V Londýně pokračují násilnosti už třetí den

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Tentokrát dochází k násilnostem ve čtvrti Hackney, v oblasti kolem ulice Mare Street. K násilným nepokojům došlo poté, co londýnská policie zatkla a prohledala před nádražím Hackney Central mladého muže - nic u něho nenašla, tak ho zase na místě propustila. Shromáždění mladíci na to reagovali útokem na policii. Hází na policii kamením a vrhají po ní popelnice. Mladí násilníci také v Hackney zničili železnými a dřevěnými tyčemi několik policejních automobilů. Bylo také zničeno a vykradeno několik obchodů, než policie násilníky rozehnala. Z nákladního automobilu naplněného dřevem házeli mladíci kusy dřeva na policii.

Policie plánuje trestně stíhat osoby, které údajně organizují násilnosti prostřednictvím twitteru a zejména instantního messengeru Blackberry. Většina informací zveřejněných twitterem a Blackberry však podle rozhlasu BBC informuje o následcích násilných útoků, aniž by je organizovala.

V podvečerním zpravodajství rozhlasu BBC probíhá energická diskuse o významu násilností. Někteří místní občané poukazují na to, že v důsledku vládních škrtů a rostoucí nezaměstnanosti jsou mladí lidé v Londýně zcela odcizeni a zastávají hněvivý a pohrdavý postoj ke všem autoritám. Naproti tomu mluvčí vládnoucí Konzervativní strany sociální dopad vládních škrtů odmítají a argumentují, že násilí páchají čistě kriminální živly.

Steve Kavanagh, náměstek šéfa londýnské Metropolitní policie, přiznal v rozhovoru v rozhlase BBC, že policie řádně nereagovala na znepokojení příbuzných Marka Duggana, kteří se dožadovali informací o tom, proč a jak byl zastřelen, a rodině se ve vysílání omluvil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8076

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2011