Chodí Bárta okolo - oč hrají kramáři z Kramářovy vily

8. 4. 2011 / Petr "Vlk"

Není žádná diskuse o tom, že tak neuvěřitelně pokleslou vládní sestavu tato země od převratu neměla. Poslední skandál Věcí veřejných jen všemu nasadil korunu. Nehodlám se zabývat detaily Bártovy kauzy, jakkoli je ve velmi dramatickém vývoji, ani moralizovat nad partají, která slibovala vyhlazení dinosaurů a zejména boj proti korupci - a nyní je zcela zjevné, že sama nejspíš na korupci stojí a funguje.

Jsem zvyklý posuzovat lidi nikoli podle řečí, nýbrž podle skutků. A pokud VV šly do voleb s figurou typu Radek John jako lídrem a předsedou, byly pro mne stejně nevolitelné jako Kalouskova nebo Nečasova partaj. Podle jednoduchého měřítka -- pokud John byl na jedné straně tím, kdo na Nově "odhaloval" každý týden nepravosti tohoto světa, a přitom sám téměř deset let žil dvojím životem a drsně podváděl své nejbližší, bylo jasné, že podvést voliče pro něj sotva bude nějaký neřešitelný problém. Ale dosti momentálně nepodstatných detailů.

Důležité pro mne jako daňového poplatníka, voliče a krajně deprimovaného občana téhle země je jediné - totiž, jak tahle akutní vládní krize dopadne a oč hrají její jednotliví aktéři. Jsem si zároveň, jako nikoli insider, plně vědom ošidnosti jakýchkoli prognóz, navíc postavených na nedostatečných a stále se měnících faktech.

V novinách už byla zmíněna tři možná řešení:

  • 1) udržení (v nějaké formě) současné vládní většiny
  • 2) menšinová vláda ODS a TOP opřená o dostatečný počet přeběhlíků z rozvrácených VV
  • 3) rozpad vládní většiny a nové volby

Je zřejmé, že jak Kalousek, tak Nečas by zcela nepochybně uvítali vznik možnosti číslo dvě. A to z mnoha důvodů. Jednak by se zbavili velmi ambiciozních, ale většinově naprosto a trapně neschopných nováčků, jednak by získali další vládní křesla, která by se jim buď velmi hodila, nebo mimořádně líbila. Pokud jde o ODS, je zřejmé, že by horoucně toužila hlavně po ministerstvu vnitra, aby vyvážila vliv Kalouska na financích. Kalousek zase, v nejlepších lidoveckých tradicích, by si jistě nárokoval oba finančně "vypodložené" resorty - tedy dopravu a místní rozvoj. Prostě kaloskovsko-nečasovský sen. Otázka je, jestli splnitelný.

Ale zcela nepochybně je tento scénář o světelné roky preferovaný před zbylými dvěma východisky. Připustit takovouhle vládní krizi a nakonec fungovat více méně beze změn, dohadovat se a stýkat se s lidmi, které bytostně nesnáším a uzavírat s nimi kompromisy??? Na to opravdu musí být žaludek! Nicméně soudím, že členové dnešní vládní koalice, která stále více než vládní většinu připomíná Famiglii 118, takový žaludek mají, respektive jej získají, než aby připustili variantu číslo 3. Tedy rozpad a nové volby.

Jistě, zaznamenal jsem výrok nejmenovaného člena vedení ODS , který do MfD a Lidovek pustil, že radši budou do dalších voleb v opozici, než ve vládě s Vítem Bártou...Nicméně mu odmítám věřit. Představa, že by ODS odešla kvůli osobě Víta Bárty do opozičních lavic, je pro mne dokonalá sci-fi! ODS, která kvůli tomu aby zůstala u vesla inscenovala čunkiádu? ODS, která se v Praze spojila kvůli nekontrolované moci s Hulínským a Březinou? ODS, která umožnila vládnout v Brně Onderkovi? ODS, která vykšeftovala Klausovo prezidentství s KSČM? Ale kdepak!

O afinitě Kalouska k moci a jedinečným mocenským pákám, které nyní drží v ruce, je zbytečné diskutovat. Ten že by pustil ministerstvo financí? Jen kvůli afeře Víta Bárty a finančním transferům s jeho straníky? Skutečně tomu někdo věří?

Právě vyšel nejnovější volební průzkum STEM, podle kterého by současná vládní sestava disponovala jen 88 mandáty a k většině by jí nepomohl ani návrat lidovců do sněmovny. A to ještě v průzkumu jistě nejsou zachyceny naplno Vondrovy eskapády a už vůbec ne současný skandál parlamentní divize ABL a jejího bosse.

Jak Nečas, tak Kalousek - a tím spíše Bárta - vědí, že předčasné volby jsou prostě odchodem do nicoty. A nic podobného prostě nepřipustí. Ne pokud tomu budou moci zabránit. Variantu č.3 tedy můžeme víceméně vyloučit.

Jde tedy o to, jestli je pravděpodobnější varianta, že se nějak obnoví současný vládní slepenec, nebo jestli z toho nakonec vypadne klasická varianta manželství z nouze, kde je třetí zbytečný...

Chtěná a preferovaná, kramáři, scházejícími se v Kramářově vile je, jak už jsem napsal - manželství dvou.

Je také reálná? Momentálně bych si vsadil na to, že nikoli. A to ze dvou zásadních důvodů. Jsem totiž zatím názoru, že Kristýna Kočí ve čtvrtek ráno, kdy si ji pozval do Kramářovy vily k pro mne skutečně kramářskému jednání Petr Nečas, jednala hloupě. Nečas prý chtěl od Kočí zjistit, jakou podporu má u VV současná vláda. Pokud zbylé strany signalizují naprostou nedůvěru Vítu Bártovi, Johnovi a pod., těžko sondovat podporu současné vládě. Takže prostě šlo o rozhovor mezi Nečasem a Kočí o tom, kolik hlasů by mohla přinést s sebou pro ideální dvoučlennou variantu. A velmi pravděpodobně i o tom, co by za to dvoučlenná rodinka nabídla. Pokud Kočí na takovou schůzku šla, zejména tehdy, když večer před tím navštívila státní zastupitelství s udáním na Víta Bártu, jen ukázala, že je sice nesmírně ambiciozní a ctižádostivá, že hodlá v politice setrvat za každou cenu, ale že jí schází jakýkoli smysl pro realitu. Pokud tedy neměla za sebou vedle Škárky dalších PĚT pravicově orientovaných rebelů.

VV a hlavně Bártovy VV ji nutně musejí chápat jednak jako udavačku a jednak jako zrádkyni. A v ODS ji také jako zrádkyni budou pojímat. Bez oněch nutných hlasů. Zrádci jsou zajímaví a žádáni jen v okamžiku zrady - a to jen tehdy, když mohou něco ovlivnit. A ono ovlivnění je dodání ODS a TOP minimálně 7 dalších hlasů ve sněmovně. A znovu dodávám - PRAVICOVÝCH hlasů! Ano, je vyloučen poslanec Huml, ano zdá se, že stejný osud stihne poslankyni Suchou... Nicméně - poslanec Huml, s minulostí v KSČ, jako pravicový poslanec??? To si neumím na rozdíl od redakčních analytiků MfD představit! Jeho rebelství začalo s účastí Johna na Paumerově pohřbu a celebraci bratří Mašínů. A dnes by měl toto podpořit? Ani omylem! Soudím, že socdem má o jeden hlas, byť neoficiální, více! Neumím odhadnout paní Suchou. Nic o ní nevím. Počkám si. Nicméně jsem trošku prolustroval složení klubu VV na politickou minulost jednotlivých poslanců a také jejich politickou přítomnost.

A vyšlo mi následující -- totiž, že je tam 6 bývalých členů ODS. Ti se se svou bývalou stranou vesměs rozešli velmi ve zlém. Jmenujme alespoň pány Skokana, Šťovíčka a Novotného. Umím si jen těžko představit jejich návrat do lůna "rodné" strany. Už proto, že znají její vnitřní praktiky a mechanismy a na rozdíl od dokonalé blondýny Kočí je jim naprosto jasno, že počítat s nějakou vděčností modrých ve formě zařazení na volitelná místa v příštích volbách, což by podléhalo také souhlasu krajských kmotrů, je naprostá iluze! Dále v současné frakci VV jsou čtyři členové SNK--ED. Tedy subjektu politicky značně nekompatibilního s ODS. K tomu - na druhé straně - tvrdé bártovské jádro, tedy Bárta, Klasnová, John, Dobeš, Babák, Vysloužil, Kádner, Paggio, Peake, s nikým handlovat prostě nebude. Buď bude Bárta členem vlády a akceptován partnery, nebo nebude nic. Myslím, že ODS už sotva nějaký zásadní nákup udělá. Existuje samozřejmě ještě varianta, že se několik potřebných poslanců podaří uloupnout Kalouskovi. Jeho potenciál neumím odhadnout. Ale každý z takových bude jistě řešit, do jaké míry se Kalouskovi vůbec dá věřit. Je v tomto nečitelný. Takže mi to na nutných 7 pravicových, nezapomínejme, že opravdu musí jít o pravicové a nikoli středové hlasy, nijak moc nevychází.

A to jsem se ještě nezmínil o jednom zásadním hráči, který zcela nepochybně do hry vstoupí, a to velmi razantně a zatím mlčel. Míním Klause. Ten je, pro něj jako na potvoru, nyní v jižní Americe. Troufnu si odhadnout, že jakmile dorazí na Ruzyň, nechá nastoupit Nečase a Bártu a třeba i Kalouska a nekompromisně jim, každému zvlášť a všem dohromady sdělí následující:

  • dvoučlenná vláda postavená s přeběhlíky na nějakých 101 je naprostý nesmysl. Je křehká a nespolehlivá a dlouho nevydrží
  • když exkomunikujete Bártu, počítejte s tím, že nebudete mít ve sněmovně většího nepřítele než jeho a jeho frakci
  • zbývá vám jediná možnost - domluvit se a zaranžovat se. A chci od vás obnovení velké vládní většiny.

Zcela nepochybně k tomu použije i kohortu svých sympatizantů ve vedení ODS.

A podrží Bártu ještě z jednoho důvodu - nikdo z vládních politiků k němu nemá už nějaký čas tak blízko, jako právě ochotný soukromý financier. A Nečas dostane další velkou ťafku, která mu opět ukáže, že je jen trpěným místodržícím.

Sečteno a podtrženo - vsadil bych si na to, že:

  • a) nakonec bude fungovat dnešní kompletní koalice. Nikoli ve 118, ale v naprosto dostatečném počtu.
  • b) Bártův skandál bude zameten výměnou za zametení kauzy Vondra.
  • c) Dokonalá blondýna zažije, jak svět politiky nakládá se zrádci, kteří nemají co nabídnout.
  • d) Máme se ovšem na jako občané opravdu na co těšit. Teprve po tomhle skandálu zjistíme, co se nám vlastně usídlilo většinově ve sněmovně a Strakovce.

Jsem si vědom všech rizik výše napsané prognózy i toho, že vše může být zítra klidně jinak. Za sebe dodávám, že se velmi rád spletu, pokud vše bude. A rád přiznám svůj omyl, kdyby se ukázalo, že do švestek jsou tady nové volby.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011