24. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 6. 2004

Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži

Film Michaela Moora Fahrenheit 9/11 je zcela na úrovni propagandy od Sergeje Ejzenštejna či Leni Riefenstahlové, nedosahuje však jejich filmařské originality, konstatoval v časopise Slate Christopher Hitchens, známý britský novinář, žijící v Americe. Charakterizovat tento film jako nepoctivý a demagogický by podle něho v podstatě znamenalo ho povýšit na úroveň úctyhodnosti. Film Fahrenheit 9/11 je nekalé cvičení v morální frivolnosti, hrubě maskované jako cvičení serióznosti. Je to také ukázka ubohého politického zbabělství, které se maskuje jako projev "disidentského" hrdinství:

Koncem roku 2002, píše dále Hitchens, se účastnil s Michaelem Moorem veřejné diskuse na filmovém festivalu v Telluride. Moore tehdy tvrdil, že je Usáma bin Ladin nevinen, dokud mu nebude prokázána vina, že "tak se to dělá v Americe". Z tohoto hlediska byla invaze do Afghánistánu podle něho neospravedlnitelná.

Od té doby se nic nezměnilo, nemáme žádné nové informace, ale najednou je ve filmu Fahrenheit 9/11 Usáma bin Ladin zosobněním pekla - je nejčernějším nositelem viny, píše autor. Usáma je natolik vinen a je tak mocný, že jakákoliv jiná debata na jakékoliv jiné téma je nebezpečným "rozptylováním pozornosti". Chápu, pokračuje Hitchens, proč se Moorovi tato pozdní konverze tak hodí.

Film Fahrenheit 9/11 obsahuje tato tvrzení:

  • Rodina bin Ladinů (i když nikoliv sám Usáma bin Ladin) měla blízké, ale komplikované podnikatelské styky s rodinou George Bushe prostřednictvím investiční skupiny Carlyle Group.
  • Kapitál ze Saúdské Arábie tvoří velkou část zahraničního kapitálu v USA.
  • Ropná společnost Unocal z Texasu a další olejářské společnosti byly ochotny jednat s Talibánem o stavbě ropovodu přes Afghánistán.
  • Bushova vláda vyslala do Afghánistánu příliš málo vojáků, a tak umožnila příliš mnoha příslušníkům Talibanu a al Kajdy, aby utekli.
  • Americké životy v Afghánistánu byly promarněny.
  • Argumenty, které Moore během filmu rychle prezentuje, se nescelují do logického celku. Buď tedy Saúdská Arábie řídí americkou politiku (klanovými styky anebo vlivem svých investorů), anebo ne. Jako spojenci a partneři Talibanu buď byli Saúdští Arabové proti tomu, aby Bush Taliban svrhl, anebo ne. Buď Amerika vyslala příliš mnoho vojáků, anebo bylo chybou posílat jakékoliv vojáky - to byl Moorův názor ještě v roce 2002 - anebo jich vyslala příliš málo. Není možné, aby bylo platné zároveň všechno. A to pomíjím, píše Hitchens, co z filmu bylo vynecháno. Moore se nezmiňuje, že v Afghánistánu vzniká nová domácí armáda, že je Afghánistán nyní společnou odpovědností NATO a že ho tak ochraňuje nejrozsáhlejší vojenská aliance v historii, že má Afghánistán novou ústavu a připravuje se v obtížných podmínkách na všeobecné volby, že téměř půl druhého milionu bývalých uprchlíků se rozhodlo vrátit. Staví se silnice z Kábulu do Kandaháru - je to pojištění proti moci válečných magnátů a podmínka vzniku nového, efektivního afghánského státu. Strany afghánské světské levice - stejně jako strany irácké světské levice - silně podporují změnu režimu.

    Moore používá tupého sarkasmu. V dlouhé, paranoidní a nudné sekvenci na začátku filmu dramaticky naznačuje, jak vážný význam mělo to, že příslušníkům bin Ladinovy rodiny bylo dovoleno odletět z USA po 11. září. Avšak oficiální americká komise pro vyšetřování útoků z 11. září neshledala na tomto odletu bin Ladinovy rodiny nic špatného. Richard Clarke, bývalý Bushův šéf pro protiterorostická opatření, veřejně konstatoval, že odlet bin Ladinovy rodiny schválil on sám a nikdo jiný.

    Film, který je založen na velké lži a velkém zkreslení, tak může pokračovat jen množstvím dalších malých lží. Moore obviňuje prezidenta Bushe, že jezdí na mnoho lenivých dovolených. (Jak je to možné? Vždyť je to přece snad neustálý plánovač agresivních válek!?)

    Ve filmu je také záběr toho, jak Bush sedí celých dlouhých sedm minut naprosto šokován, bez hnutí, ve škole na Floridě, když byl informován o útocích na Světové obchodní středisko. Měl se tedy dát namísto toho hned energicky do práce, ptá se Hitchens. To by ho zase obvinili z toho, z čeho ho už nyní obviňují - že o útoku věděl, že ho využil, aby si posílil svou moc a provedl svůj puč.

    Pak jsme uvedeni do Iráku, "suverénního státu" (jeho suverenita byla už hodně omezená sankcemi, ale to Moorovi nevadí). V tomto mírovém království si malé děti pouštějí draky, zákazníci se usmívají na slunci a jemné rytmy života pulsují bez přerušení. A pak - rána! Z temné noční oblohy přijdou teroristické zbraně amerického imperialismu. Ve filmu jsou sice záběry Saddámových paláců a policejních a vojenských mučicích středisek, ale nejsou identifikovány. Lepší propagandu by nevyrobila ani al Jazeera! Člověk by si myslel, že výraz "civilní mrtvý" se v iráckém slovníku až do března 2003 vůbec nevyskytoval. Film prezentuje povstaleckou stranu v Iráku jako "právem rozhořčenou". O třiceti letech baathistických válečných zločinů, útlaku a agrese se film zmiňuje jen krátce tehdy, když se pojednává o období, kdy Washington měl styky se Saddámem Husajnem, protože mu dával přednost před ajatolláhem Chomejním v sousedním Íránu.

    Moore dále tvrdí, že Irák za Saddáma nikdy nezaútočil, neusmrtil, ani neohrozil žádného Američana. Bagdád byl ale léta oficiálním domovem teroristy Abu Nidala, kterého odsoudila k smrti i Palestinská osvobozovací organizace a který vyhazoval do povětří letiště ve Vídni a v Římě. Saddám byl centrem operace, která zavraždila Leona Klinghoffera. Saddám se veřejně vychloubal, že financuje sebevražedné atentátníky v Izraeli. V roce 1991 během invaze do Kuvajtu zatkla irácká armáda celou řadu západních rukojmích a dlouho je věznila za strašlivých podmínek. Irácká tajná policie se pokusila usmrtit prezidenta Bushe seniora během jeho návštěvy v Iráku. Irácká armáda střílela deset let každý den na letadla, která hlídkovala v bezletových zónách a zabraňovala dalším genocidám na severu a na jihu země. V roce 1993 jakýsi Jasin namíchal výbušnou směs pro útok na Světové obchodní centrum a pak utekl do Iráku, kde byl hostem režimu až do svržení Saddáma Husajna. V roce 2001 Saddámův režim otevřeně oslavoval útoky z 11. září a charakterizoval je jako začátek větší ofenzívy. Byl otevřeně antisemitský. To nebylo vyhrožování? A až po 11. září se přestěhoval Abu Mussab al-Zarquawi z Afghánistánu do Bagdádu a začal plánovat svou svatou a etnickou občanskou válku. 1. prosince 2003 informoval New York Times, že Saddám Husajn vyjednával ještě na jaře roku 2003 se severokorejským diktátorem Kim Jong-ilem během tajných jednání v Sýrii o koupi severokorejského raketového systému.

    Avšak Moore ve filmu argumentuje, že Saddám Husajn nebyl problém. Kdyby se nějak jinak choval nějaký jiný stát, Moore by okamžitě obvinil amerického prezidenta z nezodpovědného chování, že nezasáhl.

    Stejný oportunismus ve smyslu "požadujme zároveň obě opačná řešení" se týká Moorovy interpretace domácí protiteroristické politiky. Americká vláda je kritizována, že vydala příliš mnoho varování. Ve filmu jsou američtí civilisté, kteří zažili absurdní historky s "idiotskými" pracovníky americké bezpečnosti. (Znáte osobně skutečně někoho takového, ptá se Hitchens.) Pak nám Moore okamžitě ukazuje policejní oddělení s nedostatkem financí, která nemají dost lidí, aby prováděly u podezřelých osob osobní prohlídky. A potom si Moore stěžuje, že na letištích se neprohlížejí cestující dostatečně podrobně a že si mohou cestující ponechat zapalovače a zápalky. (To asi má navodit náladu proti tabákovým společnostem.)

    Moorův afektovaný a ostentativní zájem o černošskou Ameriku je snad nejpodezřelejší součástí jeho filmu.

    Moore oznámil, že nebude vystupovat v televizních diskusích, kde by se mohl stát terčem nepřátelských otázek. Vytvořil si tým právníků, kteří ho mají chránit před útoky. Varoval, že bude žalovat ty lidi, kteří ho urazí. Některé pravicové organizace chtějí vyvíjet nátlak na místní kina, aby odmítaly tento film promítat. Jak mohou být tak pitomí a násilničtí, že chtějí bojovat proti jedné formě blbosti a zbabělství druhou? Jen se jděte všichni podívat na tento strašlivý film a vezměte své přátele a jestliže hlupáci v jevišti začnou hovořit o potřebě se vzdát, rádi se připojte k debatě.

    Pomáhal jsem natočit celou řadu dokumentárních filmů a tak mi nemusíte vysvětlovat, že dokumentární film musí mít názor a musí mít příběh. Ale jestliže vynecháte absolutně všechno, co by mohlo ve vašem příběhu vytvořit problém, a zahrnete do něho všechny nesmysly, které vaši argumentaci podporují, a když je vám přitom i jedno, že si ty nesmysly navzájem protiřečí, a nedáte šanci promluvit těm, kdo mají jiný názor, pak jste zradili své řemeslo. Jestliže lichotíte svému obecenstvu a poklonkujete před ním, tím se vůči němu chováte povýšeně a urážíte je. Moore absolutně není objektivní. Využívá každé šance pro levný posměch a urážku. Nelítostně zaměřuje svou kameru, dlouhé minuty poté, co ji měl vypnout, na nešťastnou matku usmrceného vojáka, jejíž zármutek jsme už viděli. Ale, konec konců, to je přece člověk, který si myslel, jak je to chytré a zábavné nachytat ve filmu Bowling for Columbine Charltona Hestona na počátku jeho starobní demence. To je tedy odvaha.

    Kdyby se události měly dít tak, jak to chce Michael Moore, Slobodan Miloševič by byl stále u moci ve vyhladovělém a tyranském Srbsku. Bosna a Kosovo by byly etnicky vyčištěny a připojeny k jeho "Jugoslávii". V Afghánistánu by dále vládl Taliban a Kuvajt by byl součástí Iráku. A Irák by byl i nadále osobním vlastnictvím psychopatické zločinecké rodiny, která by tajně vyjednávala s otrockým státem v Severní Koreji o koupi zbraní hromadného ničení. Člověk by si řekl, že zpětný pohled na tohle všechno by u Moora vyvolal určité množství skromnosti. Naopak, Moore pumpuje vzduch do jednoho z velikých, zplihlých balónů naší trapné, průměrné, celebritami posedlé, prohnilé kultury.

    Kompletní článek v angličtině ZDE

                     
    Obsah vydání       24. 6. 2004
    24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
    24. 6. 2004 Vedení České televize je zklamáno
    23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků
    23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži
    24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný
    23. 6. 2004 Američtí vojáci nebudou mít imunitu pro válečné zločiny
    24. 6. 2004 Padne vláda? A my s ní? Miloš  Dokulil
    24. 6. 2004 Adélka vražednice
    24. 6. 2004 Polský soud poslal novináře do vězení
    23. 6. 2004 Romové vyhráli právo žalovat firmu IBM
    23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"
    24. 6. 2004 Americká "válka proti terorismu" vede k hrubému porušování lidských práv na arabském poloostrově
    24. 6. 2004 Jak konformní jsou čeští vysokoškoláci... Jiří  Černý
    24. 6. 2004 Interaktivní volební systém Petr  Švec
    24. 6. 2004 Kanadské volební sliby: 2004 Miloš  Kaláb
    24. 6. 2004 Přijďte v pondělí říct NE mučení
    23. 6. 2004 Volfová o ČSSD: "Nechci jít dál s těmi zbabělci" Štěpán  Kotrba
    24. 6. 2004 Mašínové vyznamenání zaslouží Petr  Jánský
    24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
    23. 6. 2004 Kontrola dokladů za okolností vážně ohrožujících... Radek  Mikula
    23. 6. 2004 Bill Clinton: Cílem politiky není jen získat moc a udržet si ji
    23. 6. 2004 Soud skončil, Marc Dutroux odsouzen na doživotí Josef  Brož
    23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové
    23. 6. 2004 Kuřáci umírají o deset let dřív
    23. 6. 2004 Proč není třeba zákona o spisovném jazyce Jiří  Kratochvíl
    22. 6. 2004 Trpí-li uchazeč o studium dyslexií, o jeho přijetí rozhoduje ředitel Jan  Sýkora
    22. 6. 2004 Česko hledá SuperStar?! Claudia  Just
    22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
    22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele
    17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
    5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
    29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
    18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
    22. 11. 2003 Adresy redakce

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    24. 6. 2004 Jak konformní jsou čeští vysokoškoláci... Jiří  Černý
    24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
    24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
    24. 6. 2004 Jak se nacisté rozhodli vyvraždit Židy   
    23. 6. 2004 Bill Clinton: Cílem politiky není jen získat moc a udržet si ji   
    23. 6. 2004 Kuřáci umírají o deset let dřív   
    23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
    23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
    22. 6. 2004 Fotbal na EURO 2004: jsme opravdu rasisté?   
    22. 6. 2004 Pohřeb Lidových novin Bohumil  Kartous
    22. 6. 2004 Tradiční rodina je ideální mýtus Anna  Čurdová
    22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
    22. 6. 2004 Česko hledá SuperStar?! Claudia  Just
    22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
    23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   
    23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
    23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
    22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
    22. 6. 2004 USA nabízejí kompromis ohledně Saddáma Husajna   
    21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
    21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
    21. 6. 2004 Britští vojáci obviněni ze "zohavování mrtvol a mučení Iráčanů"   
    20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna   
    19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich   
    18. 6. 2004 11. září 2001 zavládl v Americe chaos   
    18. 6. 2004 Rumsfeld přiznal, že schovával jednoho iráckého vězně před Červeným křížem   
    18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
    16. 6. 2004 Generál Karpinská: Udělali ze mne obětního beránka   

    Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
    24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
    23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
    23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
    12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
    7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
    3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
    2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
    27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
    23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
    19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
    14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
    8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
    8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
    6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
    6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   

    Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
    23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
    17. 6. 2004 Jak kosovský pokrývač zatáhl NATO do své špinavé války   
    24. 5. 2004 Přítomnost vojsk OSN a NATO nezabránila v Kosovu "březnovému pogramu" Miloš  Kaláb
    21. 4. 2004 Srbsko: Démoni skutečně pořád nespí? Matyáš  Zrno
    16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
    15. 4. 2004 Jaký obraz Srbska kreslí týdeník Respekt Srdjan  Prtina
    2. 4. 2004 Poněkud dutá diplomacie Pavel  Urban
    3. 3. 2004 Usilovali sme sa prežiť Radovan  Geist
    2. 2. 2004 Päť vojen premiéra Blaira Charles  Grant
    6. 11. 2003 Kosovo je "in" i přes nepochopení deníku Právo Miroslav  Polreich
    24. 9. 2003 Balkán: Ospravedlnenie po dvanástich rokoch ako nečakaný krok Anna  Kotúčková
    10. 9. 2003 EU riskuje další explozi v Kosovu   
    19. 8. 2003 Napätie v Kosove vzrastá každým dňom   
    12. 6. 2003 USA vyvíjejí nátlak na balkánské a východoevropské země   
    10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová