Bývalý šéf MI5: Média a britská vláda hrozbu islámského terorismu tvrdě přehánějí

8. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Richard Dearlove, bývalý šéf britské rozvědky MI5, zdůraznil, že britská vláda i západní média tvrdě a nesmyslně přehánějí hrozbu islámského terorismu. Poskytují tak tomuto terorismu publicitu, která je kontraproduktivní. "Krvežíznivá" islámská videa na internetu by měla média podle něho ignorovat. Ve své pondělní přednášce v Londýně řekl Dearlove, že islámský extremismus prošel od Arabského jara podstatnou změnou a to vyvolalo velký politický problém pro Blízký východ, ovšem na Západ, včetně Británie, to má jen naprosto minimální vliv.

Možný pokrok směrem k léčení Alzheimerovy choroby

8. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Britští vědci vyvinuli krevní zkoušku, která dokáže identifikovat lidi, jimž začíná selhávat paměť a u nichž dojde časem k vzniku Alzheimerovy choroby. Doufají, že tento vědecký úspěch povede k úspěchu i při vypracování léčby pro tuto závažnou a dosud nevyléčitelnou chorobu.

Po deseti letech práce vydal mezinárodní vědecký tým, jehož základna je na King's College v Londýně, studii, která identifikuje 10 bílkovin v krvi. Krevní zkouška identifikuje osoby, u nichž do 12 měsíců vznikne Alzheimerova choroba, s pravděpodobnosti 87 procent. Test bude k dispozici lékařům do dvou let.

Alzheimerova choroba a další formy demence jsou obrovským břemenem pro příbuzné i pro zdravotní systémy. Dosud není žádný lék. Vědci nyní zkoumají možnosti jak léčit lidi v daleko dřívější etapě, kdy ještě není jejich mozek vážněji poškozen. K tomu ale potřebují test, aby dokázali zjistit, u koho se vyvine Alzheimerova choroba.

Pdorobnosti v angličtině ZDE

Parádně pokecal - zajímavý film režisérského debutanta

8. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Snímek Tomáše Pavlíčka, studenta hrané režie na pražské FAMU Parádně pokecal, je typickým famáckým produktem v tom smyslu, že je to opět jeden z velké řady nových českých filmů o ničem, nebo respektive o velmi omezené životní zkušenosti, avšak tentokrát je to málo, co film sděluje, vyprávěno bravurním stylem a podnětnou strukturou. Film si provokativně pohrává s ideou nonsensu. Používá velmi inteligentně komiku i grotesknost, paralelismy motivů a kontrapunkt. Jde o ironický film o jednom z nesčetných "nemožných" českých mužů, tentokrát je jím pětadvacetiletý budižkničemu Štěpán, který se živí jako operátor u mobilní telefonní společnosti. Neví, co dělat se životem: zkusil studovat nejrůznější obory, ale buď ho to nebavilo, anebo ho ze školy vyhodili. Jeho dívka Lucie ho - zjevně pro jeho nemožnost - opustila.

Milenky starého kriminálníka

7. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Nejzajímavějším filmem z těch, které se mi podařilo zhlédnout v pondělí v Karlových Varech, byl němý snímek režiséra Svatopluka Innemanna (1896-1945) s Vlastou Burianem a Anny Ondrákovou Milenky starého kriminálníka (1927). Je trochu výmluvné, že nejzajímavějším filmem dne byl archivní snímek z roku 1927. Možná mám na letošních Karlových Varech smůlu na hloupé filmy, ale mám pocit, že festivalu chybí Eva Zaoralová, která zjevně už nepracuje na plný úvazek a bez její dramaturgické síly festival začíná klesat do bezvýznamnosti. V každém případě jsme se shodli, že jsme letos za těch pár dní tady viděli daleko více banálních a nedůležitých filmů, než kdy předtím. Doufejme, že je to jen náhoda a že třeba ještě uvidíme něco dobrého. Možná ale, že už bude zbytečné do Karlových Varů jezdit...

Film Milenky starého kriminálníka zrestaurovali v Národním filmovém archivu, bohužel analogovou, nedigitální formou, takže stále ještě byl plný škrábanců na negativu, možná, že jsme ho viděli tak, jak by ho možná viděli diváci ve dvacátých či třicátých letech.

Ruští nacionalisté v Doněcku se přou o ruskou vojenskou pomoc ukrajinským separatistům

8. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na včerejší tiskové konferenci ruského levicového nacionalisty Sergeje Kurginjana (Suť vremeni) v Doněcku došlo k prudké hádce o to, zda a jak Rusko vojensky pomáhá ukrajinským povstalcům. Zástupci ozbrojenců kategoricky popírají jakoukoliv jinou, než humanitární pomoc. Kurginjan poukazuje na rozpor mezi vyjádřeními velitele povstalců Igora Strelkova a tím, co tvrdí jeho podřízení, a trvá na tom, že povstalci vojenskou pomoc z Ruska dostávají, přičemž počínaje 3. červnem se její přísun údajně vystupňoval.

Návrat Olivera Stonea

8. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

České televizi se po dlouhém a ničím nerušeném zimním spánku podařilo odvysílat kvalitní, byť místy zjednodušující a romantizující historickou podívanou, která má celkem deset dílů ZDE .

Zbraně islamistů mohou změnit rovnováhu sil v konfliktech v Sýrii a Iráku

8. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

[Islamisté z nově vyhlášeného chalífátu na území Iráku] se zmocnili zásob zbraní 2. a 3. divize v Mosulu, 4. divize v Salladínu, 12. divize v oblastech poblíž Kirkúku a další divize v Dijále", říká Džabar Javar, generální tajemník [kurdského] ministerstva pešmergy...

"Hovoříme o výzbroji pro 200 000 vojáků, všechno od Američanů", uzavírá Javar, postava s knírem, jejíž kancelář v Irbílu zdobí vlastní fotografie coby mladého bojovníka pešmergy v 80. letech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

O sterilním životě pražské kavárenské obce

5. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Režisérka Jitka Rudolfová se pokusila svým filmem s poněkud konjunkturálním názvem Rozkoš natočit film o sterilním životě současných pražských kavárenských povalečů, tzv. intelektuálů z umělecké, především filmařské a podnikatelské společnosti. Film je tak trochu potvrzením tvrzení zlých jazyků, které poukazují na to, že současní čeští filmaři v podstatě moc netuší, co se v širší české společnosti děje, protože jsou uzavřeni ve své pražské kavárenské středostavovské bublině, kde se neděje nikdy nic, žije se jim dobře a nesmírně se nudí, protože ztratili smysl života. Rozkoš není zdaleka prvním postkomunistickým českým filmem na toto téma, a zřejmě proto, že ho natočila žena, hlavním tématem jsou opět nemožní a nepoužitelní muži, často sukničkáři.

Sommerová ve filmu o Kubišové připomněla, že v šedesátých letech byla v Československu svoboda

5. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Poněkud tradičně, totiž chronologickým způsobem, se rozhodla Olga Sommerová strukturovat svůj nový film o zpěvačce Martě Kubišové Magický hlas rebelky. Film je především cenný archivními záběry z šedesátých let, které dokumentují, což bývá dnes zapomínáno, anebo záměrně potlačováno, že Československo v šedesátých letech bylo zemí svobody a bouřlivého, originálního uměleckého vývoje, jaký česká společnost pak už nezaznamenala nikdy. Archivní záběry videoklipů zpívající Marty Kubišové ze šedesátých let jsou samozřejmě stylově poplatné tedejší éře i tehdejším, na dnešní poměry poněkud šokujícím zvyklostem (v jednom klipu z šedesátých leth zpívá Kubišová v plavkách, a je to nepříjemně voajeristické), jenže kontrast mezi uměleckou kvalitou toho, co vznikalo tehdy a co vzniká dnes, je nesrovnatelný. Smutně v tom smyslu vyznívají ukázky z dnešní inscenace, na níž se podílí dnešní, zestárlá Marta Kubišová - s tím, co vznikalo v šedesátých letech se to nedá srovnávat, ani co se týče kvality hlasu zpěvačky tehdy a dnes, ani co se týče kvality dnes prezentovaných děl.

Menzelovi Don Šajni: Moudrý, zralý, chytrý a hluboký film

5. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Velmi příjemným překvapením byl na letošním karlovarském filmovém festivalu nejnovější film režiséra Jiřího Menzela Don Šajni (2013), na němž scénáristicky spolupracovala i spisovatelka a kritička Tereza Brdečková. Menzel v poslední době především pracuje v divadle a tento film je otevřenou a energickou poctou opernímu divadlu -- které je pro Menzela v tomto filmu metaforou vysokého, tedy objevného, originálního a autentického umění jakéhokoliv druhu.

Není hazard jako hazard!

8. 7. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

O tom, jak nebezpečný je hazard pro společnost není nutné se ze široka rozepisovat. Kdo sleduje stávající mistrovství světa ve fotbale bude asi vědět, že i zde existuje hazard, jenom s tím rozdílem, že s velkým H na začátku. Jde totiž o výborného belgického fotbalistu Edena Hazarda, hrajícího za anglický FC Chelsea. Na rozdíl od klasického pojmu hazardu je tento "Hazard" velmi užitečný a prospěšný, což se už o klasickém (obecném) hazardu říci nedá.

Symboly české státnosti: sv. Václav, Hus - a Masaryk

8. 7. 2014 / Bohumil Sláma

čas čtení 2 minuty

Pro každého, kdo jen trochu zná Masaryka a jeho dílo, musí být nepochopitelné a musí na to pohlížet s pocitem trpkosti: Masarykův význam je dodnes odsouván do pozadí, přitom je nepochybně největší postavou našich dějin. Je to největší Čech (neboť Karel IV. ho převýšil pouze velikostí své moci, ne však duševní velikostí a ideovým přínosem).

Hus v roce 14

7. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Bez jediného roku si připomínáme šestisté výročí upálení reformátora, pedagoga, kněze a kazatele, Mistra Jana Husa. Šest set let je poměrně dlouhá doba. Má nám středověký myslitel, pedagog a kazatel v jedné osobě ještě co říci? V čem je pro nás po takové době jeho odkaz stále aktuální?

Přímo nesmrtelným se stal jeho boj proti pokrytectví, proti tomu, co bychom dnes označili jako "dvojí metr".

Svatá prostoto!

6. 7. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 12 minut

Dnes 6. července od 16 hodin se u sochy Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze konalo shromáždění, které svolaly občanské iniciativy. Kromě fotografa z ČTK neprojevila o tuto akci zájem žádná média. Projevy účastníků, zachycené našimi kameramany, budeme po zpracování rozesílat nezávislým internetovým serverům. V příloze zatím posílám text svého příspěvku. Další budou následovat, píše Lenka Procházková.

Pravdu nelze vlastnit. Pravdu lze hledat, vnímat, obhajovat. Pravdu lze milovat, ale i nenávidět. Pravdu je možné skrývat, zakazovat, popírat, ale nikoliv zničit.

Asi také znáte legendu o stařence, která přinesla ke kostnické hranici Mistra Jana otýpku klestí. "Svatá prostoto!" povzdechl prý odsouzený. Krátce před tím Mistr Jan naposledy odmítl odvolat svou kritiku církve a zachránit si tím život. Podle svědectví na něm nebyly patrné sebemenší pochyby, nebylo vidět žádné zaváhání, do poslední chvíle při exekuci zpíval. Zřejmě to byl odraz hluboké jistoty a víry v to, že pravda nezaniká tak, jako její nositelé, že pravda není materie, jejíž popel odnesou vody Rýna, že pravda zůstává s živými a pro živé, a přes propast času dál spojuje lidi, neboť člověk nebyl zrozen ke lži a k pokrytectví ale naopak ke stálému odporu vůči nim.

Ke správným důchodům nás nepřivede komise, ale rozumná úvaha

8. 7. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 11 minut

Většina z nás chce žít v harmonické společnosti a spravedlivý důchodový systém je její součástí. Jak by měl správně vypadat, se nedozvíme od komise, ve které jsou zástupci obchodních zájmů, osoby svázané ideologií a starým uvažováním a osoby omezené neschopností logicky uvažovat a dokonce i ti, kteří již v minulosti osvědčili svou nepoužitelnost.

Na ropném trhu se hraje o čas

7. 7. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 17 minut

Na ropném trhu jako by byl zdánlivý klid. Cena za barel (standard Brent) se pohybuje kolem 110 dolarů, s občasnými výskoky a vzestupy, ale prozatím nikterak dramatickými. Přesto se objevuje velké množství analýz, které z různých úhlů dovozují, že klid na ropném trhu, na trhu s komoditou, bez které současná civilizace nedokáže existovat, je klidem před bouří.

Svatá prostoto!

7. 7. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 11 minut

Pravdu nelze vlastnit. Pravdu lze hledat, vnímat, obhajovat. Pravdu lze milovat, ale i nenávidět. Pravdu je možné skrývat, zakazovat, popírat, ale nikoliv zničit.

SSSR zřizoval "tajné sklady zbraní po celé Evropě"

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Zásoby zbraní z dob studené války vybavené výbušnými nástrahami jsou patrně dosud ukryty po celé Británii. Sklady zřídili sovětští agenti v rámci přípravy na válku. Vyplývá to z dnes publikovaných materiálů tzv. Mitrochinova archívu.

Západ se snaží přinutit Porošenka k míru

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

V Bruselu proběhne schůzka vedení EU, představitelů členských zemí a ukrajinské vlády, na níž se bude jednat o objemu pomoci Ukrajině. V Kyjevě nevylučují, že EU postaví tuto otázku do souvislosti s příměřím v Donbasu.

Klauni: Další český film z pražského uměleckého prostředí

7. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Dalším z českých filmů, který plně odpovídal zažitým a stále opakovaným stereotypům, co do prostředí, jaké nejnovější české filmy často zobrazují, byl snímek Viktora Tauše Klauni (2013). Zase ho bylo lze interpretovat jako důkaz toho, že pražští filmaři neznají nic kromě svého pražského kavárenského středostavovského života a točí filmy nyní hlavně o tomto prostředí. Klauni jsou zase z pražských uměleckých kruhů, zjevně dost bohatých (nejméně Oskar žije ve velmi luxusně zařízeném buržoazním bytě, to v divadle vydělával miliony?) a zase ve filmu vzpomínáme na komunismus a na emigraci, i když, nutno říci, známé "umělecké" pražské prostředí tentokrát slouží tvůrcům jako odrazový můstek k něčemu jinému. Klauni jsou příběhem tří (fiktivních) mimů, Oskara, Maxe a Viktora, kteří někdy v polovině osmdesátých let založili v Československu tvůrčí uměleckou trojici, která tehdy zaznamenávala podstatné divadelní úspěchy. Jeden z těchto tří mimů, Max, však emigroval a ostatní tedy v Československu "nechal na holičkách". Kupodivu se vrací do Československa až v současnosti, s mladou francouzskou partnerkou, kdy přijede se svým francouzským souborem uskutečnit v Praze představení. Jakoby mezi Českem a Západem byla nepřekonatelná hradba, kterou se Max rozhodl zbourat až čtvrt století po pádu komunismu. Před tím, po roce 1989, nebyl zjevně s nikým v Čechách ve styku. Je to vůbec realistické?

Mier v Európe bez NATO?

7. 7. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 11 minut

Európa prežíva od roku 1950 obdobie mieru, ktoré nemá v dejinách kontinentu obdobie. Krvavé potlačenie maďarského povstania v roku 1956 a okupácia Československa v roku 1968 túto mierovú idylu narušili len mierne a s výnimkou vojen na Balkáne a v niektorých krajinách bývalého ZSSR nezažili vojnu už tri generácie Európanov. Nečudo, že niektorí dnes považujú mier za rovnakú samozrejmosť ako prosperitu a blahobyt - a uverili, že tento stav potrvá samopohybom večne.

POLICEJNÍ STÁT:

V zaměstnání vám brzo budou brát otisky prstů

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Zákoník práce podnikatelům ukládá povinnost evidovat docházku zaměstnanců. Jak to ale může zaměstnavatel mít pod kontrolou?

Zaměstnanci si nemusí svou docházku zapisovat poctivě a "štípací" hodiny lze také snadno oklamat. Biometrický otisk prstu se oklamat nedá, protože každý člověk má svůj jedinečný a nenapodobitelný otisk.

Představujeme Vám elektronický docházkový systém se senzorem na otisk prstu. Každému zaměstnanci v zařízení vytvoříte účet, kterému přiřadíte jméno a příjmení. Zaměstnanec při vstupu na pracoviště nebo odchodu z pracoviště, potvrdí svůj příchod vložením prstu do zařízení. Kdykoli pro Vaši potřebu, pro potřeby mzdové účtárny nebo v případě kontroly Inspektorátu Práce, jednoduše připojíte zařízení k PC prostřednictvím USB a vytisknete si přehlednou evidenci docházek Vašich zaměstnanců.

AKCE - DOCHÁZKOVÝ SYSTÉM s biometrickým senzorem na snímaní otisku prstu jen za 299

Merkelová: Obvinění, že německý špion pracoval pro USA, je "vážné"

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla během své návštěvy v Pekingu, že obvinění, že jeden německý občan pracoval jako double agent pro americkou výzvědnou službu, je vážné. "Pokud se to prokáže, pro mě by to bylo jasné porušení důvěryhodné spolupráce mezi úřady a partnery," řekla Merkelová. Případ zřejmě povede k dalšímu ochlazení německo-amerických vztahů, které byly od loňska narušeny odhalením Edwarda Snowdena, že Spojené státy a Británie špehují či špehovaly evropské občany, včetně samotné kancléřky Merkelové.

Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí se dosud odmítají vyjádřit k případu zatčení jednatřicetiletého zaměstnance německé rozvědky BND. Muž přiznal, že americké rozvědce předal tajný dokument.

Během návštěvy Merkelové v Číně varoval šéf německé rozvědky, že firmy v Číně jsou ohrožovány stále intenzivnjší hrozbou průmyslové špionáže od čínských výzvědných agentur, které mají obrovské finanční zdroje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hus v roce 14

5. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Tento příspěvek, který zazní v neděli od 16:00 na Staroměstském náměstí na akci věnované uctění odkazu Mistra Jana Husa, nazvané: Penězi, majetkem, pravdu a víru nenahradíš. Akce se účastní několik iniciativ, např. Ne základnám, Stop církevním restitucím či Hnutí za Přímou Demokracii.

Bez jediného roku si připomínáme šestisté výročí upálení reformátora, pedagoga, kněze a kazatele, Mistra Jana Husa. Šest set let je poměrně dlouhá doba. Má nám středověký myslitel, pedagog a kazatel v jedné osobě ještě co říci? V čem je pro nás po takové době jeho odkaz stále aktuální? Přímo nesmrtelným se stal jeho boj proti pokrytectví, proti tomu, co bychom dnes označili jako "dvojí metr".

Irácká krize: Na tahu je Írán

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Íránci začali v Iráku jednat, ačkoliv úkolu se nevěnuje mnoho lidí, píše Patrick Cockburn. Pokoušejí se zopakovat taktiku ze Sýrie, tj. vytvořit z milic paralelní armádu, která by podpořila nebo nahradila pravidelné ozbrojené síly. Otevřeně o tom hovoří.

Osborne: Kauza pedofilie politiků "bude prošetřena"

7. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra je pod tlakem na vysvětlení ztráty nejméně stovky spisů týkajících se údajně organizovaných případů pedofilie, zatímco vláda potvrdila, že vloni byly tyto předtím nepublikovaní případy předány policii. Případy údajného zneužívání dětí politiky pocházející z 80. let se "ztratily" nebo byly zničeny a veřejnost stále více volá po veřejném vyšetřování paralelně s kriminální procedurou.

Mistr Jan Hus a T. G. Masaryk

7. 7. 2014

čas čtení 11 minut

Vážení přátelé, vážení přítomní,

Sešli jsme se tady u Šalounovy sochy Mistra Jana Husa, postavené českým národem v období kruté první světové války roku 1915 jako protest proti habsburské a německé nadvládě i jako připomínka, že český národ má své vlastní cenné tradice, které jsou národu posilou a inspirací, zvláště v dobách nepříznivých.

K státnímu svátku: Zpráva o smrti Mistra Jana Husa

6. 7. 2020 / Petr z Mladoňovic

čas čtení 8 minut

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

ANALÝZA MEZINÁRODNÍCH SOUVISLOSTÍ

Jak se rodí Putinův bumerang

6. 7. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 23 minut

Pro ujasnění: bumerang v tomto článku označuje dosažení právě opačného účinku, než jakého člověk chtěl a snažil se usilovně dosáhnout.

I tady jsou USA se svým postojem k přírodě, environmentalismu a všemu živému dobrým příkladem. Například vysoušení amerických bažin v době kolonialismu mělo mimo jiné za následek záplavy, užívaní prostředku DDT jako pesticidu ukládalo jedovaté látky v tělech ptáků, které je zabíjely. To bylo tenkrát.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35698