6. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2006

Zeleně anorektická blondýna Štěpána Kotrby

Štěpán Kotrba je někdy divný brouk, pokud tvrdí, že zelení by měli mít přístup do politiky jedině jako aktivní ochránci zvěře nebo regionální pracovníci z resortu životního prostředí. Je to stejné, jako kdyby chtěl po původně dělnické sociální demokracii, aby se její představitelé rekrutovali výhradně z odborových předáků a dílenských mistrů. To je poněkud směšná představa, podíváte-li se do parlamentních lavic ČSSD nebo na volitelná místa jejích kandidátek.

Pavel Pečínka sice možná nezná podrobnosti toho, jak od počátku 90. let zelenala a feminizovala se (jak úspěšně!!!) ČSSD, ale zato má pravdu v tom, že vedle tradičních ideologií a jejich mutací, které zastupují svými politickými programy jednotlivé strany, postupně vznikla se zrychlujícím se pohybem západní civilizace vpřed ideologie nová.

Ta je zakotvena v ideji větší kontroly civilizačního pokroku v těch aspektech, které mohou podle různých vědeckých hypotéz přinést velmi významná negativní ovlivnění lidského života v globálním i lokálním charakteru. Při řešení těchto problémů klade tato ideologie důraz na humanitu, která je podle této ideologie koncepčně hlavním motivem každého politického jednání.

Jistě, abychom se drželi objektivního pohledu na věc, musíme říct měla by být hlavním koncepčním motivem. Stejně jako v případě jiných ideologií, i v případě tzv. zelené ideologie se vyskytují oportunisté, hysterici a sektáři, kterým nejde ani tak o obsah ideologie, ale o její strukturu, kterou buď zneužívají k osobnímu prospěchu, k projekci svého neuchopitelného strachu z neznáma, nebo ji aplikují na svět jako takový, s nímž ideologii ztotožňují. To ale není žádný důvod k tomu, aby se ideologie, která má velmi ucelený charakter, prakticky a na celospolečenské úrovni, nezúčastňovala politického života. Je to ideologie, která (na rozdíl od většiny jiných ideologií) nevyzdvihuje ekonomické zájmy a občanské práva kolektivu nebo jednotlivce, ale na prvním místě je zde lidský život jako takový. V tom je zelená ideologie podobná třeba ideologii čerpající etické zákony z křesťanství, ovšem s tím rozdílem, že jejím garantem není bůh, ale objektivní poznání. I zde je samozřejmě nutné podotknout, že je to bod, v němž je tato ideologie (stejně jako všechny další) zneužitelná, Stejně tak to na věci nic nemění.

Jestli si Štěpán Kotrba myslí, že typickým reprezentantem voličů SZ bude anorektická blondýna, pak je buď tak naivní, anebo se spíše snaží o podprahové sdělení vůči voličům, že pokud nechtějí být "anorektickou blondýnou", neměli by volit zelené. Pokud bych chtěl být stejně "trefný", řekl bych, že typickým voličem ČSSD je nevzdělaný a obtloustlý maloměšťák.

Ale to já netvrdím. Tvrdím pouze tolik, že vstupem této ideologie do politického soupeření se zpestří jeho poněkud zatuchlý, stereotypní a v mnoha případech téměř mrtvolný charakter. Zda bude angažmá této ideologie na české politické scéně úspěšné, to je možné posuzovat a určitě i tvrdě kritizovat ve všech ohledech, které budou usvědčovat ze špatného politického nebo osobního přístupu. Kritika v takové podobě, jako předvedl Štěpán Kotrba, je jen účelovou spekulací. Bez ohledu na to, jestli je česká verze zelených kvalitní politickou organizací, nebo ne.

                 
Obsah vydání       6. 4. 2006
6. 4. 2006 Hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu se zákonem
6. 4. 2006 Amnesty International požaduje veřejné vyšetřování letů CIA do Británie
5. 4. 2006 Zeleně anorektická blondýna Štěpána Kotrby Bohumil  Kartous
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
6. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
6. 4. 2006 Devět ředitelů farmaceutických společností bude stíháno za kartelové ceny
6. 4. 2006 Nezadržitelná expanze pojmu "Nicejská smlouva" v českém veřejném diskursu František  Schilla
6. 4. 2006 Afrika je víc než chudoba a beznaděj Robin  Ujfaluši
6. 4. 2006 Pozastaví EU schvalování dalších GMO? Miroslav  Šuta
6. 4. 2006 Nejde spíše o snahu životnímu prostředí v Praze škodit? Jaroslav  Štemberk
5. 4. 2006 Hon na čarodějnice na amerických univerzitách
6. 4. 2006 Čína a Velká Británie odstartují program stipendií pro vynikající studenty
6. 4. 2006 Evropská unie a tržní principy Luboš  Zálom
5. 4. 2006 Bobošíková nebude mlčet
5. 4. 2006 Amerika ve válce Oskar  Krejčí
5. 4. 2006 Smrt čeká v pořadí Filip  Rožánek
5. 4. 2006 Ryba, která vás vytáhne z letargie Jan  Klusáček
4. 4. 2006 Voda a vzduch, ale hlavně peníze ze zahraničí blízkého i vzdálenějšího Egon T. Lánský
5. 4. 2006 Zelený postmaterialismus jako hit sezóny Pavel  Pečínka
5. 4. 2006 Zelená neznalost nebo úmysl? Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Spočítejme si, jak nám to po volbách spočítají Pavel  Viktorin
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce