Hrozí nám osud ODS

29. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Stejně jako řada z vás jsem i já znechucen a konsternován tím, do jakého marasmu dokázalo naší stranu dovést současné vedení. To, co členové předsednictva předvádějí od prvního dne po skončení voleb, je až nepředstavitelné, píše čtenář Libor Malý.

Kde zůstala odpovědnost za sestavení vlády? Kde zůstaly předvolební proklamace "Sobotka for Premier"?

Kde se bere v panu Haškovi ta drzost svalovat vinu za katastrofální volební neúspěch jen a jen na pana Sobotku? Kde zůstává odpovědnost předsednictva a krajských vedení? Obzvláště v situaci, kdy si kandidátky do předčasných voleb upeklo pár bafuňářů u lahve šampusu a členům se dal výsledek pouze tak nějak "na vědomí". Opravdu je nutné rozštěpit stranu kvůli tomu, že nebude tolik ministerských postů, kolik si naši chlapci rozdělili již před volbami?

Skutečně si nikdo ve vedení nedokázal uvědomit, jak směšně v posledních dvou letech působilo neustálé ujišťování o jednotě strany a nerozborném a pevném přátelství pánů Haška a Sobotky?

Opravdu si pan Hašek myslí, že veřejnost je úplně slepá a neviděla, že jeho slova "za předsedou pevně stojím" se sama doplňují slovy "a v ruce pevně dýku držím"?

O kolik procent ve volebním výsledku jsme přišli kvůli boji o koryta mezi uvedenými pány? A kolik dalších procent nám ubrala naše krajská vedení neschopností sebereflexe, neschopností zamezit čachrům a podvodům v rámci strany i při hospodaření s veřejnými zdroji? Příkladem budiž i naše nešťastné Pardubice - voliči sami kroužkováním jasně ukázali, co si myslí o "držení hejtmanů za varlata" a o uplácení novinářů.

Po krachu totálně neschopné Nečasovy vlády a po čtyřech letech hluboké krize máme mizerných 20 procent. Kolik budeme mít, až bude konjunktura, lidem se bude dařit dobře a nedej Bože, až pravice někde vygeneruje několik poctivých, schopných a vzdělaných lidí?

Pokud má mít sociální demokracie nějakou budoucnost, musí se přeměnit v moderní stranu, s dlouhodobou vizí, pevným a stabilním programem, se schopností generovat nové představitele se vzděláním a zkušenostmi. Nemůžeme postavit program řízení státu na rozdávání sociálních dávek - chce to více myšlenek, více idejí, více práce. Musíme se ptát, co naši představitelé umějí, jak se vzdělávají, co dokázali. Tyto otázky klademe každému zedníkovi, který nám jde opravit koupelnu - tím spíše je musíme pokládat těm, kteří mají řídit naše města, kraje a republiku.

Musí přestat hry na rádobyprimárky, kdy vše předem dohodne skupinka deseti lidí a ostatní to odmávají. Musí přestat platit, že kdo se neuživí v normálním zaměstnání, jde za ČSSD na magistrát, na kraj nebo do parlamentu. Musí skončit kšeftíky a účelové nábory členů za účelem potření vnitrostranických nepřátel.

A hlavně -- je vyloučeno, aby si naši staří mazáci hráli na nové spasitele.

Sobotka by měl možná odstoupit -- ale Fierlinger-Hašek by měl odstoupit určitě. A další a další z předsednictva, krajů a okresů, kteří nám již po více než deset let stále říkají, že právě oni jsou ta nová sociální demokracie. Nejsou a již nikdy nebudou, bez ohledu na to, jak dlouho si ještě své posty udrží. A to platí i pro krajská a okresní vedení.

Pokud toto nedokážeme, skončíme jako ODS -- stačí ještě pár let počkat.

0
Vytisknout
10474

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2013