Našli vědci náhradu za cvičení?

17. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Protein zvaný sestrin, který se v těle přirozeně vyskytuje, může odpovídat za řadu výhod vyplývajících ze cvičení. Při experimentech provedených na muškách a myších protein napodoboval výhody cvičení.


Vědci z Michiganu zjistili, že protein sestrin může napodobovat řadu účinků cvičení. Zjištění může vědcům pomoci bojovat s úbytkem svalstva v důsledku stárnutí a dalších příčin.

"Výzkumníci předtím pozorovali, že se sestrin akumuluje ve svalu po cvičení," říká Myungjin Kimová, výzkumná asistentka na katedře molekulární a integrativní fyziologie University of Michigan. Kimová spolupracující s profesorem Jun Hee Lee a týmem výzkumníků chtěli zjistit o možném vztahu proteinu ke cvičení. Jejich prvním krokem bylo podpořit mušky rodu Drosophilla v pohybu.

Příznivý účinek sestrinu zahrnoval zvýšenou výdrž, ale nejen to. Myši bez sestrinu postrádaly zlepšenou aerobní kapacitu, zlepšené dýchání a spalování tuků typicky spojené se cvičením.

"Tvrdíme, že sestrin může koordinovat tyto biologické aktivity zapínáním nebo vypínáním různých metabolických cest," říká Lee. "Tento typ kombinovaného efektu je důležitý pro produkci účinků cvičení."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8464

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2020