Konečně jsme viděli Armádu ČR v akci...

12. 3. 2011 / Ladislav Žák

Nic nepotěší občana a daňového poplatníka tolik, jako když konečně "vidí postupovat svá vojska vítězně vpřed". Někoho by snad mohlo zarazit, že je to na chodbách veřejnoprávní televize.

Je však třeba pochopit, že přepadení IPB Policií ČR nemohlo zůstat na čele Síně slávy hrdinných skutků našich ozbrojených sborů na věky. Možná by někoho mohlo zarazit i to, že šlo vlastně o zákrok, který měl za úkol vrátit jakýsi dokument do působnosti Armády ČR, aby veřejnost pozbyla jakýsi důkaz o tom, jak to doopravdy v Armádě ČR vypadá. Někdo by si dokonce mohl myslet, že byl svědkem toho, jak se ozbrojená milice sboru korupčníků, denunciantů a obyčejných zlodějů snaží o ochranu své cti a slávy před námi prašivými civily, kteří je platí. Ale jiní jistě zatleskají, jak strategicky a v souvislostech umí uvažovat nejvyšší armádní velitelé České republiky, a jiní zatleskají už jenom proto, že nemají rádi novináře nebo pouze ČT či dokonce jenom Janečka...

Můj jistě zcela osobní názor je ten, že Vojenská policie má být okamžitě zrušena, stejně jako byly kdysi zrušeny vojenské soudy a vojenská prokuratura. A v rušení dalších armádních složek by mělo být pokračováno. Měl by to být počátek konce nesmyslné hry na vojáčky v této zemi. Každý soudný člověk ví, že naše současná armáda je pro samostatnou akci, s výjimkou útoku na vlastní civilní obyvatelstvo, naprosto nepoužitelná. Může se účastnit per partes pouze jako součást širšího sboru akcí pod mezinárodním velením. Je to v pořádku, a pokud to pozitivně přispívá k mezinárodnímu postavení ČR, pak nechť k tomu náš Parlament a naše vláda také přizpůsobí podobu Armády ČR, která aktuálně budí navenek spíše dojem, že se musí chystat minimálně k ovládnutí Evropy, a když sečteme generálské a plukovnické hvězdičky, tak musí být orosení strachem i daleko dále. Od včerejška máme plné právo být z naší armády orosení strachem i my sami, a to je podle mne obtížně přijatelné.

Prestiž naší armády, která od Moravského pole zná pod vlastním velením jen ústup a porážku, tento hrdinský čin přepadení České televize rozhodně na nohy nepostaví. Kroky současné vlády a Parlamentu jasně ukážou, nakolik politici stojí za svými občany a nakolik jsou ochotni na ně poslat armádu, nebo se před nimi za armádou alespoň schovávat.

Nezbývá než dodat: Protestuji a žaluji...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011