Zjevení pravdy o dnešní době

6. 8. 2010 / Boris Cvek

Souhlasím s článkem pana Žáka "Česká společnost JE zadlužená" naprosto. Myslím, že trefil hřebíček na hlavičku zejména v tom, že levicová politika nemůže stát na tom, že pouze slibuje jistoty a ochranu, a přitom ignoruje všechny ty, kdo na ty jistoty a ochranu musí vydělat.

Stejně tak považuji za vysoce demoralizující stav, v němž aktivita, píle a schopnost mají být něco, za co se člověk má téměř stydět, zatímco lenost a neschopnost má být odměňována bezpracně dávkami z peněz, které vyprodukují ti zlí, kteří jsou aktivní, schopní a pilní.

Levice bohužel takový obrázek společnosti kreslí: ti zdraví, pracující a schopní jsou vlastně ti špatní. Zdá se mi však, že argumentaci pana Žáka pochopí jen voliči pravice z posledních sněmovních voleb, zatímco voliči, kteří naposledy volili ČSSD, ji v drtivé většině označí za pravicový populismus a antisociální kleronacionalismus.

Znám spoustu lidí, kteří se jakékoli motivovanosti něco dokázat, zabezpečit se, vybudovat něco, chovat se zodpovědně nebo vymyslet (třeba lék) vysmějí jako něčemu hloupému, když přece stačí jen přežívat a nadávat na celý svět. Článek pana Žáka by si měla dnešní, ne jenom česká, společnost, ať jakkoli politicky orientovaná, vytesat do kamene a číst každý den jako zjevení pravdy o dnešní době.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010