Fučík byl stalinsko-gottwaldovský dogmatik

15. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Podílel se spolu s Ladislavem Štollem na štvanici proti sedmi spisovatelům v roce 1929.   Jeden z nich, básník Josef Hora se po vyloučení z KSČ a vyhození z místa redaktora kulturní rubriky Rudého Práva ocitl s rodinou v nouzi. Přešel do Českého slova, aby rodinu uživil a byl za to komunisty jako byl Fučík denuncován jako renegát dělnické třídy. Dílo nedílo..., píše František Řezáč.

Jako odbojář - ovšem až od roku 1941 po napadení SSSR -.selhal při zatýkání, když měl začít dvěma pistolemi v bytě Jelínkových střílet na gestapáky. On schoval pistole do postele, vyšel zpoza dveří ložnice a vzdal se. Pak ve vězení sepsal knihu, ve které se hájil a denuncoval jiného jako konfidenta. Vše je popsáno mimo jiné v pamětech profesora Václava Černého. Pokud by se do Pantheonu vrátil Fučík, mohl by tam být klidně třeba i Rudolf Beran jako protějšek Ant. Švehly..

KSČ má ve svých dějinách a v oboru literatury jiné osobnosti, které by do Pantheonu patřily, například Bedřicha Václavka.   
  
KSČ po válce udělala z Fučíka modlu, a tak holt se za její vlády dostala jeho socha do pantheonu Národního muzea. Fučík ohlupoval dělníky psaním o SSSR, tak jako předtím Ivan Olbracht a potom Vítězslav Nezval. Fučíka lze směle přirovnat k Ladislavu Štollovi. Ten ještě řádil v české kultuře ještě v době normalizace po roce 1969.

0
Vytisknout
13390

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2017