Státní správa se změnit může a musí

24. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Státní správa se samozřejmě změnit může a musí. Ač je kapitalismus svou podstatou jistě tvrdý, v rozvinutých západních zemích existují základní záruky proti tomu, aby se lidé nestali terčem vydírání soukromých podniků ani státu.

Jak jsem psal mnohokrát, v Británii na vás nikdo nemůže uvalit exekuci, pokud platíte dluh podle splátkového kalendáře podle svých možností, i kdyby to byla jen libra (30 Kč) týdně. Chudým, nemocným a invalidům nesmí energetické podniky vypnout dodávku plynu a elektřiny. Existují četné záruky, jimiž zákon brání vykořisťování a likvidaci obyčejných lidí. Jak je možné, že v Británii platí zákon, že účty za energie musejí být jednoduché a srozumitelné, nikoliv jako to, co zákazníkům vydávají české energetické společnosti jednou do roka, kde je výpis tak složitý a zmatený, že se v tom spotřebitel nemůže vyznat.

Jak je možné, že v Británii tohle jde a v ČR nikoliv?

Nezaměstnanost není žádná radost nikde, avšak v Británii vám nemohou sebrat střechu nad hlavou, pokud dlužíte bance 120 liber (4000 Kč), jak to hrozilo panu Graciasovi. Je jistě chvályhodné organizovat alternativní humanitární sítě, ale ještě důležitější je přimět politiky, aby se postavili na stranu občanů a zavedli zákony, které budou ochraňovat jejich lidská práva před parazitismem podnikatelů. Tak je to regulováno v každé slušné západní kapitalistické demokracii.

Není prostě pravda, jak se často v ČR píše, že "soukromý podnikatel si může dělat, co chce". Nemůže. Nemůže například odepřít přístup do své restaurace z rasových důvodů. Dnes jsem byl v jednom obchodě se stavebními potřebami a povšiml jsem si tam nápisu: "Podle zákona č. 157 o ochraně prostředí neprodáváme barvu ve sprejích osobám mladším 18 let." Zákon tak účinně bojuje proti pomalovávání veřejného prostoru výrostky. To je jen jeden drobný příklad Proč to nejde v ČR?

Český stát a podnikání v českém státě je dnes přímo založeno na úsilí, jak přistihnout občany a spotřebitele, až udělají nějakou drobnou chybu, paraziticky toho využít a občana existenčně vysát a zlikvidovat. To by v řadě západních zemí v EU bylo kvalifikováno jako trestný čin. Stát ani podnikatel nesmí občana vysávat.

Parlament musí schválit zákon o povinnosti firem poskytovat zákazníkům splátkový kalendář. Musí také schválit zákon, že chudým, starým a nemocným lidem se nesmí vypínat elektřina a plyn. To jsou základní civilizační návyky. Měl by také stimulovat drobné podnikání razatním zjednodušením šílené české ("rakousko=uherské"?) byrokracie.

0
Vytisknout
8900

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2013