Reálný vojenský rozpočet Číny v tichosti téměř dohnal americký

3. 5. 2024

čas čtení 6 minut
Američané jsou příliš často uklidňováni chybnou statistikou, že USA na svou armádu utrácejí "více než dalších 10 zemí dohromady", píše Mackenzie Eaglen.

Pečlivější zkoumání ukazuje, že vojenský rozpočet Pekingu je na stejné úrovni jako rozpočet USA.

V posledním desetiletí se obranný rozpočet Pekingu více než zdvojnásobil. Čína se nyní také může pochlubit největším námořnictvem na světě, spolu s největší pobřežní stráží a námořní milicemi. Má největší armádu na světě a k tomu substrategické raketové síly. Pokračuje v pokrokových skocích na úrovni vyspělých vojenských oborů hypersonických střel a kvantových výpočetních technologií.

Náš nový výzkum naznačuje, že Čína do tvrdé síly vkládá mnohem více peněz, než tvrdí, s vojenským rozpočtem, který mohl v roce 2022 dosáhnout až 711 miliard dolarů.

Toto číslo je trojnásobkem toho, co Peking udává, tj. 229 miliard dolarů, a téměř se rovná americkému vojenskému rozpočtu na stejný rok. To potvrzuje nedávná zjištění amerických špionážních agentur, které odhadly skutečnou vojenskou linii Číny na odhadovaných 700 miliard dolarů.

Země počítají a vykazují své výdaje na obranu různými způsoby. Autoritářské státy poskytují Organizaci spojených národů jen o málo více než roční částky. Vzhledem k tomu, že tyto režimy nenabízejí žádnou transparentnost, mohou si vybírat, co zveřejní, aby zakryly investice do klíčových vojenských schopností.

Čínský vojenský rozpočet, který pochází přímo od Komunistické strany Číny, není ničím jiným než ojedinělým nejvyšším číslem, které každý rok zveřejňují státní média. To je na hony vzdáleno tisícům stran dokumentace o veřejných rozpočtech, které každoročně zveřejňuje Pentagon – jenž má jeden z nejtransparentnějších vojenských rozpočtů na světě.

Krátké zkoumání ukazuje, proč je Čína v transparentnosti na celém světě na posledním místě. Její rozpočet nezahrnuje základní výdaje, jako jsou polovojenské organizace, financování obranného výzkumu a vývoje nebo ilegální kampaň na výstavbu ostrovů v Jihočínském moři.

Mnozí experti se domnívají, že čínský rozpočet na veřejnou obranu nezahrnuje další vojenské výdaje, jako jsou vesmírné aktivity, výstavba a výzkum. Čínská státem posvěcená praxe vojensko-civilní fúze dále rozostřuje hranice mezi vojenskými a komerčními investicemi, což vede k výdajům na bojovou sílu a polovojenské síly, které jsou skryty na civilních ministerstvech.

Tato srovnání navíc neberou v potaz základní ekonomické rozdíly, které Číně umožňují získat za své peníze více muziky. Prostý přepočet výdajů v čínských jüanech na americké dolary na základě směnného kurzu měny nadhodnocuje americkou kapacitu, pokud Čína platí za většinu věcí výrazně méně.

Mzdové náklady jsou prokazatelně levnější v Číně, kde vojáci dostávají jen šestnáctinu mzdy pěšáka americké armády. To je důvod, proč je Čína schopna udržovat armádu dvakrát větší, za zlomek uváděných nákladů.

Tento jev se vztahuje také na nákup a provoz vojenských zbraní, včetně munice, tanků, letadel a válečných lodí. Čínské výhody při stavbě lodí, levnější přístup k surovinám a nižší náklady na průmyslovou pracovní sílu, to vše umožňuje Pekingu sklízet vyšší výnosy za každý jüan. Z tohoto důvodu se ekonomiky často měří podle parity kupní síly, aby bylo možné provést relevantní srovnání. Tato zásada platí při platbách vojákům stejně jako při nákupu vojenské techniky.

Při úpravě čínského rozpočtu na veřejnou obranu tak, aby zohledňoval tyto trendy, vojenské výdaje Pekingu se vyšplhají na 711 miliard dolarů, což je zhruba 96 % horní linie Pentagonu ve výši 742 miliard dolarů ve stejném roce. Toto číslo lépe vysvětluje rychlý vojenský postup Číny a důvod k obavám.

Za posledních 20 let Peking také soustavně zajišťoval stabilní armádu, téměř dvouciferný a vysoký jednociferný růst. Naproti tomu americké ozbrojené síly prošly horskou dráhou financování, kdy v rozpočtu na fiskální rok 2025 došlo ke škrtům.

Čínská černá skříňka výdajů na obranu ztěžuje přesné vyúčtování všech vojenských výdajů a veřejný výzkum může jít jen po určitou mez. Odhad zpravodajské komunity o ročních vojenských výdajích Číny ve výši 700 miliard dolarů potřebuje větší transparentnost, aby bylo možné lépe zprostředkovat rozložení vojenského rozpočtu Pekingu a informovat o politických debatách týkajících se investic do amerických výdajů na obranu, mezer a nerovnováh.

Naštěstí Kongres v loňském roce nařídil Pentagonu, aby provedl srovnávací studii čínského obranného rozpočtu a zveřejnil výsledky. Přijít na kloub tomu, kolik Peking utrácí za svou armádu, by mělo být pro americkou vládu prvořadé. Americké ozbrojené síly nemohou očekávat, že s nimi udrží krok, aniž by věděly, jak rychle se čínská armáda pohybuje.

To je důležité, protože naše armáda musí neustále hrát hru na soupeře – promítat sílu přes dva oceány a po celé zeměkouli, aby soupeře odstrašila a porazila.

Peking se nemusí starat o vyvažování sil a aktivní řízení míru na třech bojištích světa. Číně stačí, aby se starala pouze o své sousedství v Indo-Pacifiku a pracovala na tom, aby tam popírala americké cíle. To v podstatě znamená, že obranné investice Pekingu jdou mnohem dále než ty americké, protože mohou být mnohem efektivněji soustředěny v menším regionu a s omezenějšími cíli.

K odstrašení Číny nebo jiných protivníků potřebuje americká armáda kapacitu dostat se do boje, stejně jako udržovat, rychle opravovat a zásobovat ty, kteří jsou v boji. Musíme být schopni absorbovat opotřebování na začátku konfliktu a pokračovat ve vleklém konfliktu.

Čína dohání USA ve výdajích na obranu, ale nesmí to znamenat, že může Ameriku překonat nebo přežít, pokud by armáda byla povolána k boji a vítězství v Asii.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1449

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2024