Ukrajina odmítá stáhnout jednotky z Krymu, připravuje se k válce

17. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Po referendu na Krymu ukrajinští představitelé odmítají opustit jakoukoliv část poloostrova a vyzývají své vojáky, aby se připravili na válku.

"Krym byl, je a bude naše území", říká ministr obrany Ihor Těňuch v prohlášení doručeném dnes Ukrajinskému krizovému mediálnímu centru.

Bývalý šampion v těžké váze a představitel strany UDAR Vitalij Kličko oznámil, že ukrajinské jednotky zůstanou na svých základnách i po 21. březnu, kdy končí příměří podepsané ministry vnitra Ruska a Ukrajiny.

Podle dohody podepsané včera ruské ministerstvo vnitra slíbilo dovolit ukrajinským vojákům volný přístup na základny, které ruské jednotky více jak dva týdny obléhají. Těňuch konstatuje, že Rusové zatím tuto část dohody plní.

Ačkoliv se napětí na poloostrově od podepsání dohody snížilo, žádná ze stran není připravena ustoupit. Rusko očekává, že se ukrajinské jednotky vzdají svých základen před vypršením příměří. Ukrajina prohlásila, že své jednotky z Krymu nestáhne, a využívá příměří k zásobování jednotek na tamníc základnách.

Když byl Teňuch dotázán, zda budou ukrajinské jednotky bojovat na obranu Krymu, Teňuch odpověděl stručně: "Ozbrojené síly splní své úkoly", a dodal "ukrajinské síly zůstanou, dokud jejich úkoly nebudou dokončeny".

V proslovu k parlamentu úřadující prezident Oleksandr Turčinov dnes večer řekl, že jeho vláda udělá "vše" možné pro to, aby předešla válce. Nicméně dodal, že "hrozba války je reálná... Posilujeme svou obrannou kapacitu. Ukrajina je připravena bránit své území."

Parlament dopoledne schválil dodatečné obranné výdaje ve výši 6,7 miliard hřiven (přes 600 milionů dolarů) na příští tři měsíce a částečnou mobilizaci.

Podle Těňucha mobilizace směřuje k "plné připravenosti" ozbrojených sil. Týká se 40 000 záložníků.

Kličko prohlásil, že poslanci jsou připraveni vzdát se čtvrtiny platu kvůli "podpoře vlastenců na Krymu".

Ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko řekl, že "nejdůležitější věc je obnovit vojenskou moc Ukrajiny".

Podle Klička je Krym nadále součástí Ukrajiny a ta bude nadále zajišťovat služby, včetně dodávek elektřiny, plynu a vody.

Nejvyšší sovět Krymu dnes schválil zavedení moskevského času a ruského rublu od 30. března. Rubl bude používán do 1. ledna paralelně s ukrajinskou hřivnou a poté se stane jedinou oficiální měnou na Krymu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14399

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2014