Když je zóna úplně mrtvá, tak je také bezletová...

21. 3. 2011 / Ladislav Žák

Opravdu se ptám, protože tomu nerozumím a chtěl bych to pochopit. Proč je rezoluce rady bezpečnosti OSN, která si klade za ušlechtilý cíl ochranu civilního obyvatelstva prostřednictvím bezletové zóny, naplňována útokem na pozemní cíle? Myslel jsem si, že bezletová zóna znamená zamezení leteckého popřípadě "raketového" provozu. Rovněž tak ochrana civilního obyvatelstva prostřednictvím leteckých útoků mi připomíná slavnou tezi Václava Havla o humanitárním bombardování Bělehradu.

Byl bych rád, aby bylo jasno. Vůbec mi nevadí, že bude odstraněn Kaddáfí a nemám vůbec nic proti tomu, když si Evropa přivlastní energetické zdroje Libye ohněm a mečem, dojde k obsazení jejího území a nastolení jakéhosi "dočasného pobytu". Jsem si vědom, že za to budeme platit, ale pravda je taková, že dříve nebo později bychom museli platit stejně a ještě daleko více. Takový je život a politika. Když to nejde po dobrém, musí to jít po zlém. To, co mě vadí, je hloupost záminky k útoku a v neposlední řadě také nasazení prostředků, které nemohou vést k vítězství.

Je smutné, že bílý muž zapomněl, že když se vede válka, tak se musí vyhrát. Zdá se, že už dokonce zapomněl, jak vypadá vyhraná válka. Válku vyhraje ten, kdo ovládne něčí území a alespoň částečně nebudí jen nenávist místních lidí, a ne ten, kdo ho vypálí a zanechá v každé rodině bolest a žal...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.3. 2011