Zemřel Frederick Sanger - jeden z nejvýznamnějších vědců minulého století

13. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Loni 19. listopadu umřel ve věku 95 let jeden z nejvýznamnějších vědců minulého století, Frederick Sanger, nositel dvou Nobelových cen za chemii. Když jsem se díval teď zpětně, co se o tom objevilo v českých médiích, zdálo se mi vhodné pro čtenáře Britských listů vrátit se k Sangerovi jinak a zmínit se krátce také o jeho svébytné osobnosti a o jeho pohledu na svět.

V roce 1958 získal Nobelovu cenu za objev struktury proteinů, zejména inzulínu, což byl klíčový objev, který umožnil F. Crickovi dát do souvislosti pořadí bází v nukleových kyselinách a pořadí aminokyselin v proteinech a zformulovat tzv. centrální dogma molekulární biologie (Crickův článek z roku 1958 "O syntéze proteinů"). V roce 1980 pak Sanger sdílel Nobelovu cenu s W. Gilbertem a P. Bergem za objev způsobu, jak určit pořadí bází v nukleových kyselinách.

Sanger byl celý život spojen s University of Cambridge, poblíž žil pak i v důchodu, do kterého odešel v roce 1983. Od roku 1993 existuje po něm pojmenovaný Sanger Institute, který dnes patří mezi největší genomická centra na světě. Sanger sám se ale věnoval v důchodu zahradničení, odmítl povýšení do šlechtického stavu, neboť nechtěl, aby se mu říkalo "Sir", a byl znám jako "nejvíce se upozaďující člověk, jakého můžete potkat". Ztratil víru v Boha, kterou mu dali jeho rodiče (kvakeři), a stal se agnostikem, a to proto, že neviděl žádné důkazy, na kterých by svou víru mohl postavit. Říkal, že nejvýznamněji k jeho práci přispěla jeho žena, protože mu vytvořila mírumilovný a šťastný domov.

Frederick Sanger na Wikipedii v angličtině: http://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_Sanger

0
Vytisknout
8613

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014