Čína zablokovala přístup týmu, který měl zjistit původ koronaviru

6. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Delegace Světové zdravotnické organizace (WHO), která měla navštívit Wu-chan a vyšetřit tam původ koronaviru, nedostala čínská víza.


Peking zablokoval příjezd týmu WHO a prohlásil, že víza dosud nebyla schválena, i když někteří členové týmu byli již na cestě.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjádřil zklamání a řekl, že vyzval Čínu, aby umožnila vstup jeho týmu. "Jsem touto zprávou velmi zklamán, vzhledem k tomu, že dva členové už nastoupili na cestu a další nedokázali v poslední chvíli odcestovat," řekl ředitel.

"Ale byl jsem v kontaktu s vysoce postavenými čínskými představiteli. A ještě jednou jsem dal na vědomí, že mise je pro WHO a mezinárodní tým prioritou."

WHO se snaží vyslat tým globálních expertů z řady zemí již několik měsíců. Jednala s čínskými představiteli od července. Vědci dlouho tvrdí, že je zásadní zjistit, jak se virus dostal z jiných druhů na člověka.

Expedice mířila do Wu-chanu, aby vyšetřila dřívější případy. Neměla v úmyslu zabývat se tvrzeními, že virus pochází z čínské laboratoře, která většina vědců odmítá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5551

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2021