Kvantitativní uvolňování: Co přinese evropskému spotřebiteli?

6. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Levnější čokoláda nebo dovolená ve Španělsku pro Brity, rána pro vaše úspory: To je jen několik způsobů, jimiž se evropský program kvantitativního uvolňování dotkne spotřebitelů. Spuštěn bude 9. března.

Závěrečné plány na kvantitativní uvolňování byly oznámeny Evropskou centrální bankou a přinesou masivní pumpování 1,1 bilionu eur do evropské ekonomiky. Záměrem je ekonomiku nastartovat "tištěním peněz", které má podpořit růst cen aktiv, úvěrování bank, spotřebitelskou důvěru a růst.

Pro Británii a USA, kde obdobný program byl zaveden před šesti lety, nejde o nic nového. V Evropě však ano. Zní to výborně. Ale jestlipak to taky tak funguje?

Kvantitativní uvolňování může znamenat, že poklesne kurs eura. To může přitáhnout na kontinent více britských turistů. Zlevní se tím také evropský export.

Někteří komentátoři mají za to, že kvantitativní uvolňování má spíše za cíl snížit státní dluhovou zátěž než vpustit do kapes obyčejných spotřebitelů více peněz.

Protože dojde ke snížení úroků, úspory porostou pomaleji. V Británii už je to po letech znát. Anuitní míra, která rozhoduje o tom, jaký bude příjem investorů do důchodových fondů, je rekordně nízko. Ztráty střadatelů jsou odhadovány v řádu desítek miliard liber.

Od roku 2009 Bank of England používala program kvantitativního uvolňování. Statistické údaje však ukazují, že to masivně zvýšilo příjmy nejbohatších 10% domácností, zatímco nejchudším bylo pomoženo relativně málo.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13372

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2015