13. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 2. 2002

Jsme CESI

Jiřina Fuchsová, dlouholetá bojovnice za práva Čechů žijících v USA, zejména za opětovné udělení českého občanství a jejich volební a restituční práva v ČR, navštívila v minulých týdnech Českou republiku hovořila o těchto záležitostech s různými českými politiky. Co zjistila, o tom i napsala.

Los Angeles, 11. unora 2002

Mili pratele,

prijmete muj dik za vase komunikace dosle v dobe meho pobytu doma. Vzhledem k me okamzite pracovni zatezi vas prosim o strpeni, ze zatim nemohu odpovedet jednotlive. Prozatim jen strucne:

1) V Plzni se mi podarilo promluvit par slov s Vaclavem Klausem. Dle jeho sdeleni ODS zadne konkretni kroky k tomu, aby take Cesi v USA, Kanade a jinde mohli volit jiz v ceskych volbach 2002, nepodnika.

V Praze jsem na podnet plzenskeho senatora pana Bohumila Kulhanka navstivila schuzi senatniho podvyboru pro Cechy v zahranici. Spolecne s Viktorem Drdou a redaktorkou Evou Strizovskou jsme znovu prednesli vsechny zadosti a problemy rodilych Cechu v USA, Kanade, pripadne jinde. Jmenem kanadskych Cechu bez obcanstvi jsme upozornili na problem nutnosti zadat o vizum pri cestach domu.

Nas dojem byl, ze nekterym senatorum a senatorkam lezi nas osud skutecne na srdci, jini odsouvaji nase "problemy", pramenici v zasade z nedodrzovani jak ceske ustavy, tak z naprostem ignorovani zasad Mezinarodni listiny lidskych prav a svobod, jak nekolikrate poukazal Viktor Drda, za casovy predel dalsich ctyr let...

Vzhledem k tomu, ze od roku 1993 zemrelo jiz dvacet nasich clenu s nedobrovolnym statutem "CESKEHO CIZINCE, CIZINKY", dalsi ustavovani "komisi," "zkoumani nasich problemu.." za jakykoli casovy limit v budoucnu, je naprosto neunosny a neprijatelny. Jsme CESI. Cekame, na vyreseni naseho obcanstvi, pristupu k moznosti individualne doresit sve pripadne restituce a na vyreseni zavedeni volebniho prava pro Cechy -obcany v zahranici jiz DVANACT LET!

Nezbyva nam nic jineho, nez opet upozornovat americke i evropske, potazmo EU, a svetove urady, instituce a organizace Lidskych Prav na nasi, specificky ceskou (neco podobneho se v dnesnich demokratickych statech nevyskytuje!) administrativni genocidu na UZEMI NASI RODNE ZEME. Detailni informace o dalsich akcich za ucelem dosazeni noveho, nekomunistickeho, nediskriminujiciho a pro vsechny stejneho zakona o CESKEM STATNIM OBCANSTVI, o dosazeni ROVNEHO PRISTUPU K RESTITUCNIM PROCESUM/ODSKODNENIM a o PRAVO UCASTNIT SE JIZ LETOSNICH VOLEB ve vlasti, obdrzite v budoucich tydnech.

Info: v anglictine naleznete na: www.muselik.com (Jirina Fuchs,Human Rights, etc.) v cestine na: www.czechoffice.org

podrobny prehled, mapujici vyvoj otazky rovnosti v otakach OBCANSTVI- RESTITUCI-VOLEBNIHO PRAVA je take na webu SVU, Britskych Listu (Blistu) et cetera.

2) V prubehu sveho pobytu jsem mela nekolikrat moznost promluvit do Ceskeho rozhlasu Plzen. Temata: Zivot v USA po 11. zari 2001- Cesi na Olympiadach - Muj vztah k rodne Plzni a Sumave- Ceska poezie v exilu - Sjezd SVU v Plzni v cervnu t.r., a PAMATNIK ZAHRANICNICH CECHU. Jako posluchacka CR Plzen si se zajmem vyslechla nekolik zajimavych relaci, napr. o projektu budovani Muzea Zelezne opony v sumavske Kvilde (reditel Ing. Vaclav Vitovec), a velmi zajimavy rozhovor s ekonomickym reditelem krimickeho Lobkowiczkeho panstvi, synem senatora Jaroslava Lobkowicze, o restaurovani tomuto rodu zrestituovanych budov a pamatek po predcich. Nemene zajimavy osobni rozhovor jsem mela s novym manazerem nejvetsi plzenske restaurace Na Spilce v Prazdroji, Jonathanem Biskem...

3) PAMATNIK ZAHRANICNICH CECHU: Prestoze prace ceskeho "anit-lobby" v USA v usili o uznavani obcanstvi vsem rodilym Cechum v zahranici, nejen "nekterym", stale zabira mnoho a mnoho meho casu (i financnich prostredku), prace na PZC neustaly, jen se pozastavily. Na zaklade nekolika zajimavych rozhovoru s vysokymi uredniky plzenskeho Magistratu a s nove zvolenym hejtmanem Plzenskeho kraje MUDrem. Petrem Zimmermannem jsem si odnesla dojem, ze stejne jako v minulosti, zajem o vybudovani PZC v Plzni je stale zivy, coz mne, samozrejme, velmi potesilo. Podrobnosti o akcich PZC v blizke budoucnosti obdrzite pisemne. Pokud si prejete financne prispet jak na neustavajici zapas o nasi obcanskou rovnost ve vlasti nebo na PZC primo, muzete zaslat sek budto na moje jmeno, nebo na ALL THINGS CZECH (s oznacenim budto IAC - na podporu nasich snah o obcanstvi, nebo na PZC - chcete-li obnos venovat na PAMATNIK ZAHRANICNICH CECHU.) Potvrzeni o daru vam bude zaslano pisemne, bohuzel, po zaniku KCK a dokud nedojde k registraci PZC, vase soucasne dary NEJSOU ODCITATELNE OD DANI, dekujeme za pochopeni.

Jinak MEZ. ASOCIACE i PZC dekuje vsem z vas za VESKEROU MORALNI I FINANCNI PODPORU v poslednich letech. Dekujeme za zasilky U.S. postovnich znamek First Class, ty jsou vzdycky treba, take v pripade, ze vyzadujete nekjake dokumenty a zaslete-li zpatecni, self-addressed a ofrankovanou obalku, usnadnite mi tak velmi narocnou a vycerpavajici praci, dekuji!

Zaverem jeste jednou diky za zaslane komunikace.

Jako vzdy, v prubehu poslednich triceti let,

Vase, a srdecne!

Jiřina Fuchsová

                 
Obsah vydání       13. 2. 2002
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu
13. 2. 2002 Bouře ohledně civilních afghánských obětí
13. 2. 2002 KDU-ČSL nemá zájem: "Já za josefínský konfiskáty nebojuju! Chvátám k Maltézským rytířům!"
13. 2. 2002 Jak se stal chrám sv. Michaela Archanděla domovem pro disneyovskou show Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Chrám sv. Michaela Archanděla: Zpráva o duchovně-kulturní genocidě Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Dopis Václavu Havlovi: všechny domácí prostředky k záchraně chrámu už byly vyčerpány Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Ženy, které mají děti až po třicítce, riskují rakovinu prsu
13. 2. 2002 Alžírský "terorista", zadržovaný v Londýně, byl propuštěn
13. 2. 2002 Tvrdý režim na palubě některých letadel v USA Miloš  Kaláb
13. 2. 2002 Thatcherová: radikální islám je nový bolševismus
13. 2. 2002 Jsme CESI Jiřina  Fuchsová
11. 2. 2002 Jak jsem byl potrestán za neúčast ve sčítání lidu Tomáš  Pecina
12. 2. 2002 Olga Kopecká stále cenzuruje Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů