Řecký a německý ministr financí se střetli při rozhovorech

5. 2. 2015

čas čtení 2 minuty



Ministři financí se neshodli, že se neshodují ohledně řeckého dluhu. Varoufakis hovořil o nebezpečí řeckého nacismu a Schäuble nabídl pět set německých výběrčí daní.

Nová řecká vláda zatím v Evropě nikoho nepřesvědčila. Po rozhovorech v Berlíně s řeckým ministrem financi Varoufakisem zdůraznil německý ministr financí Schäuble, že je Řecko odpovědné za svůj vlastní osud.

Selhal Peroutka, nebo Zeman?

5. 2. 2015 / Štefan Švec

čas čtení 12 minut

Český prezident chtěl pronést velký, mezinárodní, státnický projev. V cizině nezaujal nikoho, u nás se řeší jeho faktické chyby. Politik, který kdysi snadno směřoval veřejnou debatu k tématům, která chtěl, by měl být zklamán.

O Kriegelovi, Peroutkovi a lámání charakterů

5. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Jako obyčejně není ani v nejmenším mým úmyslem glosovat prezidentské výlevy na úrovni Klausových bojů proti "NGOismu" nebo "levicovosti snowboardu", neboť Miloš Zeman již pětadvacet let neřekl nic, co by stálo za vážný komentář. V rámci posledního egocentrického pokusu hlavy státu upozornit na sebe za každou cenu a pasovat se do role arbitra české intelektuální tradice nicméně došlo k diskusi, která velmi destruktivním způsobem využívá řečové figury totum pro parte, tj. zaměňuje celek jevu za pouhou jeho méně podstatnou část.

Osvobodí se někdy Chorvatsko od válečného traumatu?

5. 2. 2015 / Mirna Šolić

čas čtení 8 minut

Úterní verdikt, rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, který odmítl vzájemná tvrzení Srbska a Chorvatska, že proti sobě během války v Chorvatsku páchaly genocidu, přijala většina obyčejných Chorvatů s trpkostí. Pravicoví političtí komentátoři stejně jako část válečných veteránů i obyčejných občanů podle očekávání obvinili současnou ("levicovou") vládu, chorvatský právní tým i právní experty, mezi nimi i současného chorvatského prezidenta a profesora práva Ivo Josipoviće (který se právě chystá odstoupit poté, co v lednu prohrál prezidentské volby), že nevyužili historické příležitosti a neobjasnili s konečnou platností, kdo je skutečnou obětí a kdo je odpovědný za války na území bývalé Jugoslávie.

Němci nemusí Řekům důvěřovat, ale měli by jim naslouchat

5. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Bude to chvíli trvat, než lidé pochopí, že v Evropské unii dochází k zásadním změnám, řekl v rozhovoru s listem Die Zeit řecký ministr financí Yanis Varoufakis. Rozhovor shrnujeme.

Evropa nebyla připravena na krizi v Řecku a učinila rozhodnutí, která všechno jen zhoršila. Nyní EU vypadá jako člověk drogově závislý na hazardu, který rozhazuje peníze. Není dovoleno říci: "Přestaňte! Udělali jsme něco špatně? Porozuměli jsme této krizi nesprávně?"

Proč není Syriza vzorem pro českou sociální demokracii?

5. 2. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 8 minut

Tuto otázku si bezpochyby klade mnoho jak členů tak i nečlenů sociální demokracie, patrně i v ČR. Vysvětlení teď mohou nalézt v komentáři nikoho menšího než Libora Roučka, bývalého místopředsedy Evropského parlamentu a evropských soc. dem. (tak jej doslova představuje Právo, jež uveřejnilo Roučkovu odpověď/vysvětlení 3. tm.).

Rouček nejdříve odmítá názor, že „největší výzvou pro evropskou sociální demokracii je krajní levice“, stejně jako obvinění, že „to je ona (tj. socdem), kdo v Evropě umožnil nástup levicového extremismu“.

Angličané si právě uvědomili, že po květnových volbách jim budou vládnout skotští nacionalisté

5. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Lord Ashcroft provedl ve 14 volebních okrscích ve Skotsku podrobný průzkum veřejného mínění. Zjistil, že až na jeden ve všech ostatních labouristé přijdou o poslance. Přesun volební podpory od labouristů k skotským nacionalistům je všude vyšší než 20 procent a v průměru je 25 procent. Jde o radikální změnu volebních preferencí.

U voličů mladších 44 let je podpora pro skotské nacionalisty téměř dvojnásobná než podpora pro labouristy. Skotští nacionalisté vedou ve všech věkových skupinách s výjimkou lidí starších 65 let.

Putin podepsal dekret o povolání záložníků

5. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret o povolání občanů Ruské federace ve vojenské záloze na vojenský výcvik. Dokument vstupuje v platnost okamžitě.

Podle dokumentu letošní cvičení provedou armáda i vojska ministerstva vnitra, orgány vládní ochrany i služba FSB. Délka jejich trvání nepřekročí dva měsíce.

Zdroj v ruštině: ZDE

Barack Obama plánuje zdanit americké korporace ze zisků ve výši 2 bilionů dolarů, které mají v zahraničí

3. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Koporace Apple, Microsoft a General Electric budou každá muset zaplatit daně ve výši 10 miliard dolarů nebo více, pokud projde prezidentův návrh, aby na jejich zahraniční zisky byla uvalena jednak jednorázová dań a pak pravidelná daň ve výši 19 procent.

Jednorázová daň by přinesla americkému státu nejméně 238 miliard dolarů a zvýšila by americké HDP o 1,5 procenta, pokud by byla použita k financování nové infrastruktury. Zisky, které americké firmy ukládají v zahraničí, se zvýšily od roku 2002 na 2,1 biliony dolarů. Týká se to především technologických a farmaceuitických firem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko plánuje společné manévry s Kubou a Severní Koreou

4. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rusko diskutuje o společných vojenských cvičeních s KLDR a Kubou, oznámil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov na jednání, jehož se zúčastnili všichni důležití vojenští představitelé včetně ministra obrany Sergeje Šojgu.

Proč jsou někteří muslimové tak radikalizovaní a proč útočí na „západní hodnoty“?

4. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Opět se rozhořely planoucí diskuse o nebezpečí islámu, migrace muslimů na Západ, aniž by se analyzovaly skutečné pohnutky, jež zoufalce vedou k atakům proti euroamerické civilizaci včetně Izraele. Vycházíme-li z jednoduché aritmetiky, tak ze zhruba 1,7 miliardy vyznavačů muslimské víry jich přinejmenším 99 procent žije naprosto mírumilovným životem. Řekněme, že jedno procento namátkou, tedy 17 milionů osob, může být „zradikalizováno“ (počet bojovníků Islámského státu je maximálně 200 tisíc ZDE ), mnohdy represivní politikou západních zemí. Nicméně jen nepatrný zlomek tohoto počtu se dopouští teroristických útoků proti cílům západní civilizace.

Tečka za jugoslávským konfliktem?

4. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu včera zamítl žaloby Chorvatska a Srbska obviňujících se navzájem z genocidy kvůli událostem během rozpadu Jugoslávie ZDE. Soud samozřejmě neříká, že by během posledního kola balkánských válek ke zločinům nedošlo. Pouze konstatuje, že v jistém smyslu absolutní zločin, genocidu, ani jedna ze stran nespáchala.

O loajalitě

4. 2. 2015 / Zdeňka Petáková

čas čtení 3 minuty

Loajalita (často psáno i loyalita), znamená podle slovníků souhlasný postoj, oddanost, věrnost (například vládě), poctivost, upřímnost. Slovníky uvádějí i význam podlézavost, avšak pro tu máme přiléhavější slovo devótnost.

O státním převratu v Makedonii

4. 2. 2015

čas čtení 7 minut

Makedonské úřady v sobotu posunuly politickou bitvu v zemi za bod nenávratu, když senzačně prohlásily, že zabránily státnímu převratu organizovanému opozičním lídrem Zoranem Zajevem.

Ferdinand Peroutka: "Nejsem antisemita, ale..."

3. 2. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Miloš Zeman opět vyvolal další kontroverzi, když znovu na základě nepřesných informací formuloval tezi o údajném selhání českých intelektuálů v předprotektorátní době, po nástupu Hitlera v Německu k moci, když chybně označil článek Jana Stránského za článek, který údajně napsal novinář Ferdinand Peroutka. Ten článek se podle historika Petra Zídka nenašel, nicméně existuje jiný článek Ferdinanda Peroutky, "Židé, Češi a Němci", o němž Petr Zídek tvrdí, že antisemitský není, ale on je. Viz citace:

UKRAJINA:

Mezinárodní Červený kříž: Nezacílené útoky na civilní oblasti mezinárodní právo zakazuje

3. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže

Během víkendu pokračovalo těžké ostřelování obytných oblastí v Doněcku a v městech jako Debalcevo. Navzdory nebezpečné situaci týmy z Mezinárodního výboru Červeného kříže na místě organizují pomocné operace. Pracují na obou stranách frontové linie v oblastech, kde se ukrývá mnoho evakuovaných osob. Avšak mají potíže dosáhnout lidí v městech, kde pokračuje ostřelování.

Jak zuří boje mezi ukrajinskou armádou a opozicí, životy civilistů jsou uváděny v nebezpečí. Lidé zoufale potřebují bezpečí, potraviny, vodu, léky, elektřinu a přístřeší. "Je někdy nemožné dosáhnout lidi v nouzi, protože existuje naprostá absence bezpečnosti," zdůraznil Michel Masson, šéf delegace Červeného kříže na Ukrajině. "Situace se každým dnem zhoršuje," varoval. Lidé se dlouhé dny skrývají v suterénech a ti, kteří se odváží ven pro základní pomoc, riskují zranění nebo smrt."

Katastrofální situace na Ukrajině

3. 2. 2015 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Už pár dní mám intuitivně nepříjemný pocit z toho, co čtu o vnitropolitickém dění na Ukrajině. Opravdu doufám, že se mýlím, že realita a mediální filtr nejsou identické a že k ničemu takovému nedojde, píše na Facebooku Veronika Sušová Salminen.

Ale v posledních dnech sílí adresná kritika Porošenka, který se ocitá v kleštích. Na jednu stranu po něm chce Západ reformy (americký ambasador v Kyjevě se o víkendu celkem jasně vyjádřil, že bez reforem, není podpora režimu jistá) a zároveň je kritizován za to, že válka ve dvou východních oblastech Ukrajiny nevede nikam, ani k vítězství, které chtějí jedni ani k míru, který chtějí druzí

. V posledních dnech ale také sílí uliční protesty s prvky násilí v Kyjevě. Dnes vypukl další - protestující (asi několik stovek) útočí právě nyní na prezidentský úřad.

Opravu mám obavu, že to neskončí dobře a že se Ukrajina obrátí v černou díru a věci se tam vymknou zcela kontrole. V zemi jsou tisíce lidí ve zbrani a ztráta kontroly a autority státu (jeho kolaps) může být absolutně katastrofická...

Jak TGM mluvil anglicky

7. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na těchto unikátních, nesestříhaných zvukových záběrech, které natočily dne 12. listopadu 1929 v Lánech pro své zpravodajství americké Fox Movietone News, mluví Tomáš Garrigue Masaryk plynnou angličtinou (jeho manželka byla Američanka) s poněkud germánským přízvukem a předpovídá vznik televize, která "způsobí, že všichni se budou chovat eticky, protože bude nad nimi trvalý dohled médií". Americkému národu v závěru materiálu děkuje Alice Masaryková.

Pozn. red. (Původně vydáno 2.2. 2015.)  3.2. 2015 tuto informaci po nás zveřejnil i server IDnes, ZDE, bez udání zdroje.

Britští poslanci schválili zákon o "dětech s třemi rodiči"

3. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Po historické debatě v Dolní sněmovně schválili britští poslanci zákon, v jehož rámci bude v Británii jako v první zemi světa dovoleno vytvořit lidská embrya ve zkumavce z biologického materiálu od tří různých lidí. Účelem je u dětí vyloučit vážné genetické choroby.

Dolní sněmovna hlasovala poměrem 382 k 128 hlasům - většinou 254 hlasů, že dovolí včlenit do vznikajícího embrya nepoškozenou mitochondrii od třetí osoby a odstranit tu, která způsobuje vážné genetické choroby. Genetické vlastnosti, předáváné geny obou normálních rodičů, zůstávají nezměněny.

Kritikové poukazují na to, že prý jde o první krok směrem k tzv. "designu dětí", avšak zastánci nové metody argumentují, že zásah je minimální a nemění základní genetický kód, i když vyměněná mitochondrie půjde do budoucna s dítětem i s jeho potomky. DNA obsažená ve vyměněné mitochondrii tvorí pouze 0,054 procenta celkové DNA lidské osoby a neobsahuje žádnou součást jaderné DNA, která určuje osobní vlastnosti člověka.

Anglikánská církev a katolická církev varovaly, že dosud není jasné, zda je tato technika bezpečná či etická.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mobilizace - maskirovka invaze?

3. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Kreml shledal nevyhnutelným oznámit světovému společenství, že separatisté na Donbasu ignorují jeho výzvy k míru. 2. února TASS publikoval zprávu, v jejíž první části tiskový tajemník prezidenta Peskov oznamuje, že Putin je "krajně znepokojen vývojem situace na Donbasu kvůli nepřetržitým bojům a vyzývá všechny strany konfliktu, aby neprodleně přerušily bojovou činnost a všechny projevy násilí", píše ruský vojenský publicista Alexandr Golc.

Bitva o Ukrajinu: Jak Západ "ztratil Putina"

3. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Schůzka skončila po čtyřech hodinách a oba účastníci odcházeli z konferenčního sálu v zasmušilém rozpoložení. Putin zanedlouho odcestoval a druhého dne summitu G20 se nezúčastnil. Merkelová vyjádřila přesvědčení, že ukrajinská krize hned tak neskončí. Kromě toho pochopila, že Putinův apetit sahá za hranice Ukrajiny.

Když se německá diplomacie během šesti měsíců zbytečně snažila zjistit, oč vlastně přesně jde Kremlu při jeho útoku na Ukrajinu, uskutečnila se schůzka Angely Merkelové s Vladimirem Putinem u příležitosti summitu v australském Brisbane.

Yanis Varoufakis: K dohodě mezi Řeckem a EU určitě dojde

3. 2. 2015

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four: Je tu nyní se mnou Paul Mason. Vy jste hovořil s řeckým ministrem financí. Co říkal?

Paul Mason: Yanis Varoufakis je nyní mužem tohoto okamžiku. V pondělí se v Londýně setkal s britským ministrem financí. Ten mu řekl, že Řecko je nejkritičtější a nejvíce znepokojující země v celé světové ekonomice a apeloval na něho, aby se choval uměřeně. Začal jsem, že jsem mu řekl, že to nebylo zrovna nadšené vyjádření podpory.

Yanis Varoufakis: Tak to já neinterpretuju. Já jsem na té schůzce byl, tak mi dovolte, abych vám řekl, jaký mám z toho pocit. Bylo to nesmírně konstruktivní setkání. Byl to závan čerstvého vzduchu. Když jsem odcházel z Downing Street č. 11., měl jsem dojem, že máme velmi konstruktivní vztah, že to byla báječná schůzka, navzdory rozdílům v názorech, že jsme se velmi soustředili na nalezení toho, co máme společného, a už jsme to našli.

Nature k útoku na Charlie Hebdo

3. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Byl jsem zvědav, jak se k vraždění v redakci Charlie Hebdo postaví britský vědecký časopis Nature, který pravidelně reaguje na světové společenské dění – a teprve minulý týden jsem se dostal ke čtení čísla z 15. ledna, v němž vyšel rozsáhlý editorial „Science and satire“ („Věda a satira“). A byl jsem velmi potěšen, že Nature se jednoznačně staví na stranu karikaturistů a vidí, třeba oproti Tomáši Halíkovi, právě v jejich díle pokračování důležitých evropských kulturních tradic.

S jakými problémy se potýkají velké politické strany?

3. 2. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 8 minut

Trocha historie nikdy neuškodí

Pryč jsou ty časy, kdy směr naší politické scéně udávala pětice tradičních politických stran, přičemž dvě z nich (ČSSD a ODS) se v několikaletých intervalech střídaly u moci a s těmi ostatními vytvářely koalice. Pozicí ČSSD a ODS dokonce neotřásla ani tolik proklínaná opoziční smlouva z let 1998-2002, kterou spolu uzavřeli lídři těchto dvou stran – Miloš Zeman a Václav Klaus. Oba zmínění politici byli velmi výraznými osobnostmi, což potvrzuje i skutečnost, že se postupně vystřídali ve funkci prezidenta (jejich hodnocení ponechám, milí čtenáři, na vás).

Devalvace, tedy když chudí pomáhají bohatým…

2. 2. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 8 minut

Když jsem se před rokem v Lidovkách tázal guvernéra ČNB, co dobrého přinese znehodnocení koruny ekonomicky průměrným členům společnosti, třeba gymnasiálnímu profesorovi češtiny na penzi, odpověděl pan Singer, že se dočkají i tyto skupiny. Po více než roce je však bilance této „pomoci“ tristní.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35071