Polská letecká tragédie vede k rusko-polskému sblížení

13. 4. 2010

Poláci jsou značně překvapeni rozhodnutím ruského premiéra Vladimíra Putina osobně dohlížet na vyšetřování katastrofy, při níž u Smolensku zahynulo všech 96 osob na palubě polského letadla. Záběry Vladimíra Putina, jak objímá polského premiéra Donalda Tuska uprostřed trosek letadel, se vysílaly v polské televizi mnohokrát, píší internetové stránky BBC.

O několik hodin později se Putin vrátil na letiště ve Smolensku, s hlavou skloněnou, na rozloučení s rakví s prezidentem Kaczynskim, která byla posléze letecky dopravena zpět do Varšavy.

Tisk vydal text projevu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva adresovaného Polákům a zaznamenal, že Moskva připravila ubytování pro rodinné příslušníky obětí, kteří tam přijeli identifikovat mrtvoly svých blízkých.

"Je to paradox, ale tragedie ve Smolensku je šancí sblížit naše dva národy více než kdy předtím," napsal Marcin Wojciechowski v deníku Gazeta Wyborcza. "Chování Ruska po tragedii ve Smolensku naprosto protiřečí tvrzení těch, kteří argumentují, že bližší styky mezi Ruskem a Polskem jsou nemožné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.4. 2010