Průběžné zpravodajství:

ČR je nejintenzivněji nakaženou zemí na celém světě

6. 1. 2021

čas čtení 4 minuty
 
Server Our World in Data zaznamenává, rekordní nárůst nákaz v ČR dne 5.1.2020: 1206.56 na milion obyvatel. Česká republika registrovala 17 278 nákaz za posledních 24 hodin, je to nejvyšší denní rekord a zřejmě nejvyšší nárůst nákaz na obyvatele kdekoliv na světě, píše ve středu deník Guardian. Poukazuje na to, že přestože na jaře ČR epidemii výborně zvládla, zatímco jí byl postižen západ Evropy, nyní se stává nejpostiženější zemí světa. I v pondělí s 12 901 nákazami měla ČR vyšší počet nákaz než Británie a Spojené státy. Guardian k tomu cituje čtenáře, který se rozhodl zůstat v anonymitě: "Dnešní počet případů je zase rekord - daleko horší per capita než v Británii. Zjevně nejhorší počty per capita na celém světě i za minulý týden. Vláda přesto změnila svůj systém hodnocení nákazy. Ode dneška už nebude při rozhodování o přijímání opatření brán v úvahu poměr pozitivnéch testů - zřejmě proto, že skoro dosahuje 40 procent."


- MZČR registruje  celkem 776 967 nákaz. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za úterý 5.1. přibylo 17 278 denních infekcí, je to světový rekord. Zemřelo 12 436 osob, je to denní nárůst o 179 mrtvých! v nemocnicích je 7001 lidí. Je to denní nárůst o 321 osob.  Jsou to otřesná čísla. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie zaznamenala ve středu 1041 denních mrtvých a dalších 62 322 nákaz.

- V Peru a v Bolívii jsou po vánočních a novoročních svátcích zcela zahlceny nemocnice.

- Evropská unie musí distribuovat protikoronavirovou vakcínu i do sousedních zemí na Balkánu a na Ukrajinu, konstatovalo 13 ministrů zahraničí členských zemí EU ve společném dopise výkonné radě EU. Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko konstatovaly, že EU by nebyla v bezpečí před covidem, dokud se nezotaví z pandemie i sousední země.

- Evropský úřad pro regulaci léčiv schválil vakcínu firmy Moderna.

- Dánsko zakázalo obyvatelům Jihoafrické republiky vstup do země z obav, že tam rozšíří nákazu nového jihoafrického kmenu koronaviru.

- V Británii prý dojde od příštího týdne "k velkému nárůstu" distribuce vakcín, slíbil ministr pro vakcíny Nadhim Zahawi.

 
- Rusko zaznamenalo 24 217 nových denních nákaz, celkem je v Rusku nakaženo 3 308 601 osob. Dalších 445 osob zemřelo.

- Skoro všechny britské deníky ve středu píší na titulních stranách o obrovské míře infekce v Británii. V Británii je nyní nakažen každý padesátý občan, píše Guardian. Britská míra nákazy je ovšem nižší než míra nákazy v ČR:

- V Irsku překročil počet hospitalizovaných osob vrchol první vlny nákazy z loňského jara. Zdravotníci obviňují setkávání lidí během Vánoc.

- Čínské ministerstvo zahraničí se pokusilo zmírnit mezinárodní znepokojení nad tím, že Čína do země nevpustila tým expertů ze Světové zdravotnické organizace, aby tam zkoumali vznik koronavirové nákazy. Mluvčí ministerstva Hua Chunying řekla na tiskové konferenci v Pekingu, že problém "není jen o vizách". Došlo prý "k nedorozumění" a obě strany prý "stále ještě o věci jednají a zůstávají v těsném kotnaktu". "Není třeba to přehnaně interpretovat," dodala. Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus konstatoval v úterý, že je "velmi zklamán", že Čína neschválila vstup expertů do země k zjišťování původu infekce. Zdůraznil, že pro Světovou zdravotnickou organizaci je to prioritou.

- Evropský úřad pro léky bude znovu jednat o možném schválení vakcíny firmy Moderna. Dosud tam nedošlo ke shodě expertů. Stejně jako vakcína firem Pfizer/BioNTech používá vakcína firmy Moderna technologii mRNA.

0
Vytisknout
8398

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2021