Lord of War

Lord of War, naši zkurvysyni a reálpolitka prázdné nádrže

25. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Vážím si těch vojáků a generálů, kteří se nevyjadřují diplomatickým hyperkorektním doublespeakem schizofrenní pseudohumanity, ale přiznávají, že si je politici najímají, když selžou. Jejich úkolem pak není mluvit, ale zabíjet. Zabíjet lidi. Efektivně. A pokud možno co nejlevněji, vždyť jde přece o veřejné peníze..., tak musejí šetřit. Je to jejich práce. Všude na světě. V ČR stejně jako v Rusku či v Americe. Vážím si proto například studenoválečnického republikánského politika a byznysmana, ministra obrany v době Kubánské raketové krize, generála Roberta McNamary. Mimo citátu o "našich zkurvysynech" na adresu afghánských a pákistánských "spojenců" USA, řekl také toto : "Aby bylo možné konat dobro, budete se možná muset zapojit do konání zla". A jak mluvil, tak i konal. Najali si ho na to.

Napsal mi rozhořčeně aktivista Janek Rovenský, absolvent Právnické fakulty ZČU v Plzni, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace. Napsal mi soukromě. Greenpeaces s tím prý nemají co dělat. Rovenskému vadí, že dávám diktátorovi právo určovat pravidla v zemi, kterou řídí. I kulometem.

Rozumím tomu správně, že podle vás NIKDO NIKDY NIKDE nenese žádnou zodpovědnost za použití zbraní, které dodal někomu jinému? I když věděl, že je to grázl, který je pravděpodobně použije ke zločinům proti lidskosti? Protože tak to prostě chodí? Doporučuju vám v téhle souvislosti k pozornému prostudování 4. ženevskou úmluvu s dodatkovými protokoly - bude pro vás patrně překvapením, že se vztahuje i na oběti vnitrostátních konfliktů. Platí přitom pro všechny státy světa, na což dnes správně Kaddáfího upozornilo Rusko.

Rozumím tomu správně, že podle vás západní i ruské dodávky surovin a zbraní fašistickému Německu nelze nijak odsuzovat, protože kdyby je nedodali oni, dodal by je někdo jiný? Protože tak to prostě chodí?

Rozumí tomu správně, že podle vás byly dodávky amerických zbraní Jihoafrické republice OK, protože jinak by je tam dodali třeba Izraelci? Protože tak to prostě chodí? Nechci se vás dotknout, ale právě tenhle způsob uvažování vedl k Mnichovu. Protože i tak to prostě chodí.

Pokud se pokoušíte legitimizovat zjevné svinstvo reálpolitikou, těžko můžete mít za zlé komukoliv jinému (včetně svých oponentů), že to dělá také. Z tohoto hlediska opravdu nechápu, co že jste to vlastně měl proti radaru v Brdech.

Tento mail, prosím, považujte za osobní (v tom smyslu, že ho píši sám za sebe a nemá nic společného s mým zaměstnavatelem).

Je opravdu hloupé si z toho, co by mělo být (tedy ideálu), konstruovat to, co je (tedy realitu). Ovšem srovatelně hloupé je konstruovat z toho co je (tedy z reality) to, co by mělo být (tedy ideál). Pokud žádnou třetí variantu neznáte, docela vám to nezávidím.

Trochu na přeskáčku: proti radaru jsem měl v zásadě tři věci, z toho minimálně jednu shodnou jako Tutterova brdská okupační kampaň: můj cíl byl také nebýt cíl.

Můj cíl ovšem není chodit pěšky, svítit lojem a topit polínky. Ano. Rozvíjím svůj smysl pro empatii, ale souvislost mezi vlastnictvím nože a vraždou uškrcením mi uniká. V opačném případě je třeba všem usekat ptáky, protože to jsou nástroje možného znásilnění.

A to přitom nemohu necitovat Nicolase Cage v Obchodníku se zbraněmi (Lord of War, 2005), jako Jurije Orlova: Nikdy jsem nic neprodal Usámu Bin Ládinovi. Ne z morálky. Prostě neproplácel šeky.

Jeho strýc, režisér Francis Ford Coppola, natočil v roce 1979 vynikající protiválečný film Apocalypsa now, za který obdržel Zlatou palmu na MFF v Cannes, nominaci na Oscara za nejlepší film a režii, Zlatý glóbus za nejlepší režii.Silný film se silnou myšlenkou, natočený v době, kdy si všichni mysleli, že po zveřejněných zvěrstvech, které americká armáda "ve jménu demokracie" napáchala Kambodži, Laosu a Vietnamu, žádná válka dlouho nebude. Děti květin chtěly po svých měšťáckých rodičích kreditku, mír a lásku. A tak se jezdilo do Tibetu za agentem CIA dalajlámou, meditovalo se v Indii se zhulenými proroky, kouřil se africkej hašiš a domácí jointy, souložilo se kdekoliv bez gumy, tancovalo se na cokoliv cokoliv a hrálo se na bubínky i na kytary. Krásná doba. Pro mě znamenala v mém bujarém mládí setkání s pařížskou feministkou Simone de Bouvoir (Druhé pohlaví), jejím přítelem pařížským kavárenským existencialistou Jeanem Paulem Sartrem, odcizeným Albertem Camusem (Cizinec), a meditativním křesťanstvím ovlivněným Sørenem Kierkegaardem. Apokalypsu jsem viděl uprostřed osmdesátých let a díky ní jsem se začal zajímat o politiku. O mír. A tím i o válku. Také jsem toužil po změně. K lepšímu. "Žádná raketa není mírová..."

A to je druhý důvod proti radaru, který jsem sice neformuloval já, ale Petr Uhl, ale to nevadí. Třetí důvod byl prozaický: chci vidět Putina v Praze, jak se objímá s Obamou a oba prosí Klause, aby jim pronajal kus Brd. Na dobu určitou, ne na věčné časy. To by byl lepší pohled, než když se Gorbačov objímal s Tatcherovou. Nebo Havel s Bushem... Zkazil mi to Obama... Moje babička by řekla: bylo by to "zu viel", zakázala by mu to Hillary.

Viděl jsem kdysi ideál politiky, oproštěné od křivých kompromisů, kšeftu, zájmů. Politiku míru, politiku "s lidmi a pro lidi". Teorie, ze které jsem dělal i státnici. Ale tak to v týhle branži nechodí. Což jsem zjistil až daleko později. V praxi. Zájmy určují ideje, které se pak používají jako zastírací manévr. A tak to je. Popírat to je jako chcát proti větru.

Andre Baptiste jr.: Mohl bys mi sehnat takovou zbraň, jakou měl Rambo?

Jurij Orlov: V jedničce, dvojce nebo trojce?
Andre Baptiste jr.: Já jsem viděl jenom jedničku.
Jurij Orlov: M-60. Chceš i tříštivý náboje?
Andre Baptiste jr.: Jasně!

Rambo je film o americkém, nikoliv africkém idolu všech soldiers. Rambo je film, který významně podpořila americká armáda z vládních peněz. Právě proto, aby překonal hašišový mír, který ÚSA ohrožoval víc než rakovina nebo bolševismus. A na závěr dodám diskuzi mezi Vitalijem Orlovem a Jurijem:

Vitalij:Chceš to dělat legálně?

Jurij: Ne, víc nelegálně.

Není to dnes už stejně jedno?

50 tanků, které byly použity ve filmu Lord of War, byly poskytnuty českými obchodníky, a po natáčení měly být prodány do Libye. Paradox, že...? Janek Rovenský je nicméně v otázce světového zbrojení nedovzdělán. Měl víc poslouchat Karla Dolejšího... Samozřejmě, že Izrael dodával rasistickému režimu v Pretorii zbraňové technologie. Dokonce ty nejšpičkovější. Stejně jako USA či Francie,která JAR dodala jaderné reaktory. Jen díky židovským vědcům mohla mít Jižní Afrika jaderné zbraně a balistické rakety. V roce 1977 Izrael dodal do JAR tritium. Jen díky Izraeli provedla JAR Operaci Phoenix - a v jejím rámci společný zkušební experiment - "čistou" 2-3 kt explozi, známou jako incident Vela (i když ho dodnes považuje CIA za "neprůkazný"). Takto malá exploze vyžaduje velmi pokročilé technologie... Měla i biologické a chemické zbraně. A jen díky USA a Izraeli mohla tak dlouho beztrestně šířit apartheid - nadvládu velkého bílého muže - po černém kontinentu vedle citlivých zbrojních technologií. Na kšeft. I do Severní Koreje či Íránu. V únoru 1994, Dieter Gerhardt, sovětský špion a bývalý velitel jihoafrické námořní základny, tvrdil, že Izrael souhlasil v roce 1974 s dodávkou osmi raket Jericho II se "speciálními hlavicemi" pro Jižní Afriku. V roce 2000 pak potvrdil i dvojitou explozi "Vela". V dubnu 1997 citoval izraelský deník Haaretz jihoafrického náměstka ministra zahraničních věcí, Azize Pahada, který také potvrdil Incident "Vela" jako jihoafrický test s pomocí Izraele.

Project Coast, plán na výrobu biologických (toxiny pro tajnou sterilizaci černé populace, dotykové jedy, cholera, antrax) a chemických zbraní (CX, yperit, CS - slzné a nervově paralytické plyny pro kontrolu nepokojů, deliriant BZ, tubokurarin, rekreační drogy MDMA, methaqualon a kokain), začal v roce 1983.

Vědeckým otcem programu Coast je Dr. Wouter Basson, bývalý velitel brigády zvláštních sil a osobní kardiolog bývalého vládce JAR Bothy. Dodnes je zaměstnáván vládou JAR. Bez ohledu na barvu pleti a (bývalý) světonázor. V květnu 2002 Daan Gosen - bývalý šéf výroby biologických zbraní v Jižní Africe - kontaktoval americkou FBI a nabídl bakteriální populace z programu Coast výměnou za 5 milionů dolarů spolu s imigračním povolením pro něj plus 19 dalších spolupracovníků a jejich rodinných příslušníků. Nabídka byla nakonec zamítnuta. Nikoliv z etických důvodů. FBI tvrdila, že kmeny byly zastaralé...

Úzká spolupráce Izraele s Jihoafrickou republikou, jež existovala od poloviny 70. let minulého století, byla oboustranně mimořádně prospěšná. Židovský stát dodával špičkové nukleární a raketové technologie i znalosti, kdežto Jihoafričané poskytli jaderný štěpný materiál a současně území, kde bylo možno provádět raketové testy na velké vzdálenosti, čehož sám Izrael (mající zhruba rozlohu Moravy) prostě nebyl schopen. Jihoafrický raketový program Arniston byl založen na technologiích izraelských raket série Shavit/ Jericho-2 a během 80. let vyprodukoval čtyři typy raket, které mohly fungovat jako vesmírné nosiče i balistické zbraně.

Lukáš Visingr, Štěpán Kotrba: Balistické rakety "klubu vyděděnců" ZDE

Až 16. listopadu 1989 poslední bělošský prezident F. W. de Klerk zrušil v Jihoafrické republice rasovou segregaci... Do úřadu jihoafrického prezidenta nastoupil Nelson Mandela v roce 1994. Teprve tehdy se zničily jaderné zbraně. S chemickými a biologickými se kšeftovalo. Bez ohledu na právo a morálku. Ložiska diamantů a jejich těžbu v Kimberley ovládla společnost De Beers, za niž od počátku stáli bílí finančníci (Rotschild, Cecil Rhodes a Alfred Beit). Zlato, jehož měla a má JAR největší zásoby na světě, ale i platina, chrom a vanadium jsou kovy, bez nichž se světová elektronika neobešla.

Tak to prostě chodí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011