14. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 11. 2001

Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi

"Budoucnost Afghánistánu je zatím nejistá. Bude docházet k pomstě a k masakrům? Připustí skutečně Severní aliance multietnickou vládu? A bude se Severní aliance chovat vůči afghánským občanům lépe než jejich předchůdci, když ovládali toto město?" To jsou otázky, jimiž se včera večer zabývalo televizní zpravodajství Channel Four News. Vzhledem k nedostatečnosti, povrchnosti a zaujatosti zpravodajství českých televizí věnujeme tomuto zpravodajství podstatnou část dnešních BL. - Zpravodajství britské komerční televize Channel Four News by ale asi nevyhrálo cenu ostravské společnosti InnoVatio za variabilitu, protože včera v 19 hodin věnovalo přibližně dvě třetiny svého padesátiminutového zpravodajského bulletinu vstupu jednotek Severní aliance do Kábulu. Přinášíme podstatnou část těchto reportáží, rozdělených tematicky na jednotlivé články a upozorňujeme na nezávislost reportérů a na systematické úsilí redakce situaci analyzovat a předvídat různé alternativy možného budoucího vývoje.

(Záběr mužů na korbě nákladního automobilu, pohybujících se v rytmu hlasité hudby)

Moderátor: Přivítáni jako hrdinové v Kábulu - vojska Severní aliance vstoupila do města, aniž by se setkala s odporem.

(Znělka televizních novin)

(Záběry mrtvých vojáků, zatčených vojáků) Moderátor: Bití a hromadné popravy bojovníků Talibánu, kterým se nepodařilo uniknout. Co je teď úkolem: Dokáže politika dohnat to, k čemu došlo na místě?

Dobrý večer. Dnes večer dochází k horečným pokusům vyplnit mocenské vakuum v Afghánistánu. Tony Blair požadoval, aby rychle do Kábulu vstoupilo OSN. Pákistán si přeje, aby bylo město demilitarizováno. Avšak jak se to má provést a kdo na to bude dohlížet? Severní aliance zatím říká, že ještě chce, aby moc převzala multietnická vláda. Avšak právě Severní aliance dnes večer ovládá Kábul. Vzdá se moci a bude spolupracovat s bývalými nepřáteli? Jsme živě ve spojení s Kábulem.

Utíkají z velvyslanectví v Pákistánu. Zdá se, že je Talibán kompletně na ústupu. Ale přiblížila se Amerika vůbec o něco ke svému cíli, totiž zvítězit ve válce proti terorismu?

(...)

Moderátor: Dramatická rychlost příchodu Severní aliance do Kábulu vedla, jak se zdá, k drtivé porážce Talibánu. Ale zároveň zůstaly pozadu Spojené státy a OSN, které se teď zoufale snaží situaci dohnat. Vznikly nové problémy.

Poté, co Severní aliance ovládla město Mazar-i-Sharif v pátek a nyní ovládla Kábul, přicházejí dnes večer zprávy, že se chystá ovládnout i středisko Talibánu Džalalabád na východě země a že pokračuje její ofenzíva směrem k městu Kandahár na jihu.

Během dramatického dne v Kábulu došlo tam k určitému množství vražd formou pomsty a k určité míře plenění. Ale celkem je tam atmosféra poklidná a lidé jsou nadšeni. Náš hlavní zpravodaj Alex Thomson přišel s vojsky Severní aliance do afghánského hlavního města:

Reportér Alex Thomson: (záběr přijíždějícího tanku) Ve slabém ranním světle přijíždíme k branám Kábulu na tanku, jehož se Severní aliance zmocnila od poražených jednotek Talibánu. V tuto chvíli se vojáci ještě domnívali, že někteří členové Talibánu zůstávají v hlavním městě, přímo zde před námi. (záběry kráterů vedle silnice) Na obou stranách silnice do Kábulu, krátery, které téměř připomínají Měsíc, po americkém bombardování. (záběry zákopů) Opuštěná postavení Talibánu a zákopy, na obou stranách silnice.

(záběry mrtvol) A těsně na hranici města, mrtvoly bojovníků Talibánu, roztroušené po silnici. Zastřeleni v boji? Anebo popraveni poté, co se vzdali? Bylo nemožné to určit. (obyvatelstvo) Lidé se shromažďovali a dívali se, v tuto chvíli byli naprosto překvapeni rychlostí vítězství Severní aliance.

Stejně překvapeni byli vojáci Severní aliance, když nyní uvažovali o tom, co bylo ještě před několika dny naprosto nemyslitelné - konec Talibánu.

(voják) Jsou absolutně zlikvidovaní. Byli vytrženi i s kořeny.

(jiný voják) Dopustí-li to Pánbůh, dopustí-li to Pánbůh, už v budoucnosti nebudou v Afghánistánu žádní teroristé.

(hlučná reprodukovaná hudba, jásot lidí) Zpočátku se zdálo, že Severní aliance bude respektovat svůj příslib, že se zastaví na předměstí Kábulu. Nákladní vozidla, vojska, obrněné transportéry, tanky, všechny se zastavily na hranicích města. Někteří vojáci si dali čaj.

A stáli na hranicích města, přeplněného dvěma emocemi: radostí, že byl svržen Talibán a hněvem, že útlak trval celých pět let.

(troubící auta, jásot, asi desetiletý chlapec s papírovým drakem) Radost z toho, že si člověk zase může pouštět draka, ta velká afghánská vášeň, kterou se Talibán snažil tak silně potlačovat.

(trh) A radost z hudby, která se linula z několika málo trhů, dnes otevřených. A samozřejmě radost davu, který vítal skupiny vojáků Severní aliance, ať se objevily dnes dopoledne kdekoliv.

Nedaleko středu města byla křižovatka, která se stala londýnským Hyde Parkem, lidi tam veřejně vyjadřovali svou úlevu.

"Děkujeme Bohu, že nás od nich osvobodil. Zaprodali naši zemi."

Reportér: Jiný muž řekl, že Talibán byli prostě kulturní vandalové: "Chtěli zničit naši zemi, chtěli zničit naši kulturu."

Někteří muži se hned nechávali holit. Ale většina mužů, včetně Severní aliance, si vousy chce ponechat.

Stejně jako mnoho žen chce dál chodit zcela zahalených. Ale alespoň nyní vědí, že mají volbu.

"Jako žena mám pocit, že jsem v pokoji a svobodná. Chceme mír, chceme ít možnost chodit nezahalené a chceme mít možnost chodit do práce."

(Dav kope do mrtvoly, hluk) Ale v ulicích také vládl nebezpečný hněv. "Smrt Pákistánu", skandují tady. Mrtvola uprostřed tohoto davu, říkají že to byl arabský příslušník Talibánu. Plivají na něj, kopou ho a przní mrtvolu.

(ničení automobilu) Vypálený pákistánský automobil ničí další dav. Kousek dál leží nejméně čtyři další mrtvoly, částečně spálené a rozsekané na kusy. Říkají, že to byli Čečenci. A nenávidění Pákistánci a Arabové.

(záběr mrtvoly) Tento muž byl zastřelen do hlavy z absolutní blízkosti. Téměř stoprocentně je jisté, že byl popraven ve snaze uprchnout.

(vojáci honí příslušníky Talibánu) Jiní měli větší štěstí. Byli zatčeni a hned nebyli popraveni, jako tato skupina tří ozbrojených příslušníků Talibánu. Přiblížili se k nim vojáci Severní aliance, následovala ostrá přestřelka, (záběry přestřelky, střelba, civilisté utíkají). Lidé nablízku utíkali před kulkami. Muži se pak objevili, odzbrojení a zatčení. Muži, kteří je zatkli s nimi zacházeli neomaleně, ale hned je neusmrtili. Jejich osud je však neznámý.

A uprostřed euforie je nutno si uvědomit, že Severní aliance v minulosti drasticky, šokujícím způsobem porušovala lidská práva, a to nejen tehdy, když naposledy vládla v Kábulu.

Avšak skutečností je, že zde dnes dopoledne měli obrovský bezpečnostní problém. Mohli skutečně jen dál sedět na kopcích kolem Kábulu a nečinně čekat? (vypleněný dům) Vezměte si pouze jediný dům. Obyvatelem tohoto domu byl vysoký arabský důstojník Talibánu. Přestěhoval se sem, aby unikl americkým bombám, uprchl ve dvě hodiny v noci a o pouhých několik hodin později, když jsme sem dorazili my, absolutně všechno zařízení z tohoto domu zmizelo, zůstaly jen papíry rozházené po podlaze, papíru režimu, který je tu nyní historií. Dům byl vypleněn.

Britská humanitární pracovnice: Asi ve dvě hodiny včer a odpoledne, když jsme sem dorazili, viděli jsme, že se věci hýbají. Pak začala být bezpečnostní situace velmi napjatá a pak asi v pět hodin přišlo několik ozbrojenců do naší nemocnice a odebrali nám jeden náš automobil. Zdá se, že Talibán konfiskoval automobily, prostě jakékoliv automobily, které kde mohl sehnat. V 11 hodin bylo ve městě už tma.

Reportér: Severní aliance vstoupila do hlavního města za úsvitu. Generál Bismullah Khan projel posléze ulicemi. Prezidentský palác nyní hlídají stráže aliance. Přijíždějí automobily, z kufru jim čouhají zbraně. Úplně nová policie, vycvičená, v uniformě, která funguje v ulicích Kábulu ode dneška.

Na hlavních křižovatkách byly vytvořeny kontroly proti plenění. Konfiskují všechno, co vypadá, že někdo někdo ukradl.

A tak, během několika pouhých hodin, došlo v Kábulu zase k jedné historické změně. Skončil východní fundamentalistický režim a vládu převzala Západem podporovaná opozice.

(Tanky v ulicích města, jásot) A není tu jen policie. Tanky burácely centrem města, k velkému potěšení kolemjdoucích, ale k hrůze některých pozorovatelů, v určité vzdálenosti.

(Reportér, křičí, aby přehlušil jedoucí tanky) Je to pohled, nad nímž Pákistán bledne a Spojené státy jsou znepokojeny. Severní aliance sice přislíbila, že se zastaví na předměstí Kábulu, a na chvíli se tam skutečně zastavila, nyní je brzo odpoledne a tanky jedou rovnou do středu města.

"Nebuďte znepokojen," vysvětlil jeden generál. "Není to, to, jak to vypadá." (rozhovor s generálem) "Tyto tanky město jen obklopí. Nezůstanou ve městě. Jen teď přes město projíždějí."

Protože tato armáda, stejně jako americké letectvo, má ještě další práci. Dnes večer, konstatoval ministr Severní aliance, dochází k povstáním kolem Džalalabádu na východě a kolem Kandaháru na jihu a to dále pomáhá vítězství této armády nad Talibánem.

V nynější situaci, pod dramatickém dni, posiluje aliance svá postavení. Byli jsme prvními novináři, kteří byli vpuštěni na letiště v Kábulu. Vojáci nejprve opatrně svinuli vlajku Talibánu. Nepálili ji ani ji neuráželi, protože jsou na ní ústřední slova z Koránu. Uvnitř byly kanceláře, které byly nepoužívány od začátku amerického bombardování. Rozjezdové dráhy plné pozůstatků bombardování. Do dvou až tří týdnů bude prý letiště zase v provozu.

Dva nebo tři týdny? V časovém rámci této války - kde bude Talibán za tři týdny? A bude se Severní aliance chovat vůči afghánským občanům lépe než jejich předchůdci, když ovládali toto město?

moderátor: A s Alexem Thompsonem budeme hovořit živě v tomto pořadu za několik minut.

                 
Obsah vydání       14. 11. 2001
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi
14. 11. 2001 Americký postoj: válka je nyní v rukou afghánských válečných magnátů, dáváme si pozor
14. 11. 2001 Vyslanec Severní aliance: "Pákistán je agresor"
14. 11. 2001 Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám
14. 11. 2001 Kdo se směje naposled... Tomáš  Pecina
14. 11. 2001 CESTA ZMĚNY na kruhovém objezdu
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?
14. 11. 2001 Unie svobody chce zrušit trestný čin pomluvy
14. 11. 2001 Pecinovo jednání na úřadě bylo účelové Dagmar  Seibertová
14. 11. 2001 S lidmi, kteří věří, ne přemýšlejí, je snadné manipulovat
14. 11. 2001 Kde jste, mladí bojovníci? Revoluce čeká! Štěpán  Kotrba, Fabiano  Golgo, Jan  Smíšek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2001 S lidmi, kteří věří, ne přemýšlejí, je snadné manipulovat   
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi   
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září   
13. 11. 2001 Donutí Světová organizace pro obchod státy, aby zprivatizovaly veřejné služby?   
13. 11. 2001 Proč byla Pecinova scénka na komunálním úřadě nesmírně významná Jan  Čulík
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"   
12. 11. 2001 Bin Laden se vysmívá Západu: "Jsem připraven zemřít"   
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
8. 11. 2001 Jak Západ plánuje vnutit své obchodní podmínky ostatním zemím světa   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Mohla být televize Nova kvalitní stanicí? Jan  Čulík
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?   
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu   
14. 11. 2001 Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?   
14. 11. 2001 Americký postoj: válka je nyní v rukou afghánských válečných magnátů, dáváme si pozor   
14. 11. 2001 Vyslanec Severní aliance: "Pákistán je agresor"   
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi   
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám   
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali   
13. 11. 2001 Severní aliance dobyla Kábulu   
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září   
13. 11. 2001 Po nové katastrofě v New Yorku jsou letecké společnosti v obrovské krizi   
13. 11. 2001 Liberální město Mazar-i-Sharif: Holiči mají plné ruce práce a ulicemi města zase zní hudba   
13. 11. 2001 Britská ITN terčem kritiky za "nevkusnou" sekvenci o kolapsu WTC   
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"   
12. 11. 2001 New York Times brání občanské svobody