Německo se řeckým problémem ničí

8. 2. 2015

čas čtení 5 minut

"Německo se řeckým problémem ničí. Řecký problém likviduje morální autoritu Řecka a Německo je, jak se zdá, připraveno zničit eurozónu jen proto, aby dokázalo, že má pravdu."

Minulý týden provedla Evropská ústřední banka puč proti řeckým bankám. Donutila je, aby spoléhaly jen na nouzovou finanční pomoc, píše ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason.

Helénská kultura má samozřejmě s Německem mimořádný vztah. Řecko-americký komik Yannis Pappas, jehož alter ego "pan Panos" paroduje stereotyp "lenivého Řeka", reagoval na manévr Evropské ústřední banky bezprostředně video blogem. S krutým humorem tam připomněl vysoký počet mrtvých německých vojáků, kteří se r. 1941 vylodili na Krétě. A videoblog se okamžitě rozšířil po celém Řecku.

Toto je kulturní zázemí schůzky, která se minulý týden konala mezi německým ministrem financí Wolfgangem Schäublea a řeckým ministrem financí Janisem Varoufakisem. Varoufakisovi trvalo na tiskové konferenci jen pět minut, než se dostal k nacismu: "Německo musí být hrdé na to, že tu byl zlikvidován nacismus," řekl řecký ministr financí, "avšak je krutou ironií historie, že se nyní nacismus objevuje v Řecku, v zemi, která tak tvrdě proti němu bojovala."

Řekové tomu kontextu rozuměli: Byli jste kdysi nacisté, my jsme proti vám bojovali a porazili jsme vás, nemáte morální právo v naší zemi vyvolávat chaos. To muselo být pro Němce nepříjemné slyšet, ale budou slyšet ještě tvrdší věci, jestliže se německým politikům podaří Řecko vyhnat z eurozóny.

Neboť neochota Německa postavit se do čela Evropy je starý problém. Novým problémem je zjevná ochota Německa Evropu rozbít. Apely, aby největší evropská ekonomika rozšířila své státní výdaje jsou odmítány odkazem na tvrdou politiku: Budou se dodržovat nulové deficity, a to podle zákona. Na drzé vedení války na cizím území, které provádí Kreml, v Německu reagují diplomatickou nerozhodností. Přidejme k tomu velké protimuslimské demonstrace v Německu a vidíme, že tato nejbohatší a politicky nejstabilnější země v Evropě nyní vůči sobě vyvolává nepřátelství zdaleka ne jen v Řecku.

Německo se řeckým problémem ničí. Řecký problém likviduje morální autoritu Řecka a Německo je, jak se zdá, připraveno zničit eurozónu jen proto, aby dokázalo, že má pravdu.

Tím, že Řekové hlasovali pro Syrizu, zlikvidovali stereotyp líného Řeka. Premiér Alexis Tsipras je přesně takový člověl, jakého naleznete při podnikatelských jednáních v Německu: polyglot se zdvořilým úsměvem a bez kravaty.

V porovnání s Řeky nyní vypadají němečtí politikové staří, arogantní, mimo kontakt s realitou. Zatímco se někteří anglosaští politikové snaží vybudovat přátelské styky se stranou Tsipras, němečtí politikové nikoliv.

Německý tisk se mezitím snaží nové řecké politiky hanět a tvrdit mimo jiné, že to jsou antisemité. V tom kontextu je velmi vítané, že nejvýznamnějši politička Syrizy, Rena Douru, využila minulý týden projevu o holocaustu k přesvědčivému útoku na moderní antisemitismus.

Douru také objasnila argumentaci Syrizy, proč má právo na ulehčení dluhu: Poukázala na to, že Řecko je tak ústřední součástí západní kultury jako judaismus a že solidarita musí být i morální, nejen ekonomická.

Řecko je možná na pokraji bankrotu, jeho důchodci se snaží ohřát se u kamen na dříví v mrazivých bytech bez elektřiny, ale - tvrdí Syriza - má větší zásluhu než Německo, když se hovoří o vytvoření Evropy a modernosti. Řecko je možná ekonomicky na dně, ale Evropa měla být něčím víc než pouze ekonomikou. Řecko, stejně jako Německo, je silný, hluboce vnitřní stav mysli. Kdyby se národy hodnotily významem jejich kultury, helénská kultura se vyrovná svému teutonskému protějšku. A proto je i hospodářský konflikt mezi těmito dvěma kulturami tak vnitřně pociťovaný.

Teď bude následovat boj na život a na smrt. Buď Německo dožene Řecko k bankrotu a vyžene ho ven z eurozóny, anebo přijme německý daňový poplatník řešení, které je v konfliktu s mentalitou německé kultury, založené na předpisech.

Německo si musí v tomto konfliktu opravdu dávat pozor: celá Evropa se dívá. Britové vyrostli v zemi, která nezažila ani nacistickou okupaci, ani fašismus, ani genocidu. Řecko zažilo všechny tyhle věci a vítězství Syrizy vyvolalo na tato témata množství diskusí u večerních stolů řeckých domácností. Hrozí, že lidová reakce Řeků na protiřecký puč, který provedla Evropská centrální banka, bude celonárodní revoltou: bude to nová bitva o Krétu, v níž Řekové prohrají fyzicky, avšak zvítězí morálně a pro útočníka to bude znamenat obrovské a nenapravitelné škody.

Že se nyní objevují v moderní Evropě tyto argumenty je důkazem, do jak znepokojující míry moderní Evropa selhává.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13019

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2015