14. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 11. 2001

Pecinovo jednání na úřadě bylo účelové

Nemyslím si, že vyvolávání umělých střetů s uředníky ať již státními, či obecními je cesta k nápravě. Dokonce si myslím, že umělé vyvolávání jakýchkoliv střetů k ničemu nevede. Je důležité zachovat míru, aby to, co říkáme, to, co kritizujeme, byla pořád ještě pravda. V okamžiku, kdy se tvrzení přežene a opustí pole pravdy, stává se kontraproduktivní.Protože se ho pak jako své spásy chytí všichni, kteří do té doby cítili kritiku jako oprávněnou, ale přiznat to příliš nechtěli," píše autorka.

Milý pane Čulíku,

dost mě překvapilo jaký význam přikládáte a co dovozujete z - inscenovaného - vystoupení pana Peciny na příslušném úřadě. Já jsem z toho měla pocit více - méně rozpačitý. Zdá se mi, že to jednání bylo přísně účelové. Pan Pecina se připravil na šou a šou také předvedl. Ony úřednice však netušily, že bude šou, takže se nemohly připravit, byly tedy jaksi v nevýhodě.

Ve vašem listě si vážím spíše "přiběhů", které píše život a nikoliv pan Pecina a jeho veselí kamarádi.

A velice bych se přimlouvala, abyste se nedával strhnout. Věta vašeho článku "... Každou chvíli mohla do místnosti vtrhnout Městská policie a přítomné zmlátit - zvláště proto, že má na Tomáše Pecinu pifku za to, že poukázal na její porušování zákona při loňském zásahu proto Ladronce." opravdu svědčí buď o tom,že mluvíte o jiné zemi, nebo že si děláte legraci. Tedy doufám. Protože tenhle nesmysl je už přece jenom silné kafe.

Žiji v této zemi již pěkných pár let, ale v životě jsem neslyšela, že by na úřadě někoho zmlátili, nebo dali zmlátit. A jistě víte pane Čulíku, že u nás se nic neutají, neb se všechno rozkecá.Takže bychom se to jistě dověděli všichni.

Nemyslím si, že vyvolávání umělých střetů s uředníky ať již státními, či obecními je cesta k nápravě. Dokonce si myslím, že umělé vyvolávání jakýchkoliv střetů k ničemu nevede.

Je důležité zachovat míru, aby to co říkáme, to co kritizujeme byla pořád ještě pravda. V okamžiku, kdy se tvrzení přežene a opustí pole pravdy, stává se kontraproduktivní.Protože se ho pak jako své spásy chytí všichni, kteří do té doby cítili kritiku jako oprávněnou, ale přiznat to příliš nechtěli.

V této zemi je obvyklé prokazovat svoji totožnost občanským průkazem. Ano. Ale to přece ještě neznamená, že svoji totožnost v jiných zemích je- li to třeba, neprokazují občané jiným způsobem.

Mně taky připadá zvláštní, že imigrační úředník člověka s platným vízem prostě nepustí do země (například do USA) a nemusí mu to nijak zdůvodňovat nikomu a nezmění to ani stížnost například podaná velvyslanci této země. Proč tedy navozujete pocit, že postup úředníků v této zemi musí být popsán do detailů v zákoně, jinak se dopouštějí odsouzeníhodného bezpráví. Nikdy by mě nenapadlo dělat skandál z toto, když mě úředník zdvořile požádá o předložení občanského průkazu při jednání, kde se vyplňují nějaké doklady a pod.

Prostě není třeba dělat problém z toho kde není. V této zemi je tolik problémů k řešení. Problémů skutečných a naléhavých. Je dobře,že se k nim vyjadřují vaše BL.

Poznámka JČ: Jenže při razii proti Ladronce loni v listopadu pražská Městská policie skutečně zasáhla proti jejím obyvatelům brutálně, stejně jako státní policie zasáhla velmi brutálně proti celé řadě nevinných lidí v září roku 2000. Máme informace o brutálním postupu policie i v "obyčejných" případech, o nichž se nikdo nedoví a do tisku se nedostanu. Takže obava z možného zásahu Městské police nebyla nedůvodná.

To, že západní demokracie fungují jen vůči vlastním občanům a vůči lidem, kteří jsou odjinud, se chovají diktátorsky a svévolně, kritizujeme v Britských listech systematicky. Proč bychom měli tedy tolerovat, aby se v České republice chovali diktátorsky a svévolně úředníci i vůči domácím občanům?

                 
Obsah vydání       14. 11. 2001
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi
14. 11. 2001 Americký postoj: válka je nyní v rukou afghánských válečných magnátů, dáváme si pozor
14. 11. 2001 Vyslanec Severní aliance: "Pákistán je agresor"
14. 11. 2001 Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám
14. 11. 2001 Kdo se směje naposled... Tomáš  Pecina
14. 11. 2001 CESTA ZMĚNY na kruhovém objezdu
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?
14. 11. 2001 Unie svobody chce zrušit trestný čin pomluvy
14. 11. 2001 Pecinovo jednání na úřadě bylo účelové Dagmar  Seibertová
14. 11. 2001 S lidmi, kteří věří, ne přemýšlejí, je snadné manipulovat
14. 11. 2001 Kde jste, mladí bojovníci? Revoluce čeká! Štěpán  Kotrba, Fabiano  Golgo, Jan  Smíšek