu skutečně v minulých dnech při úklidu po povodních pomáhali, avšak nikoliv na tom místě, které si zvolily "zahraniční televizní týmy". Když to viděli místní lidé, došlo prý i na fyzické útoky proti televizním štábům. Rakouská televize se na natáčení naaranžovaných scén neúčastnila.

Podrobnosti v němčině ZDE

Bývalý premiér John Major varoval veřejnost, že aktivisté za Brexit lžou

5. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Bývalý britský konzervativní premiér John Major varoval v neděli v televizi BBC britskou veřejnost, že jí aktivisté za odchod Británie z EU systematicky lžou. Zdůraznil, že je tím nesmírně rozhněván.

Major řekl, že se obává, že lidé budou hlasovat pro odchod Británie z EU na základě informací, o nichž je známo, že jsou nepravdivé. Citoval jako příklad podvodných informací, které šíří kampaň za odchod Británie z EU, tvrzení, že Británie "musí každý týden platit Evropské unii 350 milionů liber".

Major zdůraznil, že šéfové kampaně za Brexit Boris Johnson a Michael Gove "vedou kampaň, která je na hranici špinavosti". Major charakterizoval Borise Johnsona, bývalého primátora Londýna jako "dvorního šaška".

John Major pokračoval: "Oni uvádějí veřejnost v omyl neuvěřitelným způsobem. Šíří mezi britské voliče celou galaxii nepřesných a nepravdivých informací. A nesdělili nám, co se stane, pokud bychom hlasovali pro odchod z EU."

John Major předpověděl chaos, pokud dne 23. června bude Británie hlasovat za odchod z EU a varoval, že Británie v tom případě přijde "o obrovské množství státního příjmu prostřednictvím obchodu s Evropou". Dodal: "Všechny ty přísliby, jak se 'ušetřené' peníze budou moci investovat do britského státního zdravotnictví a jiné jsou upřímně řečeno slaboduché. Státní zdravotnictví je v rukou aktivistů za Brexit asi tak bezpečné, jako křeček v objetí hladového hroznýše."

Boris Johnson, interviewovaný v druhé části pořadu televize BBC, všechna tato obvinění odmítl a trval na tom, že to, co kampaň za odchod z EU tvrdí, je pravdivé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
17476