Kampaň před čtvrtečním britským referendem vrcholí

22. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

- Boris Johnson v rozhlase BBC: "Michael Gove právem srovnává odborníky za setrvávání Británie v EU s nacisty":

- Všichni vedoucí představitelé skotských politických stran se vyslovili za setrvání Británie v EU:

David Cameron odmítl ve středu v rozhlase BBC tvrzení Borise Johnsona, že čtvrtek je pro Británii "Dnem nezávislosti" jako nesmysl: "Není pravda, že jsme 'připoutáni k mrtvole'. Tvrzení, že Británie 'není nezávislá', je nesmysl. Celá tahle debata je důkazem o naší suverenitě. Británie nezažila invazi po dobu tisíce let, máme instituce, které nám slouží dobře. Imigrace je problém, ale rána britské ekonomice by byla větším problémem, kdyby voliči podpořili Brexit.

Cameron odsoudil tvrzení Michaela Govea, který srovnal experty, varující před Brexitem, s nacistickými propagandisty: "Je opravdu pozoruhodné, že stoupenci Brexitu srovnávají tyto nezávislé experty, podnikatele, ekonomy, nositele Nobelovy ceny s nacistickými propagandisty."

Bývalý premiér John Major obvinil Johnsona a Govea, že to jsou "hrobníci britské prosperity".

- Pařížané začali rozdávat na londýnských nádražích Londýňanům croissanty, aby setrvali v EU. Policie je upozornila, že je to porušením zákona, protože se lidem nesmějí dávat žádné dárky, aby nějak hlasovali. Tak se kampaň změnila a Pařížané londýnským cestujícím na nádražích rozdávají pohlednice, osobně je přesvědčující, aby hlasovali pro setrvání v EU:

- Čelný stoupenec kampaně za Brexit Michael Gove se vyjádřil, že to, že skoro všichni vědci podporují setrvání Británie v EU, je obdobné tomu, když nacistické Německo ve třicátých letech odsoudilo teorie Alberta Einsteina, protože Einsten byl žid.

- Článek od Martina Fletchera, bývalého zahraničněpolitického editora deníku Times o tom že vedoucí představitel kampaně pro Brexit Boris Johnson je dlouhá léta usvědčený lhář, jehož dlouholeté lživé články pomlouvající Evropskou unii vytvořily britské euroskeptické hnutí, vyšel nyní v deníku New York Times

- Donald Trump podpořil Brexit

- 1285 čelných britských podnikatelů dopisem publikovaném v deníku Times podpořilo setrvání Británie v EU. Varovali, že Brexit by byl vážným problémem i pro malé a střední podnikatele. Boris Johnson obvinil premiéra Davida Camerona, že prý jeho úřad vydírá britské podnikatele, aby podpořili setrvání Británie v EU, jinak prý nedostanou vládní kontrakty.

- Yvette Cooper, čelná představitelka Labouristické strany, aktivistka za práva uprchlíků, která podporuje setrvání Británie v EU, oznámila policii, že jí a jejím rodinným příslušníkům bylo na Twitteru vyhrožováno zavražděním.

- Italský premiér Matteo Renzi apeloval na Brity, aby setrvali v EU

- Bulvární deník The Sun zahájil přímý útok na integritu premiéra Davida Camerona: "NEDŮVĚŘUJTE MU A HLASUJTE PRO ODCHOD Z EU!":

- Britské stránky vyhledávače Google jsou věnovány zavražděné poslankyni Jo Cox.Ve středu by byly její 42. narozeniny. Její manžel, Brendan Cox, se vyjádřil, že Jo Cox byla zavražděna pro své politické názory. Od konce minulého týdne se vybralo na dobročinný fond, vytvořený jejím jménem, více než milion liber. Celosvětově se dnes konají vzpomínkové akce za Jo Cox.

- Polský palác kultury a vědy ve Varšavě byl osvícen britskou vlajkou na podporu setrvání Británie v EU.

- V Austrálii se konají vzpomínkové akce za Jo Cox:

Další průběžné informace v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 62:

Jací jsou dnes gymnaziální studenti?

17. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se středoškolským učitelem Jakubem Žytkem o dnešních středoškolských studentech a o tom, jak dnes probíhá vyučování na gymnáziích. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Děti za globální uprchlickou krizi platí nejdrastičtěji

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Svět čelí rapidnímu nárůstu počtu lidí nucených k útěku před válkou, konfliktem a persekucí v zemích jako Sýrie, Irák a Afghánistán. Odhaduje se, že přibližně polovinu z 19,5 milionu ve světě registrovaných uprchlíků tvoří děti a mládež. Jsou nejzranitelnějšími oběťmi těchto konfliktů.

Jaký byl opravdu vztah orlandského vraha k "islámskému státu"?

22. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Americké ministerstvo spravedlnosti teprve po nátlaku uvolnilo méně cenzurovanou verzi přepisu policejních telefonátů s orlandským masovým vrahem Omarem Mateenem. Zatímco v první redakci chyběly výrazy jako "islámský stát", ve druhé podle všeho chybí například výraz "Alláh". Vládní cenzoři se zřejmě rozhodli, že paranoiu části obyvatelstva vůči muslimům budou svými zásahy do textu posilovat, co to jen dá, a pokud možno tak naženou co nejvíce vyděšených voličů do náruče Donalda Trumpa. ZDE

Dva muži z Kalifornie byli usvědčeni z podpory IS

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Dva muži z Kalifornie byli shledáni vinnými ze spiknutí za účelem materiální podpory takzvaného Islámského státu. Federální soud usvědčil Madera Elhuzayela a Muhanada Badawiho, oba ve věku 25 let, po dvoutýdenním procesu.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Soros: Zatímco EU upadá, Rusko se stává globální mocností

22. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Investor George Soros prohlásil, že považuje Rusko za vznikající globální mocnost, zatímco evropská unie kolabuje - velmi podobně, jako EU prosperovala, když začal rozpad Sovětského svazu.

Soros v projevu, který přednesl v Londýně na akci hnutí Otevřené Rusko, dodal, že "více než kdy jindy" má pocit, že osud EU závisí na budoucnosti Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Je dlouhodobé zadržování přistěhovalců ilegální?

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Americký nejvyšší soud v pondělí souhlasil s přezkoumáním otázky, zda přistěhovalci, kteří čelí deportaci, mají právo na pohovor, pokud jsou zadržováni alespoň šest měsíců, což je rozhodnutí, které může mít významné dopady na skupiny hájící práva přistěhovalců.

Dobrou noc a hodně štěstí. Žijeme v postpravdivé éře

21. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Zalitoval jsem, že už nežijeme v rajské době mccarthyovského útlaku v Americe padesátých let dvacátého století, když jsem nedávno znovu zhlédl film George Clooneyho z roku 2005 Good Night and Good Luck (Jeho recenze z té doby je v Britských listech ZDE). Je to vynikající film, právem nominovaný na Oskara. Jenže zároveň ukazuje, jak nevinná a rajská byla éra, kterou líčí, a jak ve srovnání s ní byla nyní možnost kvalitní novinářské práce zcela zničena.

Clooneyho film je obrovskou poctou neohroženým novinářům, především Edwarda Murrowa, který v televizi CBS sérií dokumentárních filmů odhalil a zdiskreditoval amerického senátora Josepha McCarthyho, který svým antikomunismem a honem na čarodějnice terorizoval a zničil život mnoha veřejných osobností Ameriky padesátých let.

Při sledování tohoto filmu jsem si však uvědomil, že neohrožená televizní práce Murrowa a jeho kolegů by v dnešní době "post-pravdivosti", kdy nikdo už fakta nebere vážně,   byla nemožná.

Cameron povzbuzen, že setrvání Británie v EU podpořil fotbalista Beckham

21. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

David Beckam podpořil setrvání Británie v EU:

"Žijeme v dynamickém a propojeném světě, kde jsme silní, když spolupracujeme. For naše děti a jejich děti bychom měli přistupovat k problémům světa společně a ne sami. Proto hlasuji pro setrvání Británie v EU."

- Britská libra výrazně stoupla, neboť došlo k mírné převaze stoupenců setrvání Británie v EU.

- Bývalý poradce Davida Camerona Steve Hilton, který podporuje Brexit tvrdí, že Cameron dal do programu Konzervativní strany snížení imigrace na desetitisíce lidí ročně, přestože ho odborníci varovali, že pokud Británie setrvá v EU, bude to nemožné.

- Boris Johnson se v úterý dopoledne vyjádřil v rozhlase, že pokud dojde k propadu britské ekonomiky po Brexitu, tak se omluví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vydavatel serveru Mail Online: My ale vůbec přece nevyvoláváme strach z imigrace

21. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Martin Clarke, vydavatel serveru Daily Mail Online, se razantně hájil v rozhovoru s deníkem Guardianem, že prý jeho list "nevyvolává strach z imigrace".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ne, vůbec ne. Jen titulní strany tohoto listu praví toto:

MIGRANTI VYVOLALI BYTOVOU KRIZI

KDO BUDE MLUVIT ZA ANGLII?

V BRITÁNII JE REKORDNÍ POČET NEZAMĚSTNANÝCH MIGRANTŮ Z EU

MIGRANTI: KOLIK JICH JEŠTĚ JSME SCHOPNI PŘIJMOUT?

4000 CIZINCŮ-VRAHŮ A SEXUÁLNÍCH NÁSILNÍKŮ, KTERÉ NESMÍME DEPORTOVAT

BLÍŽÍ SE MILION DALŠÍCH MIGRANTŮ



Připomíná to Petra Žantovského, který se diví, že by někdo mohl poukázat na to, že se tvrdě diskredituje spoluprací s rasistickými Parlamentními listy. Které zjevně vůbec nepáchají žádné trestné činy publikováním nesmyslných poplašných zpráv - podle vzoru Daily Mail.

4. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

19. 6. 2016

čas čtení 6 minut



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Téma 3. Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

"Chvála chlapáctví, čili O spásnosti patriarchátu"

Proč je Západ v úpadku: Pohled z Izraele

21. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Creveld, M.: Pussycats: Why the Rest Keeps Beating the West—and What Can Be Done about It. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016. ZDE

Izraelský vojenský historik Martin van Creveld patří bezesporu k největším žijícím světovým autorům. Jeho poslední kniha se ale sotva dočká ocenění srovnatelných s díly, které Creveld věnoval logistice nebo teorii války 4. generace. Přesto však možná o čemsi opravdu důležitém vypovídá - v době, kdy se izraelským ministrem obrany stal vyhazovač z Oděsy a Tel Aviv podepisuje sérii smluv s Kremlem, s nímž probíhají komplikované námluvy nejméně od počátku intervence v Sýrii.

Maďarského premiéra Viktora Orbána vyšetřuje EU za podvod s historickou železnicí

21. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal terčem vyšetřování za zneužití 2 milionů euro z evropských fondů na rekonstrukci "absurdní" historické železnice. Investoval tuto částku do rekonstrukce trati mezi dvěma vesnicemi, v nichž strávil dětství.

Ve své žádosti o financování rekonstrukce železnice tvrdila maďarská vláda, že vlak bude denně používat 2500 - 7000 cestujících.

Ve skutečnosti jej za první měsíc provozu použilo celkem třicet cestujících. "Hlavním problémem je, že ten vlak jede odnikud nikam," řekl jeden cestující. Evropská unie nyní maďarskou vládu vyšetřuje za to, že v žádosti o financování záměrně uvedla nepravdivá data.

Kritikové poukazují na to, že si Orbán buduje soukromé království v oblasti, kudy vede historická železnice. On sám a jeho rodinní příslušníci a společníci tam vlastní mnoho nemovitostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co takhle zestátnit Agrofert?

21. 6. 2016

čas čtení 8 minut

Pan Kalousek a mnoho dalších se konečně našli. Svou politickou identitu našli v boji proti Babišovi. Nejde prý ale o osobní spor, ale o víc: totiž o záchovu demokracie před nastupující oligarchií. Na čí stranu se přidat? Navrhuji vyhnout se populistickému pokušení a na ničí stranu se nepřidat, píše čtenář Tomáš Korda.

Kalouskova argumentace proti Babišovi se nese v moralizujícím duchu. Ostatně jak jinak. Babiš ohrožuje demokratické zřízení, neboť ztělesňuje střet zájmů. V jeho osobě se snoubí ohromná ekonomická i politická moc zároveň. Jeho privátní zájmy jsou v jeho osobě ztotožněny se zájmy obecnými, neboť Babiš nerespektuje formální oddělení politické sféry od sféry businessu. Je-li někdo takový ve vládě, stává se proto obtížným, ne-li přímo nemožným, určit, zda schválený zákon – třeba zákon o elektronické evidenci tržeb – vyjadřuje obecný zájem státu nebo naopak partikulární zájem Babiše a jeho Agrofertu. Co tedy dělat za této situace, kdy nelze vypátrat, v čí prospěch je zákon napsán? Je psán ve prospěch celku, anebo určité části?

Soros předpovídá v případě brexitu dramatický pád libry

21. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

George Soros, nejslavnější světový měnový spekulant, který v roce 1992 vydělal miliony, když donutil svými finančními spekulacemi britskou libru, aby vypadla z tehdejšího Evropského měnového mechanismu, varoval, že v případě brexitu by libra zaznamenala daleko drastičtější a dramatičtější pád než během tzv. černého pátku r. 1992.

Pád libry by znamenal obrovské zisky pro finanční spekulanty, kteří si vsadí na odchod Británie z EU, ale "většina voličů by o hodně zchudla".

Podle Sorose by na rozdíl od roku 1992 britská ústřední banka nemohla snížit úrokové míry, protože Británie má dnes daleko větší deficit na běžném účtu než tehdy a exportéři by v důsledku vzniklé nejistoty nemohli využít levnější libry.

O různých výkladech termínu terorismus

21. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zatímco zločinné aktivity muslimů bývají v západním civilizačním okruhu mnohdy šmahem označovány jako terorismus či rovnou islámský terorismus, násilné činy nemuslimů, převážně pak křesťanů, bývají podepírány všelijakými „eufemismy“. Můžeme pak snadno nabýt dojmu, že mor civilizace 21. století neboli terorismus – je výlučně výsadou muslimů – což ale relevantní zdroje popírají ZDE, neboť většina teroristických činů není pro západní sdělovací prostředky zajímavá.

Brexit je falešná revoluce: dělnická třída se stala terčem únosu a plní zájmy bohatých

21. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Vím dobře, jak vypadá skutečná revoluce. Stávka britských horníků v osmdesátých letech, Arabské jaro, boje na barikádách kolem parku Gezi v Istanbulu v roce 2013. Takže pro lidi, kteří se připravují, že budou v Británii ve čtvrtek hlasovat pro matku všech revolucí, rád bych upozornil na rozdíl mezi skutečnou a falešnou revolucí, píše ekonomický komentátor Paul Mason.

Bohaté elity obyčejně nestojí v čele pravé revoluce. Při skutečné revoluci utíkají bohatí a mocní ve strachu do kopců. Ani se nestává, že by bulvární pravicové noviny, jako jsou britské deníky The Sun a Daily Mail, podporovaly skutečnou revoluci.

Co píše o "velkém rétorovi" Johnsonovi jeho bývalý kolega z deníku The Times

20. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Motto:

Alexander Tomský v ČT: Brexit je velmi rozumné a zdrženlivé hnutí, argumenty super-racionální, Johnson velký rétor. ZDE

Po dobu pětadvaceti let krmí náš tisk britskou veřejnost zkreslenými, lživými a systematicky nepřátelskými články o Evropské unie - a tón tohoto psaní určil Boris Johnson, píše na Facebooku jeho bývalý kolega z deníku Times Martin Fletcher a pokračuje:

Johnson byl r. 1988 vyhozen z deníku Times za to, že si vymyslel citát. Proslavil se v Bruselu nikoliv férovým a vyváženým zpravodajstvím, ale extremním euroskepticismem. Využil všech možností posmívat se a zesměšňovat Evropskou unii a psal články, které byly barvité, avšak také groteskně přehnané anebo úplně nepravdivé.

Deníku Daily Telegraph se to nesmírně líbilo. Stejně tak konzervativní pravici. Johnson se později přiznal: "Všechno, co jsem psal z Bruselu, bylo, jako kdybych házel kamením přes zahradní zeď a poslouchal jsem ten fantastický hluk, jak to tříštilo skleníky v Anglii. Všechno, co jsem psal z Bruselu, mělo tenhle neuvěřitelný, explozivní dopad na Konzervativní stranu a dalo mi to tenhle poněkud zvláštní pocit moci".

Boris nyní bojuje proti karikatuře Evropské unie, kterou sám vytvořil.

Nové podivné rozdělení české společnosti

20. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Včerejší Otázky V. Moravce na mne udělaly jeden skličující dojem. To, že se tam politici (zejména A. Babiš) a moderátor překřikovali, to je celkem běžná věc, na to jsem si už zvykl – dokonce jsem při posledních hysterických a vzájemně rozporných výrocích pana Babiše čekal něco mnohem horšího. Naopak on mě celkem příjemně překvapil, když vracel debatu k důležité chronologii vývoje případu tzv. reorganizace policie, kterou ostatní ignorovali.

Syrský uprchlík v Edinburku: Moje děti nechtějí vědět, že jsou Syřané

20. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



V dnešní Světový den uprchlíků, interviewoval deník Guardian Aymana Hirha, který před dvěma lety uprchl ze Sýrie.

Jeho dva synové, šestiletá dvojčata, teď už nenapadá, že jsou to bomby, když vidí nad svým edinburským domem rachejtle, ani si nevzpomínají na to, že jim okno v jejich bytě v Damašku jednou rozbila kulka.

Rozum do hrsti: Nepropadejme nesmyslům pravicového populismu

19. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Motto:

Alexander Tomský v ČT: Brexit je velmi rozumné a zdrženlivé hnutí, argumenty super-racionální, Johnson velký rétor. ZDE.

Atmosféra v Anglii je nyní děsná. Ale představte si, o kolik děsnější bude, až nacionalistická pravice si začne vymýšlet ještě daleko fanatičtější konspirační teorie, kterými bude vysvětlovat krizi, kterou vyvolala.

Atmosféra v Anglii je dosud nejděsnější za celý můj život. Je tomu, jako kdyby se rozvalily stoky. Kampaň aktivistů za odchod Británie z EU si vybrala to nejhorší z Anglie a vytvořila z toho bezznalostní hnutí křiklounů a uzavřených myslí. Je lehké se jim posmívat, ale je životně důležité proti tomu bojovat, protože tato nová pravice může zaznamenat vítězství, které možná už nepůjde zvrátit, varuje komentátor Nick Cohen.

Uvědomíte si, jak intenzivní je šarlatánství mužů, kteří požadují, abyste je ve volbách podpořili, pokud si vzpomenete, že vedoucí aktivisté kampaně za Brexit se kdysi stylizovali do umírněných konzervativců. Nestalo se dosud nikdy v britské historii, že by ministrovi prošlo odmítání všech expertních námitek slovy "Myslím, že lid v této zemi už má plné zuby expertů." Nová pravice to Michaelu Goveovi toleruje, protože ví, že stoupenci Brexitu zvítězí jen potud, pokud plně přijmou a budou šířit iracionalitu.

Poláci v Británii se děsí vzrůstající nesnášenlivosti vůči nim

20. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Blížící se možnost, že ve čtvrtek budou Angličané hlasovat pro odchod Británie z EU, děsí téměř milion Poláků, žijících v Britáii. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění mezi Poláky žijícími v Británii. 40 procent těchto Poláků je také znepokojeno potenciálním nárůstem negativních postojů vůči cizincům v Británii po Brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Oficiální kampaň za Brexit zakázala přístup televizi Channel Four na své shromáždění

20. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Reportéru Channel Four News Michaelu Crickovi s televizním týmem zakázala oficiální kampaň za odchod Británie z EU vstup na její nedělní shromáždění v Londýně, na němž promluvili Michael Gove a Boris Johnson. Hlavní spin doctor kampaně za Brexit si stěžoval, že se mu nelíbí, jak Channel Four News informují. "Michael Crick stejně vždycky jen provokuje," řekl tiskový tajemník kampaně za Brexit Robert Oxley. Je tohle první předzvěst, jak se bude nakládat se svobodou projevu po vítězství zastánců Brexitu?

Crick měl předtím několik konfliktů s Borisem Johnsonem. V dubnu Johnson během svého projevu vyzval své stoupence, aby zabránili Crickovi z místa vysílat. Podívejte se, co se tehdy stalo. (Tohle je podle ČT a Alexandra Tomského racionální a uměřené chování "velkého rétora" Borise Johnsona):

Předtím při jiné příležitosti se Johnsonovi nelíbilo, že se ho Crick na něco s kamerou zeptal. Při třetí příležitosti byl Crick na shromáždění, které brojilo proti imigrantům a Crick zjistil, že při jeho organizaci jsou zaměstnáváni pracovníci z Polska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecké pohraniční stráže usmrtily osm syrských uprchlíků

20. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Tři děti, čtyři ženy a jeden muž byli zastřeleni, když se snažili uprchnout ze severní Sýrie do Turecka

V sobotu večer byly zastřeleny tři děti, čtyři ženy a jeden muž, kteří se pokusili dostat se ze severní Sýrie do Turecka. Uvedla to Syrská observatoř pro lidská práva. Letos zastřelili od začátku roku turečtí pohraničníci už 60 uprchlíků.

"Šest obětí bylo členy téže rodiny. Máme videozáznam mrtvých z nemocnice, ale nezveřejnili jsme ho, protože na něm jsou mrtvé děti," uvedl Rami Abdelrahman ze Syrské observatoře. Jednomu z usmrcených dětí bylo podle místních aktivistů šest let.

Syrští uprchlíci se pokoušejí o neregulérní přechod hranic do Jordánska, Turecka a do Libanonu, ale tyto země to pro ně v podstatě zcela znemožnily.

Počet mrtvých uprchlíků na turecko-syrské hranici se zvýšil od té doby, co Evropská unie naléhá na Turecko, aby omezilo počet uprchlíků snažících se dostat do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Navzdory apelům, aby se politikové po vraždě Jo Coxové chovali uměřeně, kampaň za Brexit se v neděli vrátila k emocionální manipulaci

19. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Motto:

Alexander Tomský v ČT: Brexit je velmi rozumné a zdrženlivé hnutí, argumenty super-racionální, Johnson velký rétor. ZDE

Britští politikové pro Brexit se v neděli dopoledne účastnili v Londýně chvatně zorganizované akce za odchodu Británie z EU. Jo Coxová byla zavražděna ani ne před čtyřmi dny, avšak slíbený konstruktivní a pozitivní duch slušnosti chyběl. Opět došlo k brutální emocionální manipulaci ve snaze dosáhnout v referendu vítězství, píše z místa Peter Walker. Dav křičel a bučel proti Konferedaci britského průmyslu, proti MMF a dalším mezinárodním organizacím, které varovaly před katastrofálním ekonomickým dopadem Brexitu. Přítomní se také vysmívali britskému proevropskému politiku Peteru Mandelsonovi a Jean-Claudu Junckerovi. Brusel byl označen za "jedno z nejzkorumpovanějších míst na této planetě".

Motto: "Johnson je velý rétor"

Boris Johnson: "Představte si, že se v pátek ráno probudíte s těžkou kocovinou a vidíte, jak se Mandelson a Juncker radují v televizi"

Extremně pravicové názory na Radiožurnálu

19. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Komentář na Radiožurnálu v pátek odpoledne: "Jo Coxová zastávala kontroverzní názory, mezi něž patřila podpora uprchlíkům, nebo aktivita za setrvání Británie v Evropské unii." Nepoznačil jsem si čas vysílání, ale v danou chvíli se veřejnoprávní rozhlas ČR nelišil od krajně extremistického pravicového vysílání, poznamenává Albín Sybera.

Není snad třeba dodávat, že v Británii a v západní Evropě vládne naprostý konsensus, že v důsledku svých aktivit ve prospěch ubohých a chudých lidí na celém světě a ve prospěch uprchlíků je Jo Coxová považována za naprostou světici. I bulvární britský pravicový tisk přiznal, že to byla výjimečná politička. Uctili ji politici ze všech parlamentních stran. Na Coxové si cenili především toho, že byla schopna v zájmu pomoci lidem v drastických situacích dát dohromady politiky z nejrůznějších, i zcela protikladných politických seskupení. Jo Coxovou označují za "dobrou Samaritánku" jednadvacátého století. Poněkud jiné hodnocení, než jaké zaujímá Český rozhlas. Není to zvláštní? (JČ)

Brexit: Česká televize je úplně mimo

19. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Alexander Tomský v ČT: Brexit je velmi rozumné a zdrženlivé hnutí, argumenty super-racionální, Johnson velký rétor. Moderátor to odkýval. ZDE, napsal nám jeden čtenář.

Česká televize by měla jako veřejnoprávní médium prokazovat aspoň minimální odbornost a nezvat si lidi, kteří tvrdí naprosté hlouposti, anebo pokud si je - z bulvárních důvodů - už pozve, moderátor by měl být natolik informovaný, aby dokázal při rozhovoru poukázat na fakta.

Tomského tvrzení že "Boris Johnson je velký rétor" a Brexit je "rozumné a zdrženlivé hnutí" je komické. Zde jsou fakta:

3. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

11. 6. 2016

čas čtení 7 minut



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

Šídlo o Babišovi

19. 6. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Já bych to neviděl tak černě, píše František Řezáč. Pokud chce Šidlo takto snížit Babiše, tak je úplně vedle. Vždyť jinde bylo psáno, že Babišův způsob čecho-slovenštiny vzbuzuje naopak sympatie. Hlavně těm nám starším, kteří jsme byli se Slováky na vojně, to přímo lahodí. To nemluvím o svobodovcích a mezi nimi Volyňácích, kteří ten jazykový mišmaš přinesli po válce hlavně do pohraničí. A když se to ještě pomíchalo s dialektem zůstavších Němců, to byla lahoda poslouchat, třeba na zabijačce v Odravě u Chebu v roce 1957 nebo na fotbale v Sokolově Falknově při fandění Baníku. Každý si držel kus vlasti právě ve své mluvě. Společný boj, společná práce i zábava, to bylo to, co lidi spojovalo. Cikány Romy nevyjímaje. My děti jsme měli tento multikulturalismus za samozřejmost. Někdo by na tom měl vědecky - beze srandy - zapracovat a zaznamenat ty různé varianty od Aše až k Jeseníkům. To je národní poklad hodný uznání UNESCO a jestli se tomu někdo posmívá, tak je vůl. Češi takoví nejsou, doufám...

Egypt odsoudil zaměstnance al Džazíry k smrti

19. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Soud v Egyptě odsoudil šest osob, včetně dvou zaměstnanců televize al Džazíra, k smrti za to, že údajně během vlády bývalého prezidenta Mohammeda Mursího předali dokumenty týkající se bezpečnosti státu Kataru a televizní stanici al Džazíra.

Mursí a jeho dva poradci byli odsouzeni na pětadvacet let do vězení za členství v nyní zakázané organizaci Muslimské bratrstvo, avšak byli shledání nevinnými ze špionáže, kterou Egypt trestá smrtí.

Amnesty International požaduje, aby byly "tyto absurdní rozsudky proti novinářům okamžitě zrušeny".

Dva zaměstnanci televize al Džazíra - produkční zpravodajství Alaa Omar Mohammed Sablan a editor zpravodajství Ibrahim Mohammed Helal byli odsouzeni v nepřítomnosti k smrti.

Al Džazíra také rozsudky odsoudila. Uvedla, že jsou součástí "nemilosrdné" kampaně proti svobodě projevu, a apelovala na mezinárodní společenství, aby projevilo s odsouzenými novináři solidaritu. "Tento rozsudek je jen jedním z mnoha zpolitizovaných rozsudků, které se zaměřují proti al Džazíře a jejím zaměstnancům," řekl ředitel televize Mostefa Souag.

Dalšími třemi obžalovanými, odsouzenými v sobotu k smrti, je producent dokumentárních filmů Ahmed Afify, pracovník letecké společnosti EgyptAir Mohammed Keilany a univerzitní učitel Ahmed Ismail.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francouzská policie zablokovala konvoj 250 britských vozidel s pomocí pro uprchlíky v Calais

18. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Francouzská policie zakázala konvoji 250 britských automobilů a motocyklů s pomocí pro uprchlíky v Calais vstup na francouzské území.

Francouzská policie uvedla, že v době fotbalového mistrovství prý nemá dostatek sil, aby příjezd konvoje mohla doprovázet. Je "přetížena", protože ve Francii jsou kromě fotbalového mistrovství a chuligánů stávky a mimořádný stav kvůli terorismu. Britští aktivisté odjeli do Londýna a budou demonstroivat před francouzským velvyslanectvím, kde nechají část nákladu - ať ho odvezou samy francouzské úřady.

Chcete přispět na činnosti, které podporovala Jo Cox?

17. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

V Británii byl založen charitativní fond na podporu činností, které prosazovala zavražděná poslankyně Jo Cox. Za jediný den od jeho založení přispělo 16,302  lidí celkovou částkou 474 469 liber (cca 16 milionů Kč).

I vy můžete přispět ZDE.

Peníze půjdou

- na boj proti samotě důchodců ve volebním okrsku Jo Coxové v západním Yorkshiru

- iniciativě HOPE, not hate (NADĚJI, ne nenávist) na boj proti nenávisti a extremismu v místních komunitách v Británii

- Bílým helmám - dobrovonické službě záchranářů v Sýrii. Tito neozbrojení a neutrální hrdinové vyhrabali z trosek po bombardování v Sýrii už 51 000 lidí a přinášejí naději do tohoto regionu.

Vrah Joe Coxové před soudem: "Jmenuji se Smrt zrádcům, svobodu pro Británii!"

18. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Thomas Mair v sobotu stanul před soudem, obžalovaný z vraždy Jo Coxové. Na otázku soudce, jak se jmenuje, řekl: "Jmenuji se Smrt zrádcům, svobodu Británii!"

Policii po zatčení Mair vysvětlil, že je "politický aktivista".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
18664