Lidé byli na atentát v Ostravě naprosto nepřipraveni. Proč?

10. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Střelba v Ostravě, pár náhodných postřehů..., napsal Josef Kundrát.  Mám to fakt blízko, když se trochu vykloním doma z okna, tak vidím přímo na místo, kde se to stalo. Je to nepříjemné, část rodiny v nemocnici pracuje, do kavárny přímo na poliklinice normálně chodí moje okolí atd. Někteří kamarádi tam mají blízké jako pacienty, probíhá tam výuka naší univerzity atd.

Ráno jsme po cestě autem do práce míjeli první policejní auto, bylo to asi 200 metrů od vstupu do nemocnice. Cestou do centra jsem minul policejních aut asi 10, měšťáky, neoznačené. První informace na internetu byly cca 45-60 minut po střelbě. Bezprostředně prostě nebylo jak zjistit, co se děje. Asi by dost pomohl třeba sms systém (aktivní střelec, zůstaňte doma nebo něco podobného).

 

Jenom o něco málo později jsem byl pracovně na střední škole v jiné části města. Vedení školu preventivně zavřelo, to už jsme byli uvnitř. V rozhlase oznámili, že ve škole se stala mimořádná událost a nic víc. Víceméně nás všechny napadlo, že útočník je v budově, bylo to podle mě dost blízko panice. Došel jsem do ředitelny a tam zjistil, že se marně pokouší zprovoznit rozhlas, aby nám mohli říct, že školu jen preventivně zamykají. Vůbec bych se nedivil, kdyby se mezitím nahoře děcka barikádovaly.

Reakce na přilehlé VŠB-TU byla podle zpráv od známých hrozná. Chaos, informace o tom, že zaměstnanci mají zůstat v kanclech, do toho všude studenti na chodbách, zmatek.

Připomnělo mi to, když jsem se na BOZP školení při nástupu na Ostravskou Univerzitu zeptal na to, jestli máme scénář v případě aktivního střelce. Nemáme, nikoho to předtím ani nenapadlo (to bylo už po Uherském Brodu btw), všichni se na mě dívali dost divně.

Teď budou všichni diskutovat o tom, jestli zakazovat zbraně nebo naopak vyzbrojovat. To je nesmysl. Ta diskuze by neměla být o zbraních. Daleko důležitější je:

- povědomí o psychiatrických onemocněních, široká detabuizace tématu
- kvalita lékařské péče, preventivní prohlídky
- systémy včasného informování občanů, fungující a rychlé
- povědomí o reakci na aktivního střelce, školení zaměstnanců a dětí ve školách o tom, co dělat, cvičení
- medializace aktivních střelců. Když z chlapa udělají celebritu, může to inspirovat ostatní, je to začarovaný kruh

Poslední dvě věci... reakce PČR byla vynikající, opravu bylo vidět, že reagovali bleskově a situaci vyřešili.
Doporučuju nějakou dobu neotevírat diskuze idnes / novinky / konspirační fb skupiny atd. Je tam solidně nablito.


Zdroj ZDE

1
Vytisknout
11971

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019