Pokus o puč: Trumpisté vnikli do Kongresu, přerušili debatu o volbách. Trumpův viceprezident Mike Pence povolal Národní gardu

6. 1. 2021

čas čtení 4 minuty
Žena, kterou postřelila na Kapitolu policie,  zemřela.

Washington vyhlásil zákaz vycházení od 18 hodin do 6 ráno. O půlnoci středoevropského času ve Washingtonu minula 18. hodina. "Kdo tady bude po 18. hodině, bude zatčen," suše oznámila policie.



Trump sdělil svým stoupencům, kteří zaútočili na Kapitol, "We love you", Biden odsoudil obklíčení Kapitolu.

Poté, co se proti Trumpově snaze odmítnout volební výsledky dnes postavil i jeho viceprezident Mike Pence, uspořádali exprezidentovi spolupracovníci a příznivci demonstraci před Kongresem. Trump na tomto shromáždění osobně vystoupil a vyzval přítomné, aby se postavili na odpor procesu předání moci: "Musíte ukázat sílu", řekl. Akce proti společnému zasedání obou parlamentních komor poté přerostla v násilí, demonstranti přes odpor policistů rozbili vstupní dveře Kapitolu a podle některých zpráv od osob v jednacím sále dokonce údajně střílejí směrem do budovy.

Prozatímní ministr obrany Christopher Miller uvedl v prohlášení, že jednal o aktivaci Národní gardy s Mikem Pencem, nikoliv s Donaldem Trumpem. Miller jednal také s Nancy Pelosiovou, McConnelem, Schumerem a Hoyerem. Napsal: "Plně jsme aktivovali Národní gardu ve Washingtonu na pomoc místní a federální policii. Budou pokojně řešit situaci. Jsme připraveni poskytnout další podporu, jak to bude nutné a vhodné, jak o to budou žádat místní úřady.

Washington vyhlásil zákaz vycházení od 18 hodin do 6 ráno. O půlnoci středoevropského času ve Washingtonu minula 18. hodina. "Kdo tady bude po 18. hodině, bude zatčen," suše oznámila policie.



Trump si na Twitteru libuje nad washingtonskými nepokoji:

"Jsou věci a události, které se dějí, když je posvátné obrovské volební vítězství tak hrubě odebráno velkým vlastencům, s nimiž je tak špatně a neférově zacházeno tak dlouho. Jděte domů s láskou a v pokoji. pamatujte si tento den navždy!"

Výše uvedený tweet a další však Twitter z Trumpova účtu posléze vymazal:




Zaměstnanci amerického Senátu před násilníky uchránili volební lístky členů prezidentského volebního kolegia. Násilníci by je jinak spálili:
Twitter nedovoluje uživatelům přeposlat, likeovat  či odpovídat na Trumpovo video, které vychvaluje jeho stoupence, někteří z nichž zaútočili na Kapitol, "kvůli riziku z násilí". Podobným způsobem zablokoval kvůli hrozbě násilí celou řadu jeho dalších tweetů poté, co Trump zaútočil na svého viceprezidenta Penceho, že ten se odmítl podílet na jeho pokusu o puč.

Toto Trumpovo video se nedá sdílet:



Dav Trumpových stoupenců zaútočil u amerického Kapitolu na média. Křičí to, co často říká Trump, "Média jsou nepřítel lidu." Ničí kamery a honí reportéry. Nic takového jsem za 20 let své kariéry neviděl

Policie ve Washingtonu vyhlásila, že jde o násilné vzbouření. "Demonstranti útočí na policii s cílem ji zranit."


Žena, kterou střelili u Kapitolu do prsou, zemřela, informuje NBC:


Ve 22.31 bylo oznámeno, že budova Senátu byla uhájena a zajištěna. Senát vypukl v potlesk:





Komentář Karla Dolejšího:


Přítomní policisté chránící Kongres použili slzný plyn a podle svědků chystají i střelné zbraně. Lídryně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová povolala Národní gardu, aby útočníky pacifikovala.

Trump k událostem mlčí.

Jestliže dosud existují lidé, kteří považují trumpismus za cosi v nějakém smyslu "standardního" a vysmívali se těm, kdo varovali před autoritářskými tendencemi v jím ovládnuté Republikánské straně, spojováním s ultrapravicí atd., měla by to pro ně být finální studená sprcha.

Donald Trump je typem politika, který nemá s demokracií a její politickou kulturou naprosto nic společného.

Víme to nejméně čtyři roky.

Jen si to konečně přiznat.

Trump víceméně proměnil Spojené státy americké v banánovou republiku. Politické škody, které způsobil a způsobuje, jsou nedozírné. Napravit je potrvá celou generaci.

Je věčná škoda, že jeho impeachment nebyl dotažen do konce.

Trumpismus je balancováním na hraně fašismu.

1
Vytisknout
8596

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2021