Země Severovýchodní Afriky se pokusí obnovit jednání o strategické přehradě na Modrém Nilu

9. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Egyptský ministr vodních zdrojů Hossam Moghazy prohlásil, že Egypt neprodleně provede konzultace se Súdánem a Etiopií ve věci záchrany dialogu o etiopské přehradě Znovuzrození. Jednání se pokoušejí zajistit společné zájmy všech zemí v rámci spravování vodních zdrojů v oblasti, která je vážně postižena dlouhodobým suchem.

Konzultace by měly objasnit možnosti, jak zajistit zájmy všech zemí po vypršení období, v němž měly být předloženy doplněné technické studie o dopadech výstavby etiopské přehrady.

Egyptský ministr dal najevo nespokojenost kvůli zpoždění termínů technických studií ohledně přehrady.

Egyptští vědci u Káhirské univerzity a dalších institucí vyjadřují obavy, že společná deklarace tří zemí podepsaná 23. března v Chartúmu je dokument odporující současnému stavu vědeckého poznání. Přehrada Znovuzrození v Etiopii je vybudována zhruba z jedné třetiny.

Dopady na životní prostředí a místní obyvatele byly podle egyptských vědců podceněny kvůli zajištění úspěchu politických jednání.

Trojstranný technický výbor má povoleno studovat dokumenty dodané etiopskou stranou, ale nesmí navštívit stavbu a posoudit její průběh přímo v místě. To vážně omezilo možnost posoudit důkazy o environmentálních dopadech.

Dohoda podle vědců postrádá technické detaily a je čistě politickou dohodou, podle níž v zásadě Egypt souhlasí s výstavbou a Etiopie za to slibuje větší spolupráci při správě vodních zdrojů.

Jednání měla za cíl vyřešit mezinárodní spory o přehradu. Egypt projekt nejprve odmítal kvůli obavám, že se zhorší jeho přístup k pitné vodě. Hovořilo se dokonce o možnosti vzniku válečného konfliktu kvůli sporu o vodu.

Avšak Mesfin Hailemariam, etiopský aktivista, tvrdí, že dosažená dohoda nijak nechrání životní prostředí a místní obyvatele. Proto je podle něj březnová dohoda "bezvýznamná".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5660

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015