20. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2002

Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství

Nemohou kritizovat americkou politiku, ať si myslí jakkoliv intenzivně, že je ostudná, protože jsou na ní všichni závislí, napsal v deníku Independent Robert Fisk. Před několika dny apeloval princ Abdullah ze Saúdské Arábie na "svědomí" Američanů, aby pomohli Palestincům. Emír z Kataru se ponížil ještě více. Arabové, uvedl - a omluvil se za to, že použil takového slova - mají povinnost prosit Spojené státy, aby využili svého vlivu na Izrael. Taková slova jsou hlubinou arabského zoufalství. Je možné, že Washington odmítne žádost Ariela Šarona, aby Amerika přerušila s Jásirem Arafatem veškeré styky, avšak prezident Bush už dávno zapomněl na svou "vizi" palestinského státu - s níž se vytasil, když potřeboval, aby Arabové neprotestovali proti bombardování Afghánistánu, ale rychle ji pohřbil, jakmile splnila svůj účel. Arafatovou rolí je pamatovat si dobře, co je jeho úkolem: chránit Izrael před vlastním, palestinským národem. (Robert Fisk je držitelem jednadvaceti mezinárodních novinářských cen, včetně ceny organizace Amnesty International za reportáže z Alžíru a za reportáže o bombardování Kosova v roce 1999.)

Je obtížné podcenit intenzitu hanby, s níž nyní pohlížejí mnozí Palestinci na Arafata. Loni o Vánocích trval Arafat na tom, že se vydá do Betléma na bohoslužby. Avšak Izraelci mu k tomu nedali povolení, a tak jen Arafat vystoupil v palestinské televizi a absurdně tvrdil, že je to, že ho Izraelci do Betléma nepustili, "zločinem" a "teroristickým činem".

Proč, zeptal se arabský list Al Quds al-Arabi, se nám nedostalo žádného vysvětlení pro toto "bizarní a nepochopitelné" Arafatovo představení? Proč se nevydal Arafat ze svého sídla v Ramallahu společně s křesťanskými duchovními, kteří ho přišli podpořit, a nešel směrem k Betlému, dokud by ho před televizními kamerami fyzicky nezadrželi izraelští vojáci? Čím více hovoří Arafat o izraelském "terorismu", tím méně zkoumáme jeho vlastní zkorumpovanost, protekcionářství a brutalitu.

Izrael mezitím dál vytváří mýty. V New Yorku oznámil Šimon Peres, že jsou prý v Libanonu přítomny íránské revoluční gardy a že bylo dovezeno 8000 dalekonosných střel pro organizaci Hizbollah. Není to pravda: v Libanonu už nejsou žádní íránští gardisté 15 let a "nové" střely neexistují - avšak americké sdělovací prostředky opakují tyto nesmysly aniž by se vůbec pokusily si zkontrolovat fakta.

Nejnovější tragická nepravda přišla od Šarona. Vyjádřil se, že lituje, že Arafata "nezlikvidoval" během obléhání Bejrútu v roce 1982, ale neexistovala pro to prý tehdy dohoda.

To je nesmysl, během toho obléhání bombardovaly izraelské stihačky pětkrát budovy, o nichž se Šaron, tehdejší izraelský ministr obrany, domníval, že se v nich Arafat skrývá. Ve dvou případech zlikvidovaly tehdy izraelské stihačky celé bloky činžovních domů - samozřejmě i s jejich civilními obyvateli - jen pouhých několik minut poté, co Arafat odešel. O nepravdivé Šaronově verzi historie informovaly americké sdělovací prostředky, jako by to byla fakta.

Všichni účastníci na konfliktu na Blízkém východě nyní hrají lživou hru - je to obrovský a podvodný pokus vyhnout se veškerému zkoumání kritických otázek, které stojí u kořene této tragédie.

Saúdští Arabové chtějí apelovat na "svědomí" Ameriky nikoliv proto, že by jim vadilo, v jaké situaci se octl Arafat, ale proto, že 15 z únosců amerických letadel dne 11. září bylo ze Saúdské Arábie.

Šaronův pokus přidat se k "válce proti terorismu" - jeho vyrábění neexistujících íránských nepřátel v Libanonu, přestože má velmi reálné nepřátele na západním břehu Jordánu a v Gaze - je otevřeným úsilím získat americkou podporu pro svou snahu rozdrtit palestinské povstání a pokračovat dál v izraelské kolonizaci palestinského území.

I mesiášské prohlašování George Bushe, že bojuje proti "zlu" - zdá se, že "zlo" je nyní samostatně existující národní stát - a že nepřátelé Ameriky z organizace al Qaeda nenávidí Spojené státy, protože jsou "proti demokracii", to je všechno nesmysl. Většina muslimských nepřátel Ameriky vůbec ani neví, co je to demokracie - nikdy ji neměli - a jejich činy, které jsou zlovolné, mají jasné motivy.

Bush ví - určitě to ví jeho ministr zahraničí Colin Powell - že existuje těsné spojení mezi zločiny proti lidskosti z 11. září a Blízkým východem. Konec konců vrazi z 11. září byli všichni Arabové, pocházeli ze Saúdské Arábie, z Egypta a z Libanonu. Tyto informace máme povoleny.

Ale jakmile někdo učiní další logický krok a pohlédne na samotný arabský svět, octneme se na zakázaném území. Protože jakmile začnete analyzovat současnou situaci na Blízkém východě, setkáte se s nepravedlností, s násilím a s vraždami, které jsou často důsledkem - přímým či nepřímým - politiky Spojených států a jejich regionálních spojenců (arabských stejně jako Izraele).

A proto je v tom okamžiku diskuse umlčována. Protože samotné americké angažmá v tomto regionu - bezpodmínečná podpora USA pro Izrael, americké tolerování izraelské kolonizace arabských území, sankce proti Iráku, které usmrtily tolik desítek tisíc dětí - a samotná absence demokracie, o níž se Bush domnívá, že je terčem útoku - to všechno znamená, že činy Spojených států mají leccos společného s hněvem, který vyvolal masové vraždění z 11. září. Jenže když tohleto řekneme, dostaneme se na velmi nebezpečné území.

Kdykoliv byl spáchán nějaký zločin - i když jde o tu nejbanálnější vraždu někde v domě - první věc, kterou dělá policie, je, že hledá motiv. Avšak při vyšetřování tohoto strašlivého zločinu z 11. září nejsou normální procedury dovoleny. Motiv hledat nesmíme. Učinit to, rozbírat prostředí, z něhož vrahové pocházeli, to je pak označováno za "protiamerické" nebo "antisemitské" - a samozřejmě, je to pak tabuovým tématem. A o to přece jde, aby se diskuse umlčela.

A je pozoruhodné, že arabské režimy to tolerují a spolupracují s tím. Nikoliv normální Arabové - ti vědí velmi dobře, jaké lži leží za strašlivými událostmi z 11. září - ale vedení arabských států musí předstírat, že neví nic. Vedoucí arabští politikové podporují "válku proti terorismu" a pak žádají - prosí - Ameriku, aby uznala, že je rozdíl mezi "terorismem" a "národním odporem".

Arafat sám tvrdí, že podporuje "válku proti terorismu" a pak - nic si nenalhávejme - dovoluje svým stoupencům, aby se pokusili dovézt na lodi Karine A zbraně z Íránu.

A Šaron, který beznadějně není schopen ochránit svůj lid před krutými palestinskými sebevražednými atentátníky, soustřeďuje své úsilí na to, aby prezentoval palestinské povstání světu jako "světový terorismus", a potlačuje skutečnost, že jde o nacionalistické povstání. Protože pokud jde o nacionalismus, jde také o izraelskou okupaci a o americkou politiku v reigonu, a o tom se nesmí mluvit.

                 
Obsah vydání       20. 2. 2002
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství
20. 2. 2002 Co si dál počít v konfliktu mezi Palestinci a Izraelci?
20. 2. 2002 FBI "nechce zveřejnit totožnost šiřitele antraxu"
20. 2. 2002 Pentagon plánuje propagandistickou kampaň ve prospěch "války proti terorismu"
20. 2. 2002 Milan Knížák prohrál svůj spor s Milanem Kreuzziegerem Milan  Kreuzzieger
20. 2. 2002 Hájím svůj návrh správního řádu ČR Jiří  Kaucký
19. 2. 2002 Mladá fronto dnes, nelži! Jiřina  Fuchsová
20. 2. 2002 Británie vyvraždila 10 milionů kusů skotu "na základě nesprávných předpokladů"
19. 2. 2002 Jak by mohly dopadnout volby: analýza současné předvolební situace Štěpán  Kotrba
19. 2. 2002 Kunsthistorik troubí na poplach Jan  Paul
19. 2. 2002 Co vede k vraždění? Radek  Mokrý
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2002 Likvidace IPB jako mocenského centra ODS byla nejzávažnější událostí posledních čtyř let Václav  Žák
20. 2. 2002 Hájím svůj návrh správního řádu ČR Jiří  Kaucký
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
20. 2. 2002 Británie vyvraždila 10 milionů kusů skotu "na základě nesprávných předpokladů"   
20. 2. 2002 Pentagon plánuje propagandistickou kampaň ve prospěch "války proti terorismu"   
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem   
19. 2. 2002 Britští vojáci v Kábulu obviněni, že zastřelili nevinného muže   
19. 2. 2002 Miloševič: "Západ vyvolával v Jugoslávii, v Československu a v SSSR nacionalismus"   
19. 2. 2002 Co vede k vraždění? Radek  Mokrý
19. 2. 2002 Mladá fronto dnes, nelži! Jiřina  Fuchsová
19. 2. 2002 Kunsthistorik troubí na poplach Jan  Paul
19. 2. 2002 Smrtonosná sémantika humanitárních válek - 2. část Josef  Fronek
19. 2. 2002 Článek, který nechtělo uveřejnit Právo: Jak je to s obchvatem kolem Plzně? Petr  Kužvart
19. 2. 2002 Jak by mohly dopadnout volby: analýza současné předvolební situace Štěpán  Kotrba
18. 2. 2002 Stanislav Gross se pokouší diskreditovat Ekologický právní servis   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
20. 2. 2002 Co si dál počít v konfliktu mezi Palestinci a Izraelci?   
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem   
5. 2. 2002 Jásir Arafat: Chci vyjednávat, ale Izraelci s námi musejí jednat jako se sobě rovnými   
22. 1. 2002 Co když byl odsun Němců z Československa správný? Vladimír  Bernard
7. 1. 2002 Pravé lži v televizi Nova Dominik  Lukeš
9. 12. 2001 Arafat vede svůj národ ke katastrofě Moshe  Katsav
9. 12. 2001 John Whitbeck: OSN musí vyvořit nové mírové řešení na Blízkém Východě   
7. 12. 2001 Dvě války v přímém přenosu   
6. 12. 2001 Konečné řešení palestinské otázky   
6. 12. 2001 Gaza: Utíkali o život přes pole smrti   
26. 11. 2001 Palestinské oběti obviňují Ariela Sharona u belgického soudu   
18. 11. 2001 Nahradí Západ v Afghánistánu jednu diktaturu druhou?   
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
16. 10. 2001 Jásir Arafat v Londýně: může Blair v boji proti bin Ladenovi pomoci Palestincům?   

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík
24. 1. 2002 Petice: Nechceme Gripeny, chceme zdravé, šťastné a vzdělané děti! Jiří  Mašek
20. 12. 2001 Václav Klaus se sjednocující se Evropy bojí oprávněně Štěpán  Kotrba
12. 12. 2001 Dva argumenty pro Gripen Štěpán  Kotrba
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal