Nyní je příležitost diskutovat o roli kultury v kapitalismu

16. 8. 2019 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Ovšem musí se chtít a hlavně umět.

Stále jasněji si uvědomuju, jakým osudovým selháním bylo všeobecné oslnění kapitalismem po převratě v roce 1989. Podlehla mu i většina tzv. kulturních pracovníků, chceme-li intelektuálů. Kníže má k lidu blíže, byl jejich konečný výplod, když už bylo pozdě.

Když jsem promluvil v okruhu tzv šedé zóny neoficiální kultury několik měsíců před převratem o tom, jak důležitá bude kulturní politika, až to KSČ zabalí, sklidil jsem úsměšky a dokonce výzvy, ať už mezi ně nechodím. Konec konců bývalý komunista a "osmašedesátník", že...

Z toho se stala později skoro nadávka. Budiž...

 
Ale právě dnes je příležitost domýšlet například to, co řekl už v roce 1967 na sjezdu spisovatelů Antonín. J. Liehm . Staněk tam, Šmarda sem. Nechtělo by to ale  trochu víc? Tento text je na Britských listech k dispozici.

Oprostit se od politických hrátek kolem a vyjasnit si, co vlastně od ministerstva kultury chceme a očekáváme. Bývaly tu i hlasy, že je to ministerstvo zbytečné, že i to vydávání knih vyřeší trh a umělecká díla si začnou kupovat taky řezníci a zelináři. Toto tehdejší nadšení už asi vyprchalo a nastaly poměry, které Liehm popisoval před půl stoletím. Tak do toho!

Někteří tvůrci, za něž mluví i jejich díla, už začli, jako například režisér Petr Zelenka.

Zatím slyšíme hlavně lamentace proti Babišovi a Zemanovi. Nic proti tomu. Ale změní se něco podstatného, například kulturní politika státu, až ve funkcích nebudou? K tomu je třeba víc, než chodit na demonstrace a hořekovat, jako to dělá jiný režisér filmů o cestě z města a zase zpátky. Na další a další demonstrace?

Když už píšu o demonstracích, tak ještě jedna pozvánka. V sobotu 24. srpna se koná v Drážďanech demonstrace proti AfD. To je poltická strana, s níž se přátelí Václav Klaus. Když chce, tak si čas najde.

V saských volbách hrozí, že tato Alternativa pro Německo, pravicově populistická, vyhraje volby do saského Zemském sněmu . Z Prahy to není do Drážďan daleko, nejen časově, ale i politicky. AfD je něco jako u nás Okamurova SPD, která podporuje Babiše.

Co kdyby tam z České republiky taky někdo promluvil a obětoval pár chvilek z milionu? Kontakt na organizátory zde:  https://cs-cz.facebook.com/campact/
                                                                                        
 
                                 

0
Vytisknout
11884

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2019