Boris Johnson schválil firmu Huawei pro systém 5G pro její "vedlejší prvky"

28. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Britská vláda označila čínskou firmu Huawei za "vysoce riskantního obchodníka", ale dává jí možnost vyrobit "vedlejší prvky" britské sítě 5G. Firma Huawei nebude mít přístup k "jádru" sítě 5G a nebude smět fungovat na citlivých místech, jako jsou jaderná a vojenská zařízaní, a její podíl na trhu bude omezen na 35 procent. Britská vláda ale "nemá v důledku selhání trhu" možnost použít místo Huawei někoho jiného. Zákaz firmy Huawei by zdržel uvedení do provozu sítě 5G o tři roky a ohrozilo by to hospodářský růst. 

 

Boris Johnson bude nyní čelit zuřivé reakci z USA. Spojené státy blokují jakýkoliv přístup pro firmu Huawei na svéí trhy a požadují, aby totéž udělali i jejich spojenci.

Jeden anonymní americký činitel sdělil tiskové kanceláři Reuters: "Neexistuje žádná bezpečná alternativa, pokud je ´nedůvěryhodným prodejcům´ umožněn vstup na jakoukoliv část sítě 5G. 

Ve čtvrtek se Johnson sejde s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Ten zřejmě bude zuřit. Británie už naštvala Spojené státy tím, že Johnson chce samostatně zdanit americké počítačové giganty. 

I někteří řadoví konzervativní poslanci jsou znepokojeni bezpečnostními riziky, která zosobňuje firma Huawei. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7855

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2020