Manning má jít před vojenský soud

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Bradley Manning, americký voják, podezřívaný z předání statisíců amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, se octl od čtvrtka o krok blíže celoživotnímu vězení. Plukovník Paul Almanza, který předsedal slyšení, které se konalo s Manningem v prosinci ve Fort Meade v Marylandu, doporučil, aby všech 22 obvinění proti Manningovi bylo předáno vojenskému soudu. Almanza dospěl k názoru, že "existují dobré důvody se domnívat, že obviněný spáchal trestné činy, z nichž je obviňován." Znamená to, že bude téměř jistě následovat proces u vojenského soudu, a to během nadcházejících tří až čtyř měsíců. Dá se očekávat dramatický střet mezi Obamovou vládu a vojenskými pány na jedné straně a Bradleym Manningem a jeho tvrdošíjným obhájcem Davidem Coombsem na straně druhé.

Americká vláda a vojenští páni dali najevo, že si v Manningově případě přejí přísný trest, aby odstrašili případné další prozrazování tajného materiálu. Manning je obviňován z napomáhání nepříteli, zpřístupňování tajných informací nepříteli na internetu, z krádeže veřejných záznamů, z počítačových podvodů a z porušování bezpečnosti vojenského provozu.

Manning a Coombs už dali najevo, že se hodlají energicky bránit. Poukazují na relativně neškodný charakter depeší Wikileaks, nekompetentnost americké armády, absenci bezpečnostních opatření na operační základně nedaleko Bagdádu, kde Manning pracoval, a zanedbání povinností Manningových šéfů, kteří se dostatečně o vojáka nestarali. Manningův obhájce také obvinil předsedu slyšení Almanzu ze zaujatosti a požadoval, aby odstoupil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8140

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012