Brazilská prezidentka kvůli špehování zrušila státní návštěvu USA

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová kvůli podezření ze špionáže odvolala státní návštěvu Washingtonu naplánovanou na říjen. Americká zpravodajská služba NSA byla obviněna ze sledování emailů a textových zpráv prezidentky a státní ropné společnosti Petrobras. Podezření je založeno na dokumentech zveřejněných bývalým zaměstnancem NSA Edwardem Snowdenem. Prezident Brack Obama slíbil incident vyšetřit. Bílý dům oznámil, že v pondělí s Rousseffovou o záležitosti telefonicky hovořil.

Podezření z rozsáhlé špionáže brazilských občanů byla poprvé publikována v červenci novinářem listu Guardian Glennem Greenwaldem působícím v Riu de Janeiru. Podle Greenwalda NSA měla přístup k veškerému internetovému obsahu navštívenému Rousseffovou.

Podle zprávy byly tyto dokumenty součástí případové studie NSA, která ukazuje, jak je možno inteligentně filtrovat data.

Začátkem září jiná Greenwaldova zpráva pro Globo Television tvrdila, že NSA ilegálně získala přístup k datům ropné společnosti Petrobras. Ta má v říjnu provést významnou aukci práv na průzkum ropného pole u pobřeží státu Rio de Janeiro.

Rousseffová prohlásila, že pokud se ovinění prokážou, znamená to, že NSA byla zapojena do průmyslové špionáže.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6533

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2013