23078

Columbia University je parodií na radikální aktivismus

29. 4. 2024

čas čtení 8 minut

Tento týden, uprostřed rozsáhlých protestů amerických univerzit proti válce v Gaze, se objevilo video konfrontace na Columbii. Štíhlý mladý černoch v kufíji a v květovaných růžových crocsech kráčí davem a křičí naléhavé varování: "U vchodu do našeho tábora máme sionisty!", píše Kat Rosenfieldová.

 23074

Co si přečtou studenti, než začnou protestovat

29. 4. 2024

čas čtení 10 minut

Když jsem před pětadvaceti lety studoval na vysoké škole, nóbl škola, kterou jsem navštěvoval, nabízela něco, co se stylizovalo jako "základní osnovy", ale ve skutečnosti ničím takovým nebylo. Místo toho, abychom studentům dali sadu základních kurzů a úkolů, sdílenou základnu důležitých myšlenek a argumentů, naše jádro obsahovalo balík s kurzy z různých oborů a vyzvalo nás, abychom si mezi nimi vybrali, píše Ross Douthat.

 22930

Někteří američtí činitelé v interní zprávě konstatují, že Izrael v Gaze porušuje mezinárodní práv

29. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Společné podání čtyř úřadů americké vlády uvádí, že ujištění Izraele ohledně akcí v Gaze nejsou „ani důvěryhodná, ani spolehlivá“, a poukazuje na rostoucí rozpory na ministerstvu zahraničí


Podle interního memoranda amerického ministerstva zahraničí, do kterého nahlédla agentura Reuters, někteří vysocí američtí činitelé sdělili ministru zahraničí Antony Blinkenovi, že nepovažují za „důvěryhodná ani spolehlivá“ ujištění Izraele, že používá zbraně dodané USA v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

Podle memoranda o národní bezpečnosti (NSM), které v únoru vydal prezident Joe Biden, musí Blinken do 8. května podat Kongresu zprávu, zda považuje za věrohodné ujištění Izraele, že jeho používání amerických zbraní neporušuje americké ani mezinárodní právo.

 23079

Americká televize NBC: Izraelci vyvraždili Palestince při sedmi útocích na místa, která předtím označili jako "bezpečné zóny pro civilisty"

29. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

Kameramani NBC News natočili krvavé následky šesti úderů na samotný Rafáh a jednoho úderu dále na sever na humanitární zónu Al-Mawasi, kterou Izrael rovněž označil za bezpečnou.

Štáb sestavil GPS souřadnice jednotlivých zásahů, které všechny zasáhly oblast označenou izraelskou armádou jako evakuační zóna v online interaktivní mapě, kterou zveřejnila 1. prosince. Mapa nebyla od té doby aktualizována a Izraelské obranné síly v neděli v prohlášení pro NBC News uvedly, že zůstává přesná.

Mezinárodní humanitární agentury a obyvatelé Gazy označili mapu za matoucí a obtížně čitelnou. Pravidelné výpadky mobilních sítí a internetu od začátku války by také ztížily přístup civilistů k ní.

Sari Bashi, programová ředitelka organizace Human Rights Watch, v rozhovoru uvedla, že incidenty, na které upozornilo vyšetřování NBC News, nejsou ojedinělé.

„Lidé utíkají na cesty, které jim vláda nařídila používat, do míst, kam jim izraelská vláda nařídila jít,“ řekla Bashiová, která sleduje humanitární dopady izraelské vojenské ofenzívy v Gaze. „A když tam jdou, jsou zabiti.“

Dne 18. prosince shazovaly IDF letáky, které označovaly čtvrti Tal Al Sultan a Al Zuhur v Rafáhu, stejně jako Al Shaboura, kde se nachází velký uprchlický tábor, za bezpečné a říkaly obyvatelům, aby tam šli. NBC News zjistila, že všechny tři lokality byly od té doby zasaženy leteckými údery.

Izraelští představitelé opakovaně uvedli, že Hamás využívá rukojmí a civilisty jako lidské štíty. Netanjahu spolu s dalšími izraelskými představiteli také uvedl, že izraelské síly dělají vše pro to, aby zabránily civilním obětem.

Zdravotníci v Gaze uvádějí, že během šestiměsíční války, která začala po teroristickém útoku Hamásu na Izrael 7. října, při němž zahynulo 1 200 lidí a přes 240 lidí bylo zajato jako rukojmí, bylo v Gaze dosud zabito více než 34 000 lidí. Netanjahu opakovaně vyhrožuje, že vtrhne do Rafáhu, aby zajistil „zničení nebo likvidaci“ Hamásu. To vyvolalo rostoucí obavy o bezpečnost civilistů, kteří se tam ukrývají.

Zpravodajská stanice NBC News zjistila, že rafahská čtvrť Tal Al Sultan, která byla v letácích shazovaných IDF 18. prosince označena za bezpečnou, se stala terčem útoku o necelý měsíc později, 9. ledna. Příbuzní uvedli, že při útoku na dům rodiny Nofalových zemřelo 15 lidí.     

„Mnoho mých bratranců a sestřenic bylo zabito,“ řekl jeden z přeživších, Ahmed Younis, štábu NBC News bezprostředně po útoku. Younis dodal, že se do domu přestěhoval v domnění, že je bezpečný, „ale žádná bezpečná oblast neexistuje. Dům nám spadl na hlavu.“

O něco více než měsíc později, 12. února, zasáhl úder uprchlický tábor Al Šabúra, který byl na letáku IDF rovněž uveden jako bezpečná zóna. Štáb NBC News natočil desítky mrtvých těl, některé ženy a děti, po tomto úderu, jednom z několika, které se té noci v Rafáhu odehrály.

Při leteckém útoku 20. dubna byla srovnána se zemí také budova v Al Šabúře. Mezi mrtvými byla i Sabreen Sakaniová, která byla v té době ve 30. týdnu těhotenství. Její dítě, Sabreen Alrouh Joudeh, se narodilo jako sirotek poté, co se lékařům podařilo provést posmrtný císařský řez a zachránit ji z matčina bezvládného těla. Nemluvně však o několik dní později zemřelo.

Kamery NBC News zachytily okamžik, kdy lékaři novorozence oživili. Její krátký život skončil ve čtvrtek, kdy zemřela poté, co se potýkala s dýchacími problémy.

Bombardovány byly i oblasti, o nichž vysocí izraelští představitelé veřejně prohlašovali, že jsou bezpečné. Dne 4. listopadu izraelský ministr obrany Yoav Gallant na tiskovém brífinku v Tel Avivu prohlásil, že na Al-Mawasi, úzký pruh pobřeží ve městě Chán Júnis, se útočit nebude, a slíbil, že „všichni budou v této lokalitě na bezpečném místě“. Po 1. lednu IDF jedenáctkrát doporučily lidem na Twitteru, aby se evakuovali do Al-Mawasi.

Izraelské síly však na tuto oblast opakovaně podnikaly údery. Dne 4. ledna zahynulo 14 lidí, mezi nimi i tři děti, které zahynuly, když byl jejich stan zasažen úderem, uvedli palestinští představitelé. Záběry pořízené štábem NBC News o necelou hodinu později ukazovaly velký kráter.

„Pokud není Al-Mawasi bezpečné, kam bychom měli jít? Nikdo nás nechrání,“ řekl Kamal Saleh, který byl svědkem zásahu, při němž zahynulo celkem 14 lidí.

NBC News zaslala IDF GPS souřadnice sedmi zásahů, které identifikovala v bezpečných zónách. IDF v e-mailu odpověděly, že si „nejsou vědomy žádného úderu na poskytnutých souřadnicích a v uvedeném čase“, pokud jde o úder na čtvrť Tal Al Zuhur z 26. března. Na dotaz ohledně dalších šesti souřadnic neodpověděla.  

IDF rovněž obvinila Hamás, že lidem říká, aby ignorovali její pokyny k přesunu. V následném e-mailu uvedla, že bude „zasahovat proti Hamásu všude, kde působí, s plným dodržováním mezinárodního práva, přičemž bude rozlišovat mezi teroristy a civilisty“.

Bashi z organizace Human Rights Watch uvedl, že Palestinci se snažili řídit izraelskými pokyny. „Lidé se evakuují, používají cesty, které jim byly nařízeny, jdou na místo, kam jim bylo nařízeno jít, a pak je zasáhne letecký útok nebo invaze pozemních sil,“ řekla.

„V Gaze není nikde bezpečno,“ dodala. 


Zdroj v angličtině ZDE

 23080

Tato fotografie by měla být na titulní straně všech světových novin

29. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Lidé v místech distribuce potravin OSN - 1,1 milionu lidí v Gaze hrozí hladomor. Lidé umírají kvůli bombám a brzy jich mnoho zemře na následky obléhání uvaleného na Gazu



 22435

Ukrajina bude moci zorganizovat novou ofenzívu nejdříve v letech 2026-27

29. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Nový balík vojenské pomoci ve výši 61 miliard dolarů od Spojených států umožní Ukrajině zastavit postup ruských jednotek a vyrovnat situaci na frontě. Jedná se však o "obranný" balík a taková podpora nestačí k osvobození okupovaných území, říkají vojenští experti. Podle jejich názoru stále neexistuje dlouhodobá vize, která by Ukrajině umožnila vyhrát válku s Ruskem, proto neexistují žádné plány na poskytnutí vhodných zbraní Kyjevu.

Robert Reich: Krátké zamyšlení nad vlnou protestů na univerzitách v Americe

29. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

 
Ujasněme si několik věcí.

Antisemitismus by v Americe neměl mít místo - ani na univerzitních kampusech, ani kdekoli jinde.

Na odsouzení pokračujícího krveprolití v Gaze, které dosud zabilo nejméně 34 000 lidí, většinou žen a dětí, však není nic antisemitského ze své podstaty.

Protest proti tomuto vyvražďování není nenávistným projevem. Je to to, co by se na univerzitní půdě mělo dělat - zaujmout postoj proti vnímanému zlu, přinejmenším vyprovokovat diskusi a debatu.

Posláním univerzity je učit studenty, jak se učit, ne jim říkat, co si mají myslet. Pokojné demonstrace by měly být podporovány, nikoli likvidovány. A zatýkání pokojných studentských demonstrantů ozbrojenou policií není nikdy přijatelné.

 23085

Pradědeček František

29. 4. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

František ráno vstal, chvíli se motal po kuchyni, teprve pak si uvědomil, co si má dát k snídani. Žena byla pryč, tak se musel obejít sám. Otevřel ledničku, našel vajíčkovou pomazánku, ukrojil si kus chleba, dva kusy slepil k sobě, dal do baťohu a šel se obékat. „Ještě není zrovna teplo“, pomyslel si, „tak pořádnou bundu“. Kolem osmé vyrazil.

 22820

Téma války v kanceláři 5.08

29. 4. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Ovšem, pánové, žádnou paniku, panika není program. My, pánové zůstáváme na svých místech a vyčkáváme. Pevnost měny byla vždy základem naší činnosti…”

(Ferdinand Peroutka, Oblak a valčík)

Musí se lidský mozek v 21. století tolik podobat své zbožštělé hračce - “computeru”? Ne, to jen my vědomě ničíme zbytky špatného svědomí, pochybností a v rámci “čisté hlavy” se snažíme od všeho mravního svědomí oprostit lobotomií. Každá tzv.“čistota” v politickém významu, plní jen převzaté, fachidiotské, výkonné a výkonnostní úkoly dne.

 17455

Studie odhaluje souvislosti mezi typy konspirací a formami antisemitismu

29. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Výzkum zjistil silnou souvislost mezi vírou v různé konspirační teorie a antisemitismem ve Velké Británii. Studie zjistila, že antisemitské postoje vůči židovským jednotlivcům jsou silně spojeny s vírou v konspirace o osobním blahobytu. Mimoto antisemitské názory související se státem Izrael a jeho podporovateli více korelují s teoriemi o vládních proviněních.

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20116

USA se ze všech sil snaží zabránit vydání zatikače na Netanjahua

29. 4. 2024

čas čtení 1 minuta


Izraelský premiér je prý „neobvykle vystresován“ vyhlídkou na vydání zatykače Mezinárodním trestním soudem
 
Spojené státy se snaží zabránit tomu, aby Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvůli útoku na Gazu, informovala izraelská média


Podle zpravodajského webu Walla vede Netanjahu „nepřetržitý tlak po telefonu“, aby zabránil vydání zatykače na svou osobu ze strany ICC, zejména komunikuje s Bílým domem.

 23084

Jak Německo diskutuje o Blízkém východě

29. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Foto: "Původně plánovaná debata u kulatého stolu o Blízkém východě odpadá."

Německý prezident nás poučil o německé izraelsko-palestinské politice ve 4 jednoduchých krocích: 

1. Oznámí kulatý stůl: Jak mluvit o válce na Blízkém východě?
2. Zapomene pozvat jediného Palestince. 
3. Je terčem kritiky. 
4. Zruší kulatý stůl. 
Jak tedy mluvit o válce? Odpověď: „Nijak."



 22820

Ukrajina ukončila mírové rozhovory s Ruskem v roce 2022 kvůli novým jazykovým požadavkům a sankcím

29. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Kyjev po schůzce v Istanbulu v roce 2022 odmítl pokračovat v mírových rozhovorech s Moskvou kvůli tomu, že Rusko předložilo dodatečné podmínky pro ukončení války. Mezi nimi byl i požadavek, aby se ruština stala druhým úředním jazykem na Ukrajině, aby byly zrušeny vzájemné sankce a aby byly zastaveny soudní spory u mezinárodních soudů.

 23063

Jeruzalémský profesor: Ano, je to genocida

29. 4. 2024

čas čtení 16 minut


Ve většině případů genocidy, od Bosny po Namibii, od Rwandy po Arménii, pachatelé vraždy tvrdili, že jednali v sebeobraně. Skutečnost, že to, co se děje v Gaze, se nepodobá holocaustu,
píše odborník na holocaust Amos Goldberg, neznamená, že se nejedná o genocidu.
 
Ano, je to genocida. Je tak těžké a bolestné si to přiznat, ale navzdory všemu a navzdory všem našim snahám myslet si něco jiného se po šesti měsících brutální války tomuto závěru už nemůžeme vyhnout. Židovské dějiny budou od nynějška poznamenány Kainovým znamením za „nejstrašnější ze zločinů“, které nelze vymazat z jejich čela. Takto na ni bude pohlíženo v dějinném soudu po celé příští generace.

 23073

V čele obrovské, třinácté propalestinské demonstrace v Londýně bylo jedenáct židů, přeživších holocaust

28. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


Na Trafalgarském náměstí stojí vedle skupiny lidí, kteří přežili holocaust, a jejich potomků žena, která se drží vodítka svého psa a na svůj telefon živě přenáší výzvu účastníkům propalestinského pochodu. „Proč nikdo z vás neodsoudí Hamás?“ opakuje několikrát pro ty, kteří se dívají online.

Většina účastníků pochodu ji ignoruje a raději dává najevo své uznání skupině jedenácti  židů přeživších holocaust, kteří se staví proti izraelským akcím  v Gaze. Jeden muž na ženu křičí, ale jeho přátelé ho rychle vedou dál.

Jde však o pochod mnoha tisíců lidí a jeden Londýňan, pravděpodobně padesátník, se chytí její návnady, křičí na ni „vy zatracení evangelikální křesťané“ a vyrazí jí telefon z ruky, když se žena otočí, aby ho natočila. „Kde je policie?“ volá a ve zmatku skončí na zemi a pořeže si nohu o rozbité sklo. Někteří z účastníků demonstrace jí přicházejí na pomoc a ona si kapesníkem utírá krev a vrací se ke svému živému vysílání. Odmítá sdělit své jméno, jen říká, že „reprezentuje Boží království“.



 23076

Zvítězí Trump? Biden ztrácí kvůli Gaze volební podporu mladých Američanů. Propalestinské protesty ovládly americké univerzity

28. 4. 2024

čas čtení 10 minut

Foto: Joe Biden zabíjí malé děti 

Výzvy, aby americké univerzity zrušily své izraelské investice,  pokračují navzdory stovkám zatčených, další demonstrace jsou naplánovány na národní sjezd Demokratické strany. Hrozí, že mladí Američané kvůli Gaze nepůjdou k prezidentským volbám


Studentské protesty na amerických univerzitních kampusech kvůli izraelské válce v Gaze o víkendu nepolevovaly, a protestující zdůrazňovali, že budou pokračovat, dokud nebudou splněny jejich požadavky, aby se americké vzdělávací instituce odpoutaly od firem, které ze zabíjení v Gaze profitují.

Demonstrující studenti jsou obviňováni z antisemitismu. Potíž je, že bylo zaznamenáno několik incidentů, kdy hesla "Zabijte všechny židy" skandovali proizraelští provokatéři:


Židovský profesor Kolumbijské univerzity poukazuje na to, že obviňování demonstrantů z antisemitismu je nesmysl. "Já jako žid bych se takových protestů nikdy neúčastnil."



 23063

Hamás „studuje izraelský návrh na příměří v Gaze"

27. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 

Islamistická skupina zveřejnila nové video, na kterém jsou dva rukojmí, zatímco OSN varuje, že hranice hladomoru bude překročena do šesti týdnů


Hamas prohlásil, že studuje nejnovější izraelský protinávrh týkající se možného příměří v Gaze, a to den poté, co média informovala, že do Izraele přijela delegace z Egypta, aby se pokusila nastartovat zablokovaná jednání.

Náznaky obnovení jednání o příměří přicházejí v době, kdy OSN varovala, že „hranice hladomoru v Gaze bude překročena během příštích šesti týdnů“, pokud nepřijde masivní potravinová pomoc.

 20116

Krize na Blízkém východě: Netanjahu "nevydá nikoho do zahraničí k trestnímu stíhání za válečné zločiny"

27. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Izraelská rozvědka zjistila, že Mezinárodní trestní soudní dvůr připravuje trestní stíhání za válečné zločiny pro vedoucí politiky a šéfy armády v Izraeli.  Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek prohlásil, že jakékoli rozhodnutí vydané Mezinárodním trestním soudem by nemělo vliv na jednání Izraele, ale „vytvořilo by nebezpečný precedens“. „Pod mým vedením Izrael nikdy nepřijme žádný pokus Mezinárodního trestního soudu v Haagu podkopat jeho základní právo na obranu,“ uvedl Netanjahu v prohlášení sdíleném na Telegramu.  „Rozhodnutí soudu v Haagu sice neovlivní akce Izraele, ale vytvoří nebezpečný precedens, který ohrožuje vojáky a veřejné činitele.“

- Holčička zemřela v Rafáhu na následky „extrémního horka“

 20876

Po utrpení těhotné ženy se do centra pozornosti opět dostaly polské hraniční zátarasy

27. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 
Podle aktivistů se za nové vlády Donalda Tuska zacházení s migranty a uprchlíky příliš nezměnilo
 

Případ ženy z Eritreje, která byla nucena porodit sama v zalesněné pohraniční oblasti mezi Polskem a Běloruskem, vyvolal otázky ohledně reakce nové polské vlády na pokračující humanitární krizi na hranicích mezi oběma zeměmi.

Předchozí pravicová vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) využívala migrační problematiku k získávání politické podpory obyvatelstva a byla obviňována z podpory porušování práv ze strany strážců hranic,. Přicházely zprávy o častém násilném „odsunu“ lidí do Běloruska.

Od prosince má Polsko novou vládu vedenou bývalým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, který slíbil zvrátit ústup od demokracie a porušování zásad právního státu své předchůdkyně. Ochránci práv však tvrdí, že pokud jde o zacházení s uprchlíky a migranty, změnilo se jen málo.

 23044

Krávy v Americe maji nyní ptačí chřipku - ale je čas na plánování, ne na paniku

26. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 
Nejedná se o opakování covidové pandemie. Přesto by světové vlády měly následovat USA a připravit reakci, míní profesorka veřejného zdraví Devi Shridhar

Ptačí chřipka neboli H5N1 se ve Spojených státech dostává na titulní stránky novin. V posledních několika letech se objevily znepokojivé známky jejího šíření po celém světě - ať už u kuřat v Británii, lachtanů v Peru nebo tuleňů kaspických v Rusku. Tentokrát byla potvrzena u amerických krav a Světová zdravotnická organizace varovala, že riziko jejího šíření na člověka je „nesmírně znepokojivé“.

 23065

Kolumbijská univerzita vyzývá k vyšetřování svého managementu. Studentské protesty zachvátily 40 amerických univerzit

26. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Po vzoru Kolumbijské univerzity požadují studenti po celých USA příměří v Gaze a přerušení ekonomické spolupráce univerzit s izraelskými firmami - a stovky jich byly zatčeny

Nejméně 40 propalestinských protestních táborů vzniklo v amerických kampusech po vzoru Kolumbijské univerzity na začátku tohoto měsíce

 

Nejméně 40 propalestinských protestních táborů vzniklo na amerických univerzitách po vzoru Kolumbijské univerzity Senát Kolumbijské univerzity v New Yorku  vyzval k vyšetřování jejího managementu.

Studenti požadují příměří v Gaze a odprodej akcií svých institucí od společností s vazbami na Izrael, stovky jich  byly zatčeny a došlo k několika ostrým střetům s policií.

V noci z pátku na sobotu bylo zatčeno nejméně 100 dalších studentů, většinou na Emerson College v Bostonu, a dvě desítky studentů byly vzaty do vazby na Ohio State University.

 23071

Ruská policie dnes zatkla profesorku policie za protiválečný protest. Akorát to bylo v USA

26. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

Když se jedna profesorka zděšeně zeptala policistů, co to proboha dělají, když brutálně útočili na demonstranty, vrhli ji na zem a dali jí pouta.

Student byl zatčen v Texasu, když se snažil informovat demonstranty, jak se pokojně rozejít:



 18931

Vlna mimořádně horkého počasí spaluje jižní a jihovýchodní Asii

26. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Miliony lidí v jižní a jihovýchodní Asii čelí vedru, neobvykle horké počasí nutí zavírat školy a ohrožuje veřejné zdraví

Tisíce škol na Filipínách, včetně hlavního města Manily, přerušily vyučování. Polovina z 82 provincií země se potýká se suchem a téměř 31 dalších provincií se potýká s obdobím sucha nebo se suchými podmínkami, uvádí OSN, která vyzvala k větší podpoře, aby se země mohla na podobné výkyvy počasí v budoucnu připravit. Nadcházející úroda v zemi bude pravděpodobně podprůměrná, uvedla OSN.

 23068

Gaza a Ukrajina v titulcích novin, mezitím Súdán...

26. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Od chvíle, kdy v roce 2007 zmizela v Portugalsku britská blondýnka Madeleine McCannová, na ni světová média nezapomínají a každou chvíle se objevují zprávy o nové stopě v případu. O zmizení černošské dívky Ashy Degreeové se však téměř nepíše. Je to proto, že naše bílé mozky nás vedou k tomu, abychom nebílé lidi vnímali jako "jiné", patřící k jinému kmeni. A kvůli populární kultuře, která po staletí zdůrazňuje bělochy a jejich kvality a úspěchy, což nás podvědomě vede k přesvědčení, že běloši jsou nadřazení, mají větší hodnotu než neběloši. 


 20706

Hradní shoda není shodná

26. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Mohlo by se zdát, že když se najde shoda, je vyhráno. Možná a snad jsou místa na kulaté zemi, kde je tento princip platný, leč u nás tomu tak zatím není. Shoda by se mohla zdát veskrze dobrá, ale zdá se, že, i když se prý našla shoda, tak jediné, co ze shody vzešlo je naprostá národní neshoda.

 23067

Orbán hostí zuřivé světové populisty na konferenci bezbožníků v Maďarsku

26. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Za zvuků rockové hudby udával tón moderátor akce, když svolával jednotlivé řečníky na pódium: "Víme, že všichni liberálové jsou komunisté". Právě se v Maďarsku koná setkání světové krajní pravice, na kterém se explicitně útočí na hnutí LGBTQI+, nevládní organizace, intelektuály, soudnictví, tisk a přistěhovalce, aby se formulovaly pozice pro strategické volby, které se budou konat v roce 2024. Je to přední světová ultrakonzervativní konference, která se proměnila v dějiště volební ofenzívy.

 22215

Zamyšlení

26. 4. 2024 / Jan Sláma

čas čtení 10 minut

Po horkem předjaří přišlo studené jaro. Když zasvítí slunce do oken, dokáže místnost docela vyhřát. Běda ale když je pod mrakem.To se pak musíme navléct do několika svetrů podle rady současných politiků. A co další výdobytky civilizace? Ještě tu jsou. Ještě teče z kohoutku voda. Po případě i teplá. Lednička vydá chlazenou potravu a televize nás pobaví, abychom si nevšimli, že se svět začíná měnit. K horšímu a docela rychle.

30094

Lesy ČR usilují o rozsáhlé kácení ve starých lesích v Krušných horách před vyhlášením CHKO. Úřady jim nyní dávají povolení

26. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

 Ministerstvo životního prostředí povolilo státnímu podniku Lesy ČR pokácení zhruba 3800 stromů v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří, a to výlučně v lesních porostech starších 130 let. Většina stromů má být přitom pokácena kvůli takzvané obnově a zmlazení lesa, což je v příkrém rozporu s ochranou místních vzácných starých lesů. Greenpeace proto zvažuje, že na rozhodnutí ministerstva podá žalobu. 


Počet pokácených stromů v unikátních lesích však zřejmě nebude konečný, protože Lesy ČR v dotčené lokalitě u Litvínova a Telnice žádají Krajský úřad v Ústí nad Labem o vykácení tisícovek dalších stromů. Celkově usiluje státní podnik o vykácení minimálně 15 200 stromů. Podle organizace Greenpeace jde v tomto případě o klasickou salámovou metodu, kdy je rozsáhlé kácení účelově rozděleno do mnoha jednotlivých řízení.

Osobní vakcína mRNA proti melanomu je skutečnou nadějí na vyléčení rakoviny

26. 4. 2024

čas čtení 3 minuty



Pacienti a vědci jsou nadšeni, že individuálně vytvořené vakcíny vstupují do třetí fáze testů

 
Lékaři začali na stovkách pacientů zkoušet první personalizovanou mRNA vakcínu proti rakovině melanomu  a odborníci uvítali její „převratný“ potenciál trvale vyléčit rakovinu.

Melanom ročně postihne na celém světě přibližně 132 000 lidí. V současné době je hlavní léčbou chirurgický zákrok, i když se někdy používá také radioterapie, léky a chemoterapie.

 23065

V Texasu jen nezatýkají novináře. Brutálně na ně policie útočí

26. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Představte si, kdyby bylo tohle video natočeno na teheránské unvierzitě v Íránu, západní média by požadovala změnu režimu...

104