Jak mohou česká média šířit nesmysly bez korekce fakty?

11. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pozn. JČ: Když začnu tvrdit, že "invazi uprchlíků" řídí malí zelení mužíčci z Marsu, vezme mě Veselovský také do DVTV? :)

Přiznám se, že jsem nebyl schopen poslechnout si to celé, neboť mne „odrovnal“ hned začátek. Mnislav Atapama Zelený v rozhovoru pro DVTV začal skutečně „zostra“: „a to je někdy ještě z období komunismu a teďkom to nějak přešlo do toho kapitalismu, že všichni jsme stejní, všichni máme stejná práva, stejný povinnosti…“

Představa, že rovnost před zákonem (všichni máme stejná práva a povinnosti) je totéž jako „všichni jsme stejní“, je opravdu děsivým příkladem právního prázdna. Hodila by se nejlépe jako sofisma v nějaké podřadné politické kampani za návrat feudalismu. Co je však ještě děsivější, je spojování rovnosti před zákonem s dědictvím komunismu. V komunistických systémech přece nikdy neměli všichni stejná práva a soudy a policie jednaly přesně podle zájmů vládnoucí stranické mafie.

Snad jen pro připomenutí: na rovnost před zákonem nečekali v kapitalistickém Rakousku nebo Německu nebo v kapitalistické Francii na to, až tuhle zásadu převezmou od hroutících se komunistických režimů. Odkudpak asi je následující teze? „Lidé se rodí a zůstávají svobodnými a rovnými ve svých právech. Společenské rozdíly se mohou zakládat pouze na prospěšnosti pro celek.“ Je z dokumentu, který byl vydán 26.8.1789, tedy asi o třicet let dříve, než se Karl Marx vůbec narodil (o Leninovi nemluvě).

Děsivá je také vzápětí sdílená představa, že člověk má svou kulturu v genech, že má v genech „tisíce let vývoje, historického vývoje“. Tisíce let je z biologického hlediska nic. Navíc kulturní rozdíl v západní Evropě mezi rokem 1800 a rokem 2000 je zjevně mnohem větší než mezi lety 1000-1800. Možná se nám nějak „splašily“ geny nebo co… Mimochodem, se šimpanzi, od nichž jsme se jako homo sapiens sapiens oddělili před miliony lety, sdílíme 99% genomu. Jako samostatný živočišný druh existujeme asi 100 tisíc let.

Snad jen pro připomenutí: vynález parního stroje a jeho rozšíření v Evropě a vznik tzv. civilizace páry nebyly způsobené nějakou mutací v genomu Jamese Watta a jeho současníků. Stejně tak nelze tímto způsobem vysvětlit kurtoazní poezii, pěstovanou na sicilském dvoře Bedřicha II. v první půlce 13. století nebo alžbětinské divadlo.

Zelený: Dřív si Západ rozděloval svět, karta se ale obrací, teď budeme my podřízeni muslimům

0
Vytisknout
9671

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2016