Drábek, Heger a vláda heparinových vrahů

6. 4. 2011 / Petr "Vlk"

Pan Hrebenár prostřednictvím BL poslal otevřený dopis ministru práce a sociálních věcí Drábkovi. V něm poměrně razantní a sugestivní formou popisuje dopady chystaných úsporných opatření na komunitu zdravotně postižených.

Ministr Drábek kupodivu ODPOVĚDĚL. Řekněme decentněji, nicméně ve stylu, který nemohu označit jinak než tak, že se pokusil z pana Hrebenára udělat dokonalého hlupáka a primitivního prvoplánového demagoga potížistu -- viz první a poslední odstavec ministerského dopisu.

Jak následně doložil ve své odpovědi pan Hrebenár, primitivním prvoplánovým demagogem a buď lhářem nebo šéfem úřadu, kde nefunguje ani tak elementární věc, jako je prosté doručení pošty tituláři, rozhodně nebyl on.

Nicméně výměna dopisů mezi oběma pány mne přiměla začít se trochu zajímat o podstatu sporu. Mám totiž zatím to štěstí, že nikoho dalšího k zajištění svých základních funkcí nepotřebuji, a tudíž mi tato problematika byla cizí. Chtěl jsem prostě vědět, zdali opravdu náhodou pan Hrebenár nespouští nějakou paniku, či nátlakovou akci, kterou by chtěl ze státního rozpočtu pro postižené nějaké mimořádné výhody.

První co jsem objevil - blog Václava Krásy, takto Předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR o.s. s názvem Pane ministře nelžete! adresovaný komu že? Inu ministru Drábkovi... A hovořící přesně ve stejném duchu jako příspěvky pana Hrebenára. Ten kdo má delší než předvčerejší paměť, pamatuje pana Krásu jako velmi jasného a důsledného a ortodoxního, nicméně naprosto korektního pravicového poslance za dnes už zaniklou ODA. Je tedy naprosto vyloučeno, aby o něm kdokoli ze současné vlády, včetně Drábka, prohlásil to, co si dovolil právě Drábek ve své odpovědi na adresu pana Hrebenára. Totiž, že není jednak není schopen korektní diskuse, a že jej zajímá jen napsání jednoho štvavého článku denně.

Citujme úvodní pasáž ze zmíněného blogu pana Krásy:

S panem ministrem Jaromírem Drábkem jsem se několikrát potkal a vždy jsme se ujišťovali, že sice máme na řadu věcí zcela rozdílné názory, ale naše vzájemná diskuse by měla být vždy korektní. Avšak nejen poslední tiskové zprávy MPSV ČR, ale i vlastní vystoupení pana ministra svědčí o tom, že se rozhodl klamat veřejnost. Dle hesla "stokrát opakovaná lež se stává pravdou" neustále překrucuje fakta.

Protože ale pan Krása se ve svém příspěvku podstatě soustředil pouze na jeden jediný bod připravované novely, hledal jsem něco, podstatně konkrétnějšího, dále. A narazil na tohle.

Jde o opravdu detailní popis "novinek" a následnou diskusi nad novým zákonem, a to v detailu na serveru Vozíčkář.cz, těmi nejpovolanějšími - zdravotně postiženými.

Už po lehkém projetí jak úvodního materiálu, tak následných ohlasů tělesně postižených, lze celkem jednoznačně rozhodnout, kdo z dua Hrebenár - Drábek vede diskusi opřenou o konkrétní fakta a kdo jen trapně a účelově mlží. Ministr Drábek ovšem ze své vrchnostensko moralistní pozice vyzývá pana Hrebenára ke korektní diskusi a hledání optimálních řešení. Soudím, že by jemu i těm, co připravují onu "reformu" pro zdravotně postižené velmi prospělo, kdyby se alespoň obtěžovali přečíst vstupní diskusní příspěvek od nicku Daniel! Nechť přeskočí, kvůli svým převysokým nárokům na partnerovu korektnost, první dvě věty a soustředí se na zbytek. Najdou tam konkrétních námětů na optimální řešení daleko víc, než pro tělesně postižené a jejich zařazení do společnosti dokázaly vymyslet všechny popřevratové vlády dohromady! Jen tak - gratis. To nebylo všechno. Narazil jsem ještě také na článek pana Metelky pojednávající o tom, jak ministerstvo v nové vyhlášce "nadělí" slepcům - ohledně vodicích psů...

Nad tímhle "úsporným" opatřením už skutečně zůstává rozum stát! To opravdu už je na tom stát tak zoufale, že likviduje de facto jediné spojení se světem pro ty nejubožejší z ubohých, kteří se snaží nějak slušně žít mezi námi? Spor mezi panem Hrebenárem a ministrem Drábkem je, alespoň pro mne, jasně rozhodnutý.

Než jsem se rozhodl napsat tento článek, pustil jsem si večerní televizní zprávy... Takže jsme viděl ministr a Hegera, který samozřejmě v rámci úspor a péče o pacienta sdělil národu že:

1) ze zdravotního pojištění by mělo vypadnout proplácení všech léků do 60 Kč

2) ze zdravotního pojištění by měly vypadnout všechny tzv. udržovací léky. Tedy léky, které nemají za cíl pacienta vyléčit, nýbrž jen co nejvíce zpomalit postup pacientovy nemoci!!!! Tedy, že se budou hradit zcela a navíc se nebudou počítat úhradově do ročního limitu konkrétního pacienta, nad který už má další doplatky hrazené!!!

3) Že poplatek za tzv. hotelové služby v nemocnici stoupne z dnešních 60 na 100 Kč denně.

4) Že končí předepisování dovolených na státní útraty, tedy LÁZNÍ!!!! Tam pojede jako dosud jen několik málo diagnóz. Snad poprvé ve světě přišel někdo s tím, že pobyt v lázních je vlastně dovolená. Něco jako pobyt na Mácháči nebo v Chorvatsku či na chatě, něco, co vlastně nemá valný medicínský význam, něco, co je vlastně snadno nahraditelné a tudíž postradatelné. Takové nějaké placebo...

Že všechna opatření dopadnou zejména na chronicky nemocné, tělesně postižené a seniory? To ani ministr Heger ani ministr Drábek neřeší. Oni jsou vláda rozpočtové odpovědnosti!

A že to dopadne přesně na tytéž skupiny obyvatel, které mimořádně tvrdě postihne zvýšení dolní sazby DPH? To tihle dva členové vlády rozpočtové zodpovědnosti rovněž neřeší a řešit nebudou! Šetřit je třeba!

Nepochybně ale zvednou ruku pro Kalouskovu daňovou "reformu". Ta sníží odvody zaměstnavatelů za zaměstnance o dva procentní body, u živnostníků klesnou odvody na sociální a zdravotní pojištění ze 14,6% na 6,5% hrubého zisku, aby zaměstnanec naopak na zdravotní místo 4,5% hrubé mzdy platil 6,5%... Jsou přece rozpočtově odpovědní. A vědí kde ušetřit, komu naopak přidat. Nejen to. Zcela nepochybně dál rádi zůstanou ve společné vládě s ministry typu Alexandr Vondra a podobnými. Drobilova aféra byla - podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Gazdíka - jen drobnou koaliční ztrátou důvěry, Vondrova už kapku větší. Pravda, TOP 09 vyzvala Vondru kvůli ProMoPru k rezignaci, ale když to neudělá? No tak přece kvůli neutuchající touze páchat obecné dobro - pardon, provádět nutné reformy, vládu nepoloží. Vondrův úlet sice daňové poplatníky stál, podle posledních odhadů, nějakých 325 milionů korun, tedy řekněme ekvivalent takových 1625 vodicích psů, ale nevadí - oni mají poslání - zachránit nás všechny před bankrotem! Ať to stojí, co to stojí. A ušetří to, kdyby trakaře z nebe padaly. Nebo kdyby všichni tělesně postižení měli prodat poslední košili! Aby se to nakonec opět "dobře proinvestovalo". Například v Kalouskově ekologickém megatendru či jiném podobném projektu. Pro to jistě zvednou ruku také...

Nevím jak kdo, ale já na základě toho, co jsem si o záležitosti přečetl, učinil jednoduchý závěr. Totiž, že pokud tělesně postižení svolají další demonstraci proti Drábkovi a jeho novele, budu hledět tuto demonstraci osobně podpořit. Nejlépe s celou rodinou. Protože jen tak asi existuje cesta tuhle vládu trochu ovlivnit, aby svoji antisociální škrty na úkor opravdu těch nejslabších aspoň trochu korigovala. A na samý závěr mám pro ministry Hegera a Drábka jeden konstruktivní návrh - podejte demisi, pánové. Nejdříve však slučte obě ministerstva. A pak abdikujte. Myslím, že v ČR máme někoho, kdo vaše spojené resorty bude spravovat daleko lépe a efektivněji než vy. A už to hmatatelně dokázal. Pro úspory vašeho typu má dokonalé a osvědčené řešení. Jeho kvalifikace je nezpochybnitelná a úředně osvědčená. Vaše resorty by totiž optimálně řídil Petr Zelenka. Ano, míním toho, komu se přezdívá heparinový vrah. Ten řešil problematiku nepříznivé demografie, zvýšených nákladů na zdravotnictví, spojených se stárnutím populace, velmi radikálně a efektivně. A rozpočtově mimořádně odpovědně. A dokonce tak, že ani změna vlády po jakýchkoli volbách už s jeho rozpočtovými ultimativními úsporami nic nenadělá. Zelenka vaši agendu zkrátka dokonale vyřídí. A nebude to stát skoro nic. Heparin je prý docela levný. A klient si určitě připlatí. A klidně se státní doplatek může počítat do jeho ročního limitu. Vodicího psa už také netřeba.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.4. 2011