Občané, probuďte se, je to náš stát, jsou to naše peníze

3. 9. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 7 minut

Máme stát, který balancuje kdesi na pokraji demokracie, ba i na pokraji právního státu. Je to ale náš stát. Není to určitě stát nynější české vlády, která ho na onen okraj přivedla. A nejenže neplní sliby, které dala nám i politikům - opozičním i vládním - ona rozhazuje (abych neřekl, že k r a d e) i peníze, které svou libovůlí a porušováním, či likvidací platných zákonů nám, občanům, sebrala a dál bere. Namátkou jmenuji valorizaci důchodů, oklešťování a zpoplatňování zdravotní péče, zvyšování daní z příjmu fyzických osob, či DPH, s-karta proti nízkopříjmovým, či zdravotně postiženým a vlastně proti nám všem...

Schválně jsem nezmínil velké skandály jako takzvané církevní restituce, či obvinění a odvolání policejního prezidenta. K restitucím jsem své řekl (a možná ještě řeknu), k aféře "Lessy" se vyjádřil i prezident, který kvůli kritice zvyšování DPH dostal od svého dosavadního poskoka, ODS-áka Nečase, označení nevědomého idiota.

Pokud jde o aféru Davida Ratha a spol., kolem které pokračuje útočná předvolební kampaň, stojí za to poukázat na nejméně dvě skutečnosti: I když se sečtou všechny peníze, které policie našla, vyúčtovala, snad i vyfotila a pak její neveřejný soupis kdosi, jaksi rychle vynesl do Mladé fronty Dnes, jde suma sumárum o částku výrazně menší, než je například ta prošustrovaná v takzvané kauze ProMoPro. V té (a nejen v ní) je namočen ministr obrany Vondra; kolem případu se po předlouhém vyšetřování nestalo nic a zřejmě se za této vlády ani nestane.

Druhou pozoruhodnou okolností je fakt, že vyvolávání skandálů proti politické konkurenci není pro vlády vedené ODS ničím neobvyklým a obvykle byl v nich organizátorem ministr vnitra.

Kdo nevěří, ať se zeptá Jana Rumla, či jeho tehdejšího náměstka Fendrycha. O panu Kubicovi si, kdo chce, může připomenout situaci před minulými volbami. Tehdy ještě ministrem nebyl, ale osvědčil se.

Nemíním se ani příliš zdržovat spekulacemi kolem Petra Lessyho. Poukáži jen na to, že paní magistra Píková (jméno dle českého pravopisu), takto "místopředsedkyně vlády" a nemístně i předsedkyně její legislativní rady se původně nad obviněním a bleskovým odvoláním policejního prezidenta pozastavila s tím, že si o tom promluví se šéfem Nečasem; pak si popovídala s také bleskově jmenovaným nástupcem Lessyho a vyjádřila, zřejmě celému postupu kolem sesazení jeho šéfa, svou podporu.

S panem Nečasem už si povídat nemusí. No, jde o šéfku politické strany, která vlastně není stranou, jen členkou "vládní koalice" - tím může být každý, kdo má ve sněmovně hlas a podpoří vládu, která nám vládne zatímco sobě a svým věrným prospívá. Ona si ta paní neuvědomuje, že tady nešlo o to, jestli je jí pan plk. Červíček sympatický, ale o okolnosti kolem sesazení policejního prezidenta.

Chvíli mi trvalo, než se, na závěr, dostávám k důvodu, pro který mi stálo za to, tento text sesmolit.

Naznačil jsem ho již v titulku: Česká republika je stát občanů, nikoli vlád, poslanců, či vůbec politiků. A stát žádné jiné peníze nemá, než ty, co nám vytahá z kapes ve formě daní, nebo si na náš účet kdesi půjčí. Vláda s vědomím parlamentu tedy zachází s našimi, nikoli svými penězi!

Jak, to vidíme a cítíme sami.

Nanejvýš nám mohou říkat, cituji "...pitomci, zvolili jste nás, tak tady máte přes držku..."

Přitom si vesele rozdávají/rozkrádají dál a dál tahají z našich kapes. Platy a odměny sobě i svým věrným slouhům vesele zvyšují a rozdávají, milión sem, nebo tam, na tom přece nezáleží. Však nám ti zatracení důchodci, nízkopříjmoví a zdravotně postižení zaplatí.

Jakási koaliční poslankyně, údajně lékařka, dokonce tvrdila, že to důchodci udělají jaksi rádi, že jim to nevadí, oni se přizpůsobí.

Sama se přizpůsobovat nemusela. Ani nemohla, za svou "práci" v politice má příjem nesrovnatelně vyšší. Nikdo ji za to nepokáral, nikdo z řad koaličních politiků, alespoň ne hlasitě.

Zkusme se , vážení spoluobčané, pozastavit a zamyslet se. Když odhlédneme od vyloženého rozkrádání a od různých podvodných darů a zvyšování příjmů politiků, jsme se nedávno dozvěděli, že například šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák k platu nějakých 200 000 korun měsíčně teď obdržel odměnou téměř milión dalších, údajně za minulý rok.

A t prý mohl dostat mnohem víc ! Proč nedostal, řečeno nebylo. Přidat tisícovku měsíčně by šlo z odměny pana ředitele VZP téměř tisíci z víc jak poloviny všech zaměstnaných v Česku, kteří si podle zveřejněných údajů nevydělají ani pouhých 20 000 Kč měsíčně hrubého. Připočtěme pak k takovým ředitelům řadu dalších poslanců, kamarádů a přisluhovačů, kteří všichni jistě "...dřou jako koně..." a máme zhruba představu, proč a jak dobře hospodaří vláda poražených, protože to jsou skupiny poražené ve volbách, které v této zemi vládnou. Ale nemusí !

Je před volbami, sice nikoli do poslanecké sněmovny, ale i tak. Je šance ukázat darmožroutům, podvodníkům, rozkrádačům a politickým diletantům, že toto je náš a ne jejich stát, že kradou a rozdávají si naše a ne své peníze. ve volbách to udělat můžeme. A měli bychom si uvědomit, co chceme aby se s našimi penězi stalo.

Chceme aby se jimi kryly sociální potřeby občanů, nebo asociální dary? V případě daru řediteli VZP máme jedinečnou možnost: Přihlásit se k jiné pojišťovně. V ČR jich je 8, z toho 2 jsou regionální. Vedle VZP máme tedy minimálně 5 dalších na výběr. Zřejmě nejsou lepší, ale snad ani horší než VZP, bude-li nás hodně, je to ovšem signál.

Přestup sice trvá dlouho (kdo se teď přihlásí, musí čekat rok než bude přijat), ale přesto. Když se, milí spoluobčané, v krátké době odhlásí od VZP desítky tisíc pojištěnců, troufám si říct, že se její vedení a politici pořádně zamyslí. A jestli ne, bude to k jejich škodě.

0
Vytisknout
9874

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2012