9. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Rozvědčice Nina
9. 11. 2001

BIS: Jiný příběh

Tomáš Pecina reaguje na dopis Tomáše Kovaříka.

Vážený pane Kovaříku!

Dovolte mi na úvod opravit dvě drobné faktické chyby ve Vašem článku. Semináře jsem se účastnil podruhé, nikoli poprvé, a otázka pana Kotrby zněla nikoli "Jste ženatý?", ale "Mluvíte o své práci se svou ženou?".

Pokusím se rozvést, co jsem se včera snažil, zřejmě bez většího úspěchu, vměstnat do několika vět své - nepřipravené a asi ne zcela souvislé - "obhajovací" řeči.

Jiří Růžek dohlíží na přípravu hlasování

Budete-li náš deník číst častěji, pochopíte, že jsme zásadně proti cenzuře a omezování svobody projevu. Práva však bývají spojena s povinnostmi, a právo na svobodné slovo musí být spojeno se zásadou audiatur et altera pars - nechť je slyšena i druhá strana. Každý má právo vyjádřit svůj názor, ale neměl by mít právo na monolog.

Bezpečnostní informační služba na vašem semináři právě takové právo uplatňuje. Ukazuje Vám a Vašim kolegům, jak říká, "státní službu" v líbivých, ba třpytivých barvách. Jediné negativum, které jsem zaslechl z úst přednášejících, směřovalo k obtížnosti stát se agentem - testy jsou prý náročné, adeptů mnoho. --- V tom vám lhali: není nic snazšího než stát se zaměstnancem BIS a má-li zájemce aspoň elementární vzdělání a minimální inteligenci, nemůže přijímacím pohovorem neprojít.

Pravda o životě tajného agenta je ale drsná, a vy máte právo na to, abyste předtím, než podepíšete přihlášku, poznali obě strany mince.

Možná byste si měl přečíst román A Perfect Spy anglického spisovatele Johna Le Carré. Je to "antibondovka", velmi racionální, systematický pohled na psychologické aspekty práce ve zpravodajské službě. Autor nefabuluje, hovoří jen o tom, co zná z vlastní mnohaleté zkušenosti práce pro britskou rozvědku, a navíc je vynikající i jako romanopisec: kniha byla v době vydání bestsellerem.

Hlavní hrdina, kariérní diplomat a špión Magnus Pym, je vylíčen jako sofistikovaná lidská troska, jako člověk, jehož hodnotová stupnice se v důsledku vykonávané profese deformovala do podoby, která ho zbavila důstojnosti a znemožňuje mu žít v lidské společnosti.

Zkuste se příště zeptat svých školitelů, kolik lidí službu opouští pro nezvladatelné problémy s alkoholismem - ta otázka padla již minulý týden, a jistě se pamatujete, jak nesví byli lidé z BIS a jak se snažili z otázky vyvléct.

Docent Rudolf Vlasák

Anebo se zeptejte na případ Vladimíra Hučína - proč služba tohoto člověka nejprve angažovala, a nyní se ho snaží, nechutným způsobem a za pomoci represivních složek státní moci, tedy v hrubém rozporu se zákonem, zlomit a fyzicky zlikvidovat. Dozvíte se, že "o tom seminář není" - nebo se mýlím?

Povinností university není chránit studenty před škodlivými informacemi, jak to dělali jezuité. Měla by však dbát, aby posluchači měli možnost informované, svobodné volby. Jsem tolerantní: Ať si přednáší drogový dealer o blažených stavech narkomana po dávce heroinu, ale ať vás také zavedou na Hlavní nádraží a ukážou vám rub závislosti. Ať mají přednášku scientologové nebo jehovisté - ale ať se také dozvíte, na jakých principech jsou tyto kulty založeny a jaký osud čeká většinu jejich vyznavačů.

Tím, že Ústav resignoval na kontrolu seminářů, dovolil BIS uspořádat místo informativního semináře agitprop - neboli, moderním jazykem, brainwashing - na němž služba navíc kromě informování mezi vámi aktivně vybírá své budoucí spolupracovníky.

Ti, kdo vyslyší vábení paní Niny a jejích kolegů, učiní volbu neinformovanou a nesvobodnou a jsem si naprosto jist, že většina jí bude později litovat. Pozdě; ze zpravodajské služby se odchází různě, málokdy však snadno. V extrémním případě tak, jako odešel Vladimír Hučín.

Mluvíte o tom, že bych neměl své články podepisovat svým jménem, protože informace, na nichž jsou založeny, jsem získal zprostředkovaně. Nemáte pravdu: novinář jedná zásadně otevřeně a pod svým jménem, avšak v případě, že by nemohl danou informaci získat jinak, smí ve veřejném zájmu použít i jiné prostředky, jako např. "tajné agenty" vystupující pod cizím jménem nebo - v krajním případě - i technická zařízení, tj. odposlech (to se ovšem pohybujeme za hranicí daného problému, osobně bych - na rozdíl od svých kolegů z České televize - takové metody použil, pouze pokud by se jednalo o odhalení závážného trestného činu, např. vraždy nebo masivní korupce). Jistě chápete, že přítomnost novinářů má vliv na obsah semináře, a jiným způsobem jsme informace, jejichž zveřejnění bylo ve veřejném zájmu, získat nemohli. Mimochodem, bylo komické sledovat, jak můj "zdroj" zvedá ruku pro naše vyloučení: škoda, že ho BIS ke spolupráci nezíská, byl by z něj výborný agent...

Hlasování

Vytýkáte mi světácký tón. Řekl bych, že je to spíš tón informovaný: jsme s kolegou Kotrbou přece jen o něco starší než Vy, lecčíms jsme v životě prošli a máme přístup k mnoha zdrojům informací, které jsou široké veřejnosti uzavřeny. Naším úkolem je tyto zdroje využívat ve veřejném zájmu.

Za otevřenost mysli, s níž jste hlasoval proti našemu vyloučení ze semináře, Vám děkuji. Ještě větší radost bych ale měl, kdybyste se hlasování nezúčastnil, protože byste pochopil, že šlo o hrubou manipulaci: varianty, o nichž se bude hlasovat, je přece třeba formulovat předem, a nikoli postupně, a možnosti by měly být vyčerpávající (proč se např. nehlasovalo o zrušení semináře?).

Dovolíte-li mi výtku: respektuji, že jste svobodný člověk, jen mám pocit, že se svou svobodou tak trochu neumíte zacházet...

S úctou Váš

Tomáš Pecina

                 
Obsah vydání       9. 11. 2001
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?
10. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Mazar-i-Sharif"
9. 11. 2001 Mezi Británii a USA vznikají první vážné rozpory
10. 11. 2001 Tři hlavní americké televize odmítly ve čtvrtek vysílat Bushův nejnovější projev
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Pokrytectví, nenávist a válka proti terorismu
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Globální tupost a Václav Havel jako maskot pravdy a lásky Jan  Paul
9. 11. 2001 Válka proti terorismu nesmí ohrozit americkou demokracii
9. 11. 2001 Snaží se Bush chránit tatínka?
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Případ Madse Traerupa překvapivě vrácen k obvodnímu soudu Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Cizinecká policie: Žádáme o vyjádření iráckou ambasádu Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
8. 11. 2001 BIS na Karlově univerzitě: byl to úplně normální seminář Petr  Boldiš
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
6. 11. 2001 Pokrytectví veřejných vysokých škol? Jana  Mačáková
2. 11. 2001 Proč se hádají vysoké školy s ministrem školství o peníze? Ivo V. Fencl
3. 10. 2001 Měli by se studenti snažit chápat pachatele teroristických útoků?