Romové poděkovali Janečkovi a Kasíkovi za stažení neonacistických spotů, média jejich zprávu nevydala

25. 5. 2009

ŠOK│ Ukázka objektivity informací mainstreamových médií: 21. května se v Praze konala schůzka více než padesáti romských předáků z celé republiky, které měla mimo jiné vyjádřit postoj k provokačním akcím Dělnické a Národní strany, jakož i k zákazu vysílání jejich volebních spotů Českou televizí a Českým rozhlasem. Schůzka se konala v Domě národnostních menšin ve Vocelově ulici. Po tomto setkání pořadatel zaslal médiím otevřený dopis s poděkováním ředitelům ČT a ČRo . Ač kopii dopisů zaslal ČTK s průvodním dopisem, dodnes nevyšla v tisku o této události žádná zpráva. Česká tisková kancelář vydala informaci o poděkování Kasíkovi i Janečkovi od místopředsedy Rady vlády pro záležitosti romské komunity a předsedy romského sdružení Dženo Ivana Veselého v druhé verzi zprávy pod názvem "Dělnická strana podala trestní oznámení na šéfa Českého rozhlasu ", což je poněkud zavádějící titulek - řečeno diplomaticky. Je vidět, že trestní oznámení rasistů má pro ČTK větší váhu, než vyjádření obětí. Ale i tato zpráva dostala prioritu 4... Něco jako když je na okresní silnici bouračka. A tak česká zpravodajská média vnořenou informaci ve zprávě ČTK prostě a jednoduše ignorovala. Jediným, kdo o dopise Veselého informoval přetištěním prakticky celé zprávy ČTK, byla romská organizace ROMEA. A jednou větou Respekt...

Britské listy považují oba dopisy za závažné příspěvky k veřejné diskuzi nejen o romské otázce, ale i o předvolební mediální manipulaci. A tak přinášejí jak plné znění informace ČTK, tak i dopisy místopředsedy Rady vlády pro záležitosti romské komunity oběma generálním ředitelům. Názor si čtenáři mohou udělat sami.

Zpráva ČTK

Titulek: Dělnická strana podala trestní oznámení na šéfa Českého rozhlasu
Klíčová slova: ČR; EU; volby; parlament; média; kriminalita; menšiny; Dělnická strana;
2.VERZE
Datum vydání: 22.5. 2009 Čas vydání: 13:48 ID: T200905220361802
Servis: dce Priorita: 4 Kategorie: pol; pod; for; med; zak; sop; eur

Dělnická strana podala trestní oznámení na šéfa Českého rozhlasu

Přidali jsme klíčové slovo menšiny, zprávu jsme upravili, v 3. odst. jsme doplnili informaci o stanovisku generálního tajemníka Rady Evropy Terryho Davise, v 4. až 5. odst. jsme doplnili vyjádření místopředsedy Rady vlády pro záležitosti romské komunity Ivana Veselého.

Praha 22. května (ČTK) - Krajně pravicová Dělnická strana podala trestní oznámení na ředitele Českého rozhlasu (ČRo) Václava Kasíka kvůli rozhodnutí nevysílat některé z jejích volebních spotů. ČTK o tom dnes informoval tiskový odbor Dělnické strany. Kasík se podle strany dopustil trestného činu maření přípravy a průběhu voleb nebo referenda. Mluvčí ČRo Eva Tichá ČTK řekla, že rozhlas zákon neporušil, trestní oznámení kvůli klipům chce ČRo podat příští týden.

Vedení Českého rozhlasu se rozhodlo neodvysílat některé volební spoty nacionalistické Národní strany a Dělnické strany ve čtvrtek. Strany rozhlasu dodaly každá tři varianty spotů. U dvou ze tří variant u každé z obou stran ale vedení ČRo dospělo k závěru, že by jejich odvysíláním mohly být porušeny zákony.

Dál nevysílat spot Národní strany, v němž strana nabídla "konečné řešení otázky cikánské", se ve středu rozhodl šéf České televize (ČT) Jiří Janeček. ČT ve čtvrtek kvůli klipu podala trestní oznámení. Ve spotu se střídají záběry romských rodin a dětí s hesly jako Stop černému rasismu, Ne protežování cikánů nebo Nechceme mezi sebou černé rasisty. Pobouření nad spotem dnes vyjádřil generální tajemník Rady Evropy Terry Davis.

Kroky obou médií podpořili Romové v otevřených dopisech, které předsedům Rady České televize a Rady Českého rozhlasu zaslal místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské komunity a předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý. Za romské organizace v nich předsedy rad vyzývá, aby jejich jménem poděkovali ředitelům ČT a ČRo. Podle dopisů Janeček a Kasík projevili "činem, nikoli slovy, daleko víc občanské odpovědnosti a osobní statečnosti než většina členů vlády a českých politiků" a ukázali, že jsou "pravými muži na svém místě".

"Vyřiďte prosím panu generálnímu řediteli, že až se dostane on do situace, že bude obětí nenávisti a šikany, proti které nebude mít ani zastání, ani obranu (a stát se to může), může si být jist, že si svým činem získal vděčné přátele. Mezi Romy je toto závazek, který ctíme víc než cokoliv jiného," stojí v dopisech.

Dělnická strana v trestním oznámení uvedla, že na základě zákona o volbách do Evropského parlamentu mají veřejnoprávní média povinnost odvysílat volební spoty jednotlivých stran. Ředitel ČRo podle strany rozhodnutím o tom, že dva ze tří klipů Dělnické strany nebude rozhlas vysílat, zákon porušil.

"Odůvodnění, že podle jeho subjektivního názoru jde o nepřípustné, případně protizákonné spoty, je naprosto protiprávní a především i směšné, pokud by ovšem nebylo cílem tohoto zákazu narušit podmínky rovného a svobodného přístupu k volební agitaci politické strany," stojí v trestním oznámení s tím, že cílem rozhodnutí nevysílat spoty je podle strany potlačit svobodu slova.

"My jsme jim umožnili vysílat jeden z těch tří spotů. U dvou spotů vznikla obava, že bychom porušili zákon. My jsme zákon, který nám přikazuje umožnit každé straně mít nějaký časový úsek ve vysílání, neporušili," řekla dnes ČTK Tichá.

Dělnická strana klipy zveřejnila na svých internetových stránkách. Rozhlasové spoty se jmenují "Odmítáme tento režim", "Problémy s cikány" a "Dělnická mládež a národní socialismus". Televizní i rozhlasové klipy na svém webu zveřejnila také Národní strana.

I Národní strana se chce proti postupu médií bránit, zemský místopředseda strany Radoslav Laš ve čtvrtek uvedl, že v úvahu podle něho připadá trestní oznámení, předběžné opatření soudu nebo podání žaloby na zneplatnění voleb.

Ministr vnitra Martin Pecina se rozhodl, že navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti obou ultrapravicových stran. Rozpuštění Dělnické strany navrhla vláda již loni s tím, že porušuje zákony a je blízká krajně pravicovým uskupením, zejména neonacistickému Národnímu odporu. Soud začátkem března návrh zamítl s tím, že neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů.

har pba

Dopis Romů předsedovi Rady ČT Jiřímu Baumrukovi, 22. 5. 2009 PDF

Dopis Romů předsedovi Rady ČRo Jiřímu Florianovi, 22. 5. 2009 PDF

ROMEA, 22. 5. 2009 20:39 : DS podává trestní oznámení, Romové děkují ředitelům veřejnoprávních médií Praha ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.5. 2009