Proč ne Berdych?

16. 12. 2011 / Ladislav Hinner

čas čtení 3 minuty

Z blahosklonného rozhodnutí trojspřeží i části opozice v těchto dnech budou pravděpodobně volit svého "tatíčka" obyčejní ovčané. Tolik radosti si snad nemůžeme, my dlužníci, ani zasloužit. Konečně rázně vstoupíme do dění a ovlivníme své osudy. A média budou mít na dlouhé měsíce postaráno o téma: kdo s koho , kdo s kým a kdo pro koho.

Jak píše Alexandr Mitrofanov v Právu, hnacím motorem sociálních demokratů se stal Michal Hašek , který mluvil o hrozící katastrofě, pokud se nepřijetí přímé volby hodí na hlavu ČSSD. Lidi, kteří se na tento záblesk samostatného rozhodování o politice už těší, nelze takto brutálně naštvat, poškodilo by to celou stranu -- na tomto argumentu se nakonec sociální demokraté sjednotili.

Opravdu záblesk lepších časů k naši potěše, pane Hašku? Tabló kandidátů majících zálusk na nejvyšší post jste sice zatím oficiálně neobohatili o další personu, ale již v minulosti se strana nechala slyšet o možném preferování některých politiků -- Švejnara, Fischera a jistě přibudou i další, stejně levicově ladění... Porozhlédněte se šířeji, v hledáčku byste měli mít také robustního kritika korupčního Palerma (Babiše) a další nespokojence a napravovatele. Média , jak o tom píše pan Monbiot v článku Média proti nám vedou třídní válku, budou nápomocná a zdá se , že nebudou mít nijak těžkou roli při adoraci kohokoli z podobných kandidátů.

Ze zmiňovaných novin se dovídáme (bez redakčního komentáře či hodnocení), že v těchto dnech prominentnímu vězni panu Berdychovi zmírnili trest (16 let) přeřazením do mírnějšího typu vězení, za zvláště dobré, přímo vzorné chování. Aby netrpěl frustracemi, umožnili mu již v minulosti setkávání s rodinou i milenkou bez sluchové a zrakové kontroly, nyní bude moci krátkodobě opustit také vězení v rámci kázeňské odměny. Zvyšuje si kvalifikaci pilováním angličtiny, pracuje i na počítači a jeho majetkové poměry jsou saturovány jistě významným podílem na více nežli stomilionovém zisku z odkloněného bohatství. Takže proč by nemohl být dalším z kandidátů, manažerské schopnosti osvědčil, krást už snad tolik nepotřebuje a jedinými handicapy páně Berdycha je doba tří let do podmínečného propuštění (šlo by řešit udělením milosti) a zatím nižší věk (38 let). Pokud neprojde novelizace příslušné části ústavy, příště by to mohlo být aktuální.

Hodnotu VIP vzorného vězně, páně Berdycha, může zvýšit případně i V.K. (zatím jako host) sehráním vzájemného tenisového matche na kurtech věznice v Rýnovicích.

Neuvěřitelná lehkost dštíti oheň a síru na naše politické hnojiště, jenže marnost unavuje.

0
Vytisknout
10944

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011