Nenávist v lidech vždycky je a projevuje se až v oslabených společnostech

9. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Tomáš Krátký:

Vysvětlení, kde se bere nenávist, je dle mého celkem prosté. Nenávist se nebere, nenávist v lidech prostě je, a záleží na okolnostech, jestli se projeví. Lidé prostě a jednoduše dělají to, co je pro ně nejvýhodnější. Ve zdravé společnosti bývá výhodné vycházet s ostatními a "být hodný". Je-li společnost oslabená a ztrácí důvěryhodnost, přestává se takovéto chování vyplácet.

Nenávistné projevy jsou proto v prvé řadě "indikátorem" nemoci společnosti.To, že jsou lidé často neochotní ověřovat informace a věří nesmyslům, a spousta dalších věcí, popsaných také zde na BL lepšími slovy, než bych to dokázal, je samozřejmě pravda. Ale nic to nemění na tom, že nenávist není příčinou, nýbrž důsledkem - v zásadě obrannou reakcí stejně jako horečka těla při onemocnění.

Příčiny jsou, domnívám se, zčásti "přirozené" (stárnutí idejí a západní společnosti, klimatické změny, ...) a zčásti důsledek nedostatečnosti stávajícího společenského pořádku ve světě měněném moderními technologiemi.

Řadu příčin krize zde na BL dle mého brilantním způsobem popsal p. Veselý. Uvedu jenom jeden příklad za všechny. Putin je dle článku "zločinec a vrah", který způsobil smrt tisíců lidí. V čem je ale třeba jiný takový Obama, který ovšem dostal Nobelovu cenu míru? Právě řadu let se táhnoucí snaha "popisovat stejné věci různými jmény" a "vysvětlovat" masám lidí, co je "správně", má na současné situaci nemalý podíl.

K tomu Jan Čulík: Jsem dalek toho, abych hájil politiku vraždění prostřednictvím dronů, kterou prováděl Barack Obama. Je však nutno podotknout, že Obamovi dali pošetile Nobelovu cenu míru teprve na začátku jeho funkčního období a od té doby se stala velmi ironickou. Přesto však je v rámci férovosti nutno dodat, že hlavním cílem Obamových úderů drony nebylo vraždit civilisty a děti, jak to bylo zcela záměrným cílem Putinova bombardování nejprve v Čečensku a pak v Aleppu. V rámci nynější ruské vojenské doktríny, že jen válka, která je totální a útočí na všechno, civilní infrastrukturu, ženy, děti a civilisty, může být vítězná.

0
Vytisknout
6930

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017