Izrael: Egypt porušuje mírovou smlouvu, poslali jsme stížnost. Egypt: Nic jsme neobdrželi

22. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Izraelští představitelé v úterý prohlásili, že Egypt porušuje historickou mírovou smlouvu z roku 1979, když rozmístil tanky v demilitarizované zóně v poušti Sinajského poloostrova nedaleko izraelských hranic.

Izraelci oznámili, že své výhrady sdělili Egypťanům přímo, ale také prostřednictvím amerických orgánů. Egyptské pohraniční orgány potvrdily, že izraelské vyjádření obdržely.

Egypt zesiluje svou vojenskou přítomnost v této oblasti po útocích islámských militantů z 5. srpna, při nichž zahynulo 16 vojáků. Izrael to až dosud toleroval, schválil výjimku a ponechával prakticky bez komentáře.

Podle smlouvy z Camp Davidu smí Egypt v demilitarizované zóně rozmístit pouze lehce vyzbrojené policejní jednotky. Omezený počet tanků smí být rozmístěn pouze v zóně na západní straně Sinaje do vzdálenosti 50 km od Suezského průplavu.

Egyptské jednotky se do příhraniční oblasti začaly přesouvat po útocích z 5. srpna, a to včetně obrněných transportérů a bitevních vrtulníků, v koordinaci s Izraelem. Nicméně rozmístění tanků M60 je podle Izraelců za rámcem dohodnuté výjimky z mírové dohody a navrhují proto konzultace.

Dvoustranná mírová smlouva mezi Egyptem a Izraelem byla úhelným kamenem regionální stability po tři dekády. Izraeli umožňovala odklonit vojenské zdroje od egyptské hranice, kde do té doby čelil nejvážnější hrozbě, a soustředit se na Libanon, Sýrii a palestinská území. Byla to také první oficiální izraelská smlouva s arabskou zemí.

Po svržení egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který nahradil islamisty zavražděného Anvara Sadata, jenž smlouvu kdysi uzavíral, se Izrael stále více obává, že nové egyptské úřady řízené islamistickým prezidentem Muhammadem Mursím tuto smlouvu nebudou respektovat. Muslimské bratrstvo prohlašuje, že smlouvu chce zachovat, ale bude usilovat o změnu klauzule omezující pohyb jednotek po Sinaji, která je podle ní "ponižující".

Podle izraelských představitelů rozmístění tanků neznamená samo o sobě bezprostřední hrozbu, ale obávají se precedentu. Mursí také nedávno propustil hlavního velitele armády, který byl historicky ve velmi úzkých vztazích s izraelskou stranou.

Egyptská strana pod podmínkou anonymity potvrdila, že několik tanků M60 je skutečně rozmístěno nedaleko přístavu El-Aríš. Údajně mají bránit město. Přesný počet strojů zdroj neuvedl.

Mluvčí egyptského prezidenta Jásir Alí v reakci na oficiální dotaz popřel, že by došlo k podání izraelské stížnosti. Na otázku, zda jeho vyjádření o prioritě bezpečnosti na Sinaji znamenají, že Egypt nehodlá dodržovat klauzuli omezující pohyb vojsk, odmítl odpovědět.

Anonymní pracovník egyptských bezpečnostních složek však potvrdil, že došlo ke schůzce s izraelskou stranou, kde se o tancích na Sinaji diskutovalo.

Mírová smlouva určuje, že Egypt nesmí na Sinajském poloostrově rozmístit více jako jednu divizi, mechanizovanou nebo pěší, a to v prostoru do 50 km od Suezského průplavu. Přístav El-Aríš je velmi daleko za touto hranicí.

Podrobnosti v angličtině:ZDE

0
Vytisknout
7094

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2012