Reportéři bez hranic: Cenzura v Rusku nyní na úrovni "neviděné od sovětských časů"

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Mezinárodní skupina pro dohled nad médii Reportéři bez hranic ve své výroční zprávě uvádí, že cenzura v Rusku nyní dosáhla úrovně "neviděné od sovětských časů" a že represe žurnalistiky v této zemi jsou nyní větší než v sousedním Bělorusku.

Od loňského roku se Rusko ve svém hodnocení 180 zemí propadlo ze 150. na 155. místo a nyní se řadí mezi Ázerbájdžán a Afghánistán, což je nejhorší hodnocení od doby, kdy RBH zahájili hodnocení.

Situace, špatná již od uvěznění opozičního vůdce Alexeje Navalného, ​​se zhoršila od začátku Putinovy ​​války na Ukrajině, kdy Moskva usiluje o nastolení naprosté kontroly nad všemi informačními zdroji zavedením vojenské cenzury, blokováním médií a pronásledováním novinářů, včetně vyhánění mnoha z nich do emigrace.

Všechny nezávislé televizní kanály, kromě těch, které nabízejí pouze zábavu, a všechny rozhlasové stanice jsou pod přísnou kontrolou. Mnoho tištěných médií, která fungovala nezávisle, byla nucena skončit. Západní média byla zablokována a ruští novináři se zapojují do autocenzury, aby se vyhnuli uvěznění.

Ruské síly uplatňují stejnou masovou cenzuru v oblastech, které obsadily na Ukrajině, a tam, kde má Moskva dostatečný vliv, nutí sousední země, jako je Bělorusko, aby následovaly ruský postup, čímž se cenzura v Rusku rozšiřuje i na okolní země.

Zdroj v ruštině: ZDE (.pdf)

1
Vytisknout
10843

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2022