Saúdská Arábie vydala prvním ženám řidičské průkazy

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
V pondělí, ještě před zrušením desítky let starého zákazu řízení, získala skupina deseti žen řidičské průkazy. Zákaz přestane platit 24. června. 


Oznámení o prvních průkazech přišlo tři týdny před zrušením zákazu, které je důsledkem loňského rozhodnutí krále Salmana.

Saúdská Arábie je jedinou zemí světa, kde ženy nesmějí řídit. Příští týden se očekává vydání asi 2 000 průkazů pro ženy, tvrdí ministerstvo informací.

Ženy, které již vlastnily řidičské průkazy vydané v zahraničí, absolvovaly krátkou zkušební jízdu, než získaly právo řídit i v Saúdské Arábii.

Nicméně tento pozitivní krok následoval po zadržení 17 lidí za "podkopávání" bezpečnosti. Mezi zadrženými jsou také aktivistky za právo řídit a zrušení patriarchálního systému "strážení" žen muži.

Úřady tvrdí, že osm zadržených bylo "dočasně propuštěno" do uzavření vyšetřování. Nicméně Saúdská tisková agentura oznámila, že devět podezřelých, včetně čtyř žen, zůstává ve vazbě po "přiznání" k řadě činů, včetně kontaktů s "nepřátelskými" organizacemi a rekrutace lidí na vládních pozicích.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7372

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2018