22. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 1. 2003

Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí

První kolo prezidentských voleb je za námi a dnes už může být námětem opozdilého štiplavého komentáře. Vítězi Klausovi nebylo vítězství na nic, "jako podsvinče" - řečeno slovy Miloslava Ransdorfa - poražený Bureš bude zcela jistě kariérně odměněn v budoucnu za snahu a naivitu. Vladimír Špidla má o čem přemýšlet až do sjezdu své strany. V druhé volbě se o post prezidenta ČR budou ucházet tři kandidáti. Senátorka Jaroslava Moserová,nominovaná senátním Klubem otevřené demokracie, Václav Klaus za "jednotnou" ODS a Miloš Zeman za většinu volitelů ČSSD. Jaké jsou jejich šance? Pro kvalifikovanou prognózu je třeba vzít v úvahu dva faktory. Rozložení sil v Parlamentu na straně jedné a na druhé straně motivy a skutečné jednání poslanců a senátorů v předchozí volbě. A tím i jejich pravděpodobné chování v té následující.

Kolo první, zahřívací

Nejpodstatnějším faktem prvního kola volby nebyl propad kandidáta ČSSD Bureše (v jeho postup mohl doufat jen slepý optimista), ale propad Petra Pitharta (KDU-ČSL) ve Sněmovně. Tomu deklarovala před volbou podporu i US-DEU. Počet mandátů těchto dvou klubů ve sněmovně je 21+2+8=31. Skutečný počet odevzdaných hlasů byl 20, jinými slovy pro tohoto kandidáta nehlasovali ani všichni poslanci KDU-ČSL.

Naopak pro nezasvěceného mohl být překvapením výsledek Václava Klause. Diskvalifikace Pitharta ve sněmovně nabízela Klausovu šanci větší než teoretickou. Celkem 92+31 odevzdaných hlasů ho pasovalo do role zdánlivého favorita. Vždyť k dosažení na vytouženou funkci by mu do třetího kola chybělo "jen" 18 hlasů. Zdánlivého proto, že bylo předem jasné, že hlasy, které získal, nejsou hlasy pro něj, ale jsou to obstrukční hlasy těch, kteří nechtěli, aby byl zvolen kdokoliv. Přitom potřebovali ukázat dobrou vůli a demonstrovat "možnou" podporu v další volbě. Parlamentní aritmetika je neúprosná a jakákoliv větší skupina - a to i "ad-hoc" sestavená, je schopna úspěšně modelovat průběh jakéhokoliv hlasování. Nikdo nemůže být "čistý", jnikdo nemůže být vítěz, aniž by se ušpinil spoluprací se svými protivníky... Tak rozhodli voliči a tak rozhodnou pravděpodobně i v dalších parlamentních volbách.

Pro Václava Klause hlasovalo v prvním kole prezidentské volby nejméně 20 poslanců ČSSD. S těmito hlasy však nemohl v dalších kolech počítat. To se také v druhém kole stalo - nikoho nevolilo 77 poslanců. Třetí kolo bylo pak jen potvrzením obstrukčního modelu, zvaného "dva křížky". Zoufale opakovaný výrok Petra Pitharta po druhém kole "Má to v rukou sociální demokracie" nebyl jen odpovědí na otázku o Pithartových volebních šancích, ale konstatováním skutečnosti, v čí režii se první ne-volba ve skutečnosti odehrála. Daleko více členů klubu ČSSD si trouflo pár týdnů před sjezdem vyhlásit otevřenou válku Špidlovi, pouze 6-10 poslanců se ale odváží otevřeně se vzepřít "důchodci z Vysočiny" Zemanovi.

1. kolo

Klaus

Pithart

Bureš

Kříženecký

Zdrželo se

Sněmovna

92

20

39

44

5

Senát

31

35

7

2

6

Celkem

123

55

47

44

11

2. kolo

 

 

 

 

 

Sněmovna

77

46

-

-

77

Senát

32

43

-

-

6

Celkem

109

89

-

-

83

3. kolo

 

 

 

 

 

Sněmovna

80

44

-

-

76

Senát

33

40

-

-

8

Celkem

113

84

-

-

84

Tolik strohá mluva čísel a první velmi zjednodušený "pohled zvenčí". Při bližším ohledání místa činu vyplouvají na povrch otázky, které už z čísel nevyplývají. A možné odpovědi na ně odhalují pozadí taktik jednotlivých vlivových uskupení.

  1. K čemu slouží deklarativní výroky některých klubů či jednotlivců před volbou - ve světle skutečných výsledků prvního kola?
  2. Proč značná část poslanců a i někteří senátoři ČSSD demonstrativně volili Václava Klause?
  3. Proč tři poslanci ČSSD volili komunistického kandidáta?
  4. Měl vůbec být v první volbě zvolen prezident?
  5. Mohl být prezident zvolen, kdyby Petr Pithart před třetím kolem z volby odstoupil?
  6. A mohl být zvolen kdyby Miloš Zeman nastoupil do první volby?
  7. Existuje vůbec dostatečná vůle po zvolení prezidenta, bez ohledu na to kdo jím bude?
  8. Komu poslouží blokace voleb - tzn., když prezident zvolen nebude ani v druhém, ani v třetím či dalším kole?
  9. Poslouží někomu vůbec přímá volba za situace, když "morální autoritou" pro 80% občanů není nikdo z "mediálně známých" "osobností"?

Na první otázku k čemu slouží deklarativní výroky před volbou porovnání s výsledky prvního kola existují pouze dvě odpovědi, z nichž ani jedna nepodporuje "idealistické vidění" volby prezidenta jako demonstrativní "přihlášení se k trůnu" a masarykovský "morální imperativ":

Odpověď první: Představitelé všech klubů neznají své členy. Také by to znamenalo, že poslanci a senátoři hlasují, jak sami uznají za vhodné. Zdánlivě dobrá zppráva pro všechnuy romatiky, kteří sní o "odpovědnosti", "ústavnosti" a "právu". Kdy tomu tak ale skutečně bylo?

Odpověď druhá: Výroky představitelů politických uskupení a vyjednavačů jsou určené právě a jen pro veřejnost. Skutečné "územní nároky" a počty "bojovníků" však byly už dopředu narýsované a naplánované, volby v prvním kole měly jen demonstrovat soudržnost vlivových skupin. Koncept "publicity" odpovědí byl tak vlastně součástí vyjednávání, ve kterém by se přes média sdělovaly jednotlivé výhrůžky, podmínky či stvrzovaly dohody. Podstatné na druhé odpovědi je také i to, že poskytuje vysvětlení i na druhou a třetí otázku - Proč značná část poslanců a i někteří senátoři ČSSD demonstrativně volili Václava Klause a proč hlasy ČSSD dostlai i komunisté? Ve svých důsledcích vlastně i na čtvrtou - zda měl vůbec být v první volbě zvolen prezident.

První volbu lze chápat jako trojitý ověřovací test o dodržování dohod při hlasování ve druhé či následující volbě. V tu chvíli dostáváme odpověď i na otázku pátou a šestou. Mohl být prezident zvolen, kdyby Pithart před třetím kolem z volby odstoupil? Odpověď je prostá. Chování Petra Pitharta nemělo na zvolení prezidenta žádný vliv. Miloš Zeman se zachoval jako prognostik i jako politický stratég: nejprve nechal změřit teplotu vody, než si půjde sám zaplavat.

Odpověď na sedmou otázku je nasnadě. Případné nezvolení prezidenta by posílilo nyní velmi menšinové protizemanovské křídlo ČSSD a vládní část KDU-ČSL - tedy příznivce "koalice s koalicí". Kompetence prezidenta se přesouvají na předsedu Senátu Petra Pitharta, předsedu vlády Vladimíra Špidlu a předsedu Parlamentu Lubomíra Zaorálka. Tato varianta nic nepřináší nic pro ODS, KSČM a přímo ohrožuje prozemanovskou část ČSSD. Součet těchto tří množin dává přehled o možném výsledku v odpovědi na prostou otázku, kterou se vyplatí poměřovat politiku vždy: "komu to slouží?". Většinová vůle po zvolení prezidenta bude. Zůstává jen otázka ceny útěchy pro "poraženého". Co může Klaus nabídnou zemanovcům a co Zeman Klausovi? Zde má Miloš Zeman daleko větší prostor pro aktuální nabídku, pro kterou se přesunul do Prahy, přímo do Sněmovny.

Odpověď na otázku přímé volby je ještě jednodušší: pouze skupina, která "ovládá" zákulisním způsobem veřejnoprávní média, je schopna účinně "masírovat" dav. Revoluce v České televizi a senátoři ve spacáku dávali odpověď donedávna, situace v US-DEU po jejím sjezdu už nedává odpověď vůbec na nic... Naděje umírá naposled, chtělo by se pošeptat do ucha Monice Pajerové, ale kde je jí konec? Kdo je schopen účinně vést volební kampaň ve většinovém duchu konsensu a porozumění? Z politických subjektů dnes nikdo, i když ti naivnější členové ODS tvrdí opak. Jen ti naivní. Tudíž se nedá předpokládat, že si kapři vypustí rybník... Představy sociologů z "výzkumných" agentur jsou jejich zbožným přáním, protože proti Václavu Klausovi by nastoupili všichni semknuti v jednom šiku. Ústavní většinu na adekvátní změnu ústavy ODS dohromady nedá. Takže - nikdo.

Kolo druhé - počítání oveček

Souboj titánů, jak je někdy pojmenováno klání mezi Klausem a Zemanem proběhne i poté, co byla nominována senátorka Moserová. Ta nemůže postoupit do druhého kola z poslanecké sněmovny stejně tak, jako Miloš Zeman pravděpodobně nezíská většinu v Senátu. Zemanova skupina v ČSSD si v prvním kole pohlídá postup svého kandidáta ze sněmovny. Dá se říci, že Stanislav Gross zahraje svůj part vyjednavače tetokrát daleko svědomitěji a že si nevzme dovolenou, jako před volbou Bureše... Zároveň všichni nechají možnost Klubu otevřené demokracie, ať ukáže, co je podstatou otevřené demokracie - většina. Pokud by se snad tomuto klubu přeci jen podařilo protlačit Senátem senátorku Moserovou do druhého kola, bude ODS nabídnuta adekvátní kompenzace okamžitě a ODS ji přijme ráda. Zeman pak se stane prezidentem již v kole druhém. "Demokratičtí" senátoři nominací Moserové získali pouze PR pro "svého člověka a alibi "odpovědných" pro sebe, jinak by házeli do uren "dva křížky" tentokráte oni. Víc nemohou očekávat.

Ve druhé, pravděpodobnější variantě ze Senátu postoupí Václav Klaus. Ve druhém kole se vyprofiluje skupina hlasů, o kterou se bude hrát v kole třetím při kvóru 141. Pak sehraje svou roli i nabídka pro KDU-ČSL. Komunisté přes všechny mediální výkřiky budou "konzervativní" ve svých názorech a budou volit spíše jistotu Zemana, než z anti-komunisty na pro-komunistu "obráceného Pištoru" Klause. Fakt, že Bohumínské usnesení je "vyhaslé, už netřeba ani deklarovat verbálně. Bude to jasné z výsledku volby. Proto je pravděpodobnější, že v posledním kole volby nástupce po Václavu Havlovi za "delší konec špagátu" bude tahat Miloš Zeman a jazýčkem na vahách budou hlasy doposud všemi vysmívaných komunistů. A to je závěrečná opona posledního absurdního dramatu Václava Havla, které kdysi uprostřed devadesátých let minulého století nazval analytik, publicista a první vedoucí kanceláře NATO v Praze Slavomír Pejčoch - Ravik souhrnným označením "Zahradní slavnost pro 15 miliónů". Těch miliónů zbylo už sice jen deset, ale i to stačí na derniéru. Potlesk stejně nikdo nečeká.

                 
Obsah vydání       22. 1. 2003
21. 1. 2003 Byla válka proti Hitlerovi vedena morálně?
22. 1. 2003 Interfax: "Američané zaútočí na Irák v únoru"
21. 1. 2003 Jak má rodina nevyhnala sudetské Němce Petr  Říha
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena
21. 1. 2003 Romové stojí u zrodu nového kulturně-společenského centra v Karviné Jaroslav  Hlaváček
21. 1. 2003 Elysejská smlouva: Zaburácí znovu francouzsko-německý motor? Josef  Brož
22. 1. 2003 O jednání s Radiomobilem
21. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Spolek Karlín: Chceme mluvit do koncepce popovodňové obnovy Jan  Paul
22. 1. 2003 Dánsko a Amerika: zamlžuje aktivismus pravdu?
22. 1. 2003 Proč je tabákovým firmám dovoleno ničit zdraví dětem? Petr  Vařeka
22. 1. 2003 Rýchlovýroba demokrata na objednávku Lubomír  Sedláčik
21. 1. 2003 Lékařský život v Československu zbavený mýtů Ivan  Müller
21. 1. 2003 Jak jsem přežil Vítězslav  Horn
21. 1. 2003 Vést či nevést válku proti Iráku? Miloš  Kaláb
22. 1. 2003 Kuba a ČR: Studená válka neskončila Zdeněk  Jemelík
22. 1. 2003 Přijďte na odpoledne Kampaně lidské podpory
20. 1. 2003 Pravicová zima a vidina jara pro stádo lumíků Theo  Formánek
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech
19. 1. 2003 HZDS - hygiena vzťahov Marián  Repa
22. 1. 2003 Sloboda mýliť sa Martin  Muránsky
19. 1. 2003 Obmedzení demokrati, obmedzená demokracia Michal  Polák
20. 1. 2003 Koniec postkomunizmu v Polsku Juraj  Marušiak
20. 1. 2003 Vznik NSDAP Peter  Greguš
5. 2. 2003 Pošta redakci
16. 1. 2003 Britské listy ve videokavárně v Příbrami v tištěné formě
5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
22. 1. 2003 Dánsko a Amerika: zamlžuje aktivismus pravdu?   
22. 1. 2003 Kuba a ČR: Studená válka neskončila Zdeněk  Jemelík
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek
21. 1. 2003 Byla válka proti Hitlerovi vedena morálně?   
21. 1. 2003 Jak jsem přežil Vítězslav  Horn
21. 1. 2003 Lékařský život v Československu zbavený mýtů Ivan  Müller
21. 1. 2003 Jak má rodina nevyhnala sudetské Němce Petr  Říha
21. 1. 2003 Elysejská smlouva: Zaburácí znovu francouzsko-německý motor? Josef  Brož
21. 1. 2003 Romové stojí u zrodu nového kulturně-společenského centra v Karviné Jaroslav  Hlaváček
21. 1. 2003 Chcete jezdit na olej na vaření?   
21. 1. 2003 Londýnské střípky Jan  Čulík
20. 1. 2003 Pravicová zima a vidina jara pro stádo lumíků Theo  Formánek
20. 1. 2003 Nebozí utlačovaní běloši Radek  Mokrý

Politický zápisník RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
11. 1. 2003 Sobota podvečer: přímá akce proti pochodu "hnědé špíny" Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 TV media o víkendu: Úředníci a politici Josef  Trnka
23. 12. 2002 Topolánek ve Šponě: Není naším národním zájmem vstoupit do EU... Josef  Trnka
16. 12. 2002 TV média o víkendu: Současná koalice (ne)má správné lidi na svém místě Josef  Trnka
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
2. 12. 2002 Nepotrestatelní politici aneb imunita třikrát jinak Ivan  David
2. 12. 2002 Kůl v plotě a předseda vlády Štěpán  Kotrba
2. 12. 2002 Analýza politiky ČSSD: Koho místo Špidly? Martin  Kunštek
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2003 Úvaha presidentská: O prospěchu obce Jakub  Žytek
22. 1. 2003 Prezidentská volba: Události minulé nám ukazují, jak mohou vypadat události budoucí Petr  Baubín
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
20. 1. 2003 Další runda v pátek Ivan  Korč
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2003 Všechna tři kola prezidentské volby skončila bez výsledku   
14. 1. 2003 Co je přímá demokracie? Jiří  Polák
14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2003 Kdo na Hrad patří, ať tam je Vladimír  Rott
13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
12. 1. 2003 Kdo bude příštím prezidentem ČR   
12. 1. 2003 Ještě jednou o prezidentských milostech Zdeněk  Jemelík